Foto: DELFI

Tikai pateicoties spēlēšanai Latvijas valstsvienībā, basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota tikusi tik tālu, kā viņa savā karjerā spējusi, spēlētāja izteikusies intervijā Latvijas Basketbola savienībai (LBS).

Jēkabsone-Žogota pašlaik pārstāv Krievijas čempionvienību Jekaterinburgas UGMK un pagājušajā mēnesī otro reizi savā karjerā kļuva par FIBA Eirolīgas turnīra uzvarētāju.

Neilgi pēc tam Jēkabsone-Žogota arī oficiāli apstiprināja, ka beigusi savu karjeru valstsvienībā.

"Tikai pateicoties Latvijas izlasei, esmu tikusi te un tur, kur esmu tagad. Bez izlases nesasniegtu tik daudz," uzsvēra basketboliste. "Pienāca laiks, kad jutu, ka jābeidz. Jādod iespējas jaunajām spēlētājām parādīt sevi. Vasarā ceru aizbraukt uz Franciju, kur risināsies Eiropas čempionāts."

Tāpat Jēkabsone-Žogota uzsvēra, ka arī vairs neizskata Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) klubu piedāvājumus.

"No viena kluba piedāvājums bija, taču atteicu. Esmu priecīga, ka tur spēlēju, redzēju spēles līmeni, un man tā bija laba skola. Novēlu katrai meitenei tur tikt un izmēģināt ātro, agresīvo, individuāli spēcīgo spēles stilu," stāstīja basketboliste. "Ja būs citi piedāvājumi, neizskatīšu. Biju tur, nospēlēju, un viss. Vasarā labāk patīk darboties individuāli."

Kā ziņots, sākotnēji Jēkabsones-Žogotas atteikumi startēt Latvijas izlasē bija saistīti ar vēlmi atpūsties vai spēlēt WNBA. Tomēr par vienu no galvenajiem iemesliem lēmumam beigt karjeru valstsvienībā kļuvis 2012.gada janvārī gūtais smagais ceļgala savainojums, pēc kura spēlētāja laukumā atgriezās vien novembrī.

Intervijā Jēkabsone-Žogota atzina, ka vēl neilgi pirms FIBA Eirolīgas finālturnīra nav jutusies pārliecināta par saviem spēkiem, bet, pienākot vienām no sezonas svarīgākajām cīņām, viss nokārtojies.

"Treneri ar mani daudz runāja. Iedvesmoja, uzticējās. Uzsvēra, ka esmu svarīga spēlētāja, un atbalstīja treniņos. Celis lika par sevi manīt arvien retāk. Mazāk baidījos un sāku labāk justies psiholoģiski. Jutu, ka esmu vajadzīga," izteicās Jēkabsone-Žogota. "Sezonas sākumā pēc kļūdas vai netrāpīta metiena nomainīja. Kādu laiku nevarēju atrast savu spēli. Kad treneri sāka uzticēties, spēlēt kļuva daudz vieglāk."

Kā ziņots, pirms šī gada latviešu basketbolistes iepriekš FIBA Eirolīgas finālā bija spēlējušas divas reizes - 2009.gadā zaudējumu izšķirošajā mačā piedzīvoja Guntas Baško pārstāvētā Spānijas vienība Salamankas "Halcon Avenida", bet gadu vēlāk Jēkabsone-Žogota palīdzēja sacensībās triumfēt Krievijas klubam Maskavas apgabala "Spartak".

Savukārt šogad UGMK ar 82:56 pārliecinoši uzvarēja Turcijas spēcīgāko klubu Stambulas "Fenerbahce", ko pārstāv latviete Ieva Kubliņa.

"Pirmais Eirolīgas tituls savā ziņā kalpoja kā apliecinājums izvēlei. Otrā balva izrādījās personiskāka, emocionāli svarīgāka," abus Eiropas spēcīgākā klubu turnīra titulus salīdzināja Jēkabsone-Žogota. "Pierādījums, ka vasarā smagi strādāju un spēju atgriezties. Pēc fināla jūtu gandarījumu par paveikto, meitenēm, komandu. Mēs tiešām bija pelnījušas uzvarēt. Smags darbs vienmēr atmaksājas."

Jēkabsone-Žogota Latvijas izlases sastāvā startēja kopš 2000.gadā, palīdzot tai 2007.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā izcīnīt augsto ceturto vietu, kas joprojām ir komandas augstākais sasniegums. Tāpat viņa sekmēja izlases vienīgo uzvaru 2008.gada Pekinas Olimpiādē pret Brazīlijas izlasi, pēdējās sekundēs realizējot uzvaru nesošo divpunktu metienu.

2009.gada Eiropas čempionātā, kas risinājās Latvijā, Jēkabsone-Žogota kļuva par visa turnīra otro rezultatīvāko spēlēju, kā arī tika iekļauta turnīra simboliskajā izlasē.

Latvijas izlases sastāvā basketboliste aizvadīja 116 spēles, kurās guva 1934 punktus

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!