Foto: F64
Latvijas vīriešu basketbola valstsvienībai gaidāmajās 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīra spēlēs nepalīdzēs Itālijas augstākajā līgā spēlējošais Ojārs Siliņš.

Spēlētājs uz Rīgu nedosies, jo nevēlas atsvaidzināt hronisku traumu. Iepriekš viņš šosezon vairākus mačus izlaidis potītes traumas dēļ.

"Siliņa klubs uzstāj uz to, lai rehabilitāciju un ārstēšanos veic Itālijā. Viņam ilgstoši bija trauma, bet komanda viņu izmantoja spēlēs. Klubs redzēja, ka šī ir īstā pauze, kurā jāārstē trauma," otrdien preses konferencē pauda Latvijas izlases galvenais treneris Arnis Vecvagars.

"Komanda nav optimālajā sastāvā, tas nemaina mūsu apņēmību veltīt visus spēkus, lai kvalificētos Pasaules kausam. Dažiem no basketbolistiem bija veselības problēmas, kas vairāk vai mazāk ir aiz muguras. Pāris dienu laikā jāizveido komanda ar kaujiniecisku noskaņojums. Šoreiz nevajadzēs veltīt spēkus pārlidojumiem. Centīsimies spēlēt vēl enerģiskāk un agresīvāk," izteicās treneris.

Līdz ar to starp izlases kandidātiem palikuši 13 spēlētāji. Latvija sestdien "Arēnā Rīga" uzņems Ukrainu, kamēr nākamajā pirmdienā turpat tiksies ar Turciju.

"Turcija un Ukraina ir divi ļoti nopietni pretinieki - komandas, kuras abas saņēmušas pastiprinājumus un kļuvušas spēcīgākās. Cienām pretiniekus, bet nekādā veidā nerespektējam viņu spēkus," pauda Vecvagars, "Vienīgais mūsu uzdevums ir iet un parādīt savu labāko sniegumu. Ja mēs jau no spēles sākuma domāsim, ar kādu punktu pārsvaru jāuzvar, tas nenostrādās. Katram katrā sekundē ir jāparāda maksimāls cīņasspars."

"Iepriekšējās spēlēs daudz laika pavadījām ceļā, šobrīd to laiku varam veltīt treniņiem un rehabilitācijai. Varam pilnvērtīgāk pavadīt laiku mājās un darboties treniņu zālē," treneris pauda prieku, ka abi mači būs savā laukumā.

Salīdzinot ar novembra spēlēm, Latvijas komandas sastāvu papildinājuši centra spēlētājs Mārtiņš Meiers un saspēles vadītājs Dāvis Lejasmeiers, kā arī pievienojies potenciālais debitants Rihards Lomažs, kurš spēlē aizsarga pozīcijā. Šoreiz nav uzaicināts spēka uzbrucējs Rolands Freimanis.

Tāpat izlasē atkal nebūs ULEB Eirolīgā spēlējošie Dairis Bertāns, Jānis Timma, Rinalds Mālmanis un Jānis Strēlnieks.

"Mūsu sastāvs ir pietiekami konkurētspējīgs. Būs jāspēlē daudz agresīvāk nekā novembrī. Katrā treniņā jākoncentrējas uz visu, gan uzbrukumu jaunu aizsardzību. Komandu papildinājuši pāris jauni džeki, kuri pienesīs papildu enerģiju. Šis ir mūs laukums, jādomā tikai par uzvaru," otrdien teica izlases kapteinis Jānis Blūms.

"Kontaktējos ar visiem spēlētājiem, arī tiem, kuri spēlē Eirolīgā. Protams, ka viņiem ir vēlme spēlēt izlasē. Ja Eirolīgas mači ir ceturtdien vai tajā pašā dienā, kad izlašu spēle, viņi diemžēl nevar palīdzēt. Ceram, ka viņi pievienosies komandai vasarā," pauda Blūms.

Pirmajās divās atlases cikla spēļu kārtās Latvijas komanda novembrī zaudēja izbraukuma spēlē Turcijā (73:85), bet Rīgā uzvarēja Zviedrijas izlasi (82:73).

Pēdējās kārtās būs divas spēles izbraukumā - 28.jūnijā Zviedrijā un 1.jūlijā Ukrainā. Jau tagad zināms, ka šajos mačos krustenisko saišu traumas dēļ nevarēs palīdzēt Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Ņujorkas "Knciks" zvaigzne Kristaps Porziņģis.

Grupas trīs labākās vienības otrajā posmā tiksies ar citas apakšgrupas, kurā ir Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija, labāko trijotni, turpinājumā trim no šīm sešām izlasēm izcīnot ceļazīmēm uz Pasaules kausa finālturnīru, kas 2019.gada rudenī notiks Ķīnā.

2019.gada Pasaules kausa izcīņas turnīrā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020.gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.

Latvijas basketbola izlases kandidātu saraksts 2019.gada Pasaules kausa februāra kvalifikācijas spēlēm:

Aigars Šķēle, Ingus Jakovičs, Rihards Lomažs (visi - "Ventspils"), Dāvis Lejasmeiers (Krosno KKK MOSiR, Polija), Jānis Blūms (Saragosas "Tecnyconta", Spānija), Artūrs Ausējs (Pasvāles "Pieno žvaigždes", Lietuva), Žanis Peiners (Panevežas "Lietkabelis", Lietuva), Rodions Kurucs (Barselonas "Lassa", Spānija), Rolands Šmits (Fuenlavradas "Montakit", Spānija), Mareks Mejeris ("VEF Rīga"), Andrejs Gražulis (Permas "Parma", Krievija), Andžejs Pasečņiks (Grankanārijas "Herbalife", Spānija), Mārtiņš Meiers (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!