Foto: DELFI

"Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta duelī sestdien "Jūrmala"'/"Fēnikss" ar 62:55 (15:10, 15:19, 16:11, 16:15) savā laukumā uzvarēja valsts trešo spēcīgāko klubu "Jēkabpils", pagarinot iespaidīgo panākumu sēriju.

Mājinieki vadībā atradās kopš trešās ceturtdaļas beigām. Ceturtajā ceturtdaļā "Jēkabpils" pretiniekiem vairs netika tuvāk par četru punktu atstatumu.

Uģis Pinete uzvarētāju labā guva desmit punktus, bet kopumā pie gūtiem punktiem tika visi 11 laukumā izgājušie mājinieku basketbolisti. "Jēkabpils" labā tikmēr 11 punktus guva Pāvels Veselovs.

Tieši šīs abas komandas iepriekšējā sezonā cīnījās par bronzas medaļām, ko vēlāk ieguva "Jēkabpils". Tiesa, šajā sezonā pagaidām labāk klājas jūrmalniekiem, jo viņi pamanījušies izcīnīt jau deviņas uzvaras pēc kārtas, kas ļauj LBL kopvērtējumā ieņemt ceturto vietu - uzreiz aiz labu sniegumu demonstrējošām "VEF Rīga", "Ventspils" un "Liepāja"/"Triobet".

Savukārt "Jēkabpils" basketbolisti pēdējo sešus maču laikā tikuši pie četriem panākumiem, kopvērtējuma tabulā saglabājot vietu uzreiz ar jūrmalniekiem.

Abas vienības šosezon savā starpā jau bija tikušās, kad 11.oktobrī uzvaru savā laukumā ar 57:44 izcīnīja "Jēkabpils".

Citā spēlē kārtējo neveiksmi piedzīvoja "Valmiera", kas izbraukumā ar 80:84 (13:16, 23:15, 28:35, 16:18) piekāpās "Saldus" komandai.

Ceturtās ceturtdaļas sākumā viesi "Saldus" komandu ilgi noturēja "uz nulles", gūstot deviņus punktus pēc kārtas un panākot četru punktu handikapu. Divas minūtes pirms spēles beigām "Valmierai" bija viena punkta pārsvars, taču tad "Saldus" guva piecus punktus pēc kārtas un pēdējās sekundēs prata uzvaru nosargāt.

Andris Justovičs uzvarētāju labā guva 19 punktus, bet 17 punktus un desmit atlēkušās bumbas iekrāja Roberts Freimanis. Tikmēr valmieriešu rindās ar 22 punktiem izcēlās amerikānis Džastins Hērts.

"Saldus" komandai šī bija vien otrā uzvara šosezon, komandai pārtraucot četru zaudējumu sēriju. Savukārt "Valmieras" kontā tagad ir pieci zaudējumu pēc kārtas.

Šonedēļ "Valmiera" paziņoja, ka savā sastāvā nepatur amerikāņu aizsargu Bo Spenseru, taču papildināja basketbolistu rindas ar diviem citiem leģionāriem - amerikāņu spēka uzbrucēju Semu Doveru un lietuviešu saspēles vadītāju Vīteni Čižausku.

Iepriekš abas komandas šosezon tikās 15.novembrī, kad "Valmiera" ne tajā vieglākajā mačā bija pārāka ar 80:74.

Negaidītu zaudējumu sestdien piedzīvoja arī "Barons"/LDz, kas ar 77:95 (23:15, 12:22, 10:29, 32:29) savā laukumā piekāpās "Jelgavai", otrajā un trešajā ceturtdaļā kopumā gūstot par 29 punktiem mazāk nekā pretinieki.

Jānis Bērziņš jelgavnieku labā guva 25 punktus, bet 20 punktus pievienoja Dāvis Geks. Tikmēr "Barons"/LDz rindās ar attiecīgi 25 un 16 punktiem izcēlās Artūrs Bricis un Lauris Mizis.

Šim mačam mājinieku sastāvā bija pieteikts arī Kaspars Kambala, tomēr viņš laukumā neizgāja.

"Barons"/LDz basketbolisti šobrīd cietuši trīs zaudējumus pēc kārtas, lai gan pirms tam bija sešu panākumu sērija. Tikmēr jelgavnieki guvuši uzvaru pēc divu maču pārtraukuma.

Abi klubi šosezon savā starpā tikās 25.oktobrī, panākumu ar 79:78 izbraukumā izcīnot "Barons"/LDz basketbolistiem.

Turnīra kopvērtējumā līderpozīcijā ar divās spēlēs izcīnītiem diviem panākumiem atrodas Latvijas vicečempioni "VEF Rīga", kamēr valsts čempioni "Ventspils" ar septiņām uzvarām astoņās spēlēs ir otrie. 

"Liepāja"/"Triobet" ar 11 panākumiem 13 mačos ieņem trešo vietu, bet ar desmit uzvarām 13 cīņās seko "Jūrmala"/"Fēnikss". "Jēkabpils" ar astoņiem panākumiem 13 cīņās ieņem piekto vietu, bet "Barons"/LDz ar septiņām uzvarām 12 mačos atrodas sestajā pozīcijā.

"Jelgava" ar piecām uzvarām 13 mačos atrodama septītajā vietā, apsteidzot "Valmieru", kuras rēķinā ir trīs panākumi 13 cīņās. Tikmēr "Saldus" kontā ir divas uzvaras 13 spēlēs, bet "Latvijas Universitāte" 12 cīņās spēkojas ar vienu panākumu.

Kā ziņots, Latvijas U-18 izlases bāzes komanda, ko iepriekš sauca "LMT Basketbola akadēmija", jaunās sezonas LBL turnīrā plāno iesaistīties vien pēc Jaungada. Pašlaik komandai nav atrasts sponsors, bet ieplānoto divu apļu vietā tā no 2015.gada janvāra varētu sacensties tikai vienā aplī. Līdz šīs situācijas atrisinājumam LBL turnīrā turpinās spēlēt desmit komandas.

Regulārajā čempionātā "VEF Rīga" ar "Ventspili" aizvadīs divas spēles, bet ar visām pārējām komandām spēlēs vienu apli izbraukumā. "Ventspils" vienība ar visām komandām izspēlēs divus apļus, bet pārējās komandas savā starpā sacentīsies četras reizes. Vietu kārtību noteiks uzvarēto spēļu procents.

Izslēgšanas turnīrā piedalīsies sešas komandas. Par trešo vietu cīņas ritēs līdz trim uzvarām, bet finālsērijā - līdz četrām.

Pagājušās sezonas "Aldaris" LBL finālā "Ventspils" ar 4-1 pārspēja "VEF Rīga", valsts čempionu titulu izcīnot pēc četru sezonu pārtraukuma un kopumā devīto reizi kluba pastāvēšanas vēsturē. Savukārt pie bronzas medaļām tika "Jēkabpils" basketbolisti, izcīnot pirmās godalgas kluba pastāvēšanas vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!