Latvijas Basketbola savienība (LBS) ārkārtas valdes sēdē pirmdien lēma par rājiena izteikšanu LBS ģenerālsekretāram Edgaram Šnepam, informēja organizācijas preses konferencē.

Basketbola skandāls ārpus LBS robežām izskanēja 9. martā. Līdzšinējais izlašu direktors Māris Jučmanis vērsās Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), vainojot Latvijas Basketbola savienību (LBS) ar tās ģenerālsekretāru Edgaru Šnepu priekšgalā šantāžā un mēģinājumos izspiest Ministru kabineta piešķirto prēmiju par izciliem sasniegumiem sportā. Savukārt LBS ģenerālsekretārs Šneps Jučmaņa apgalvojumus par prēmijas izspiešanu nodēvēja par meliem. Viņš skaidro, ka Jučmanis, beidzot darbu, ir atstājis finansiālas saistības, kuras negrib nokārtot. 19. martā LBS atzina, ka Jučmanis tomēr savas finansiālās saistības nokārtojis korekti, bet ar neprecizitātēm.

"Valde izskatīja jautājumu disciplinārsoda piespriešanu Šnepam. Mēs viņam izteicām rājienu," paziņoja Voins. "Valde neguva apstiprinājumu, kurš ir pirmais sūtītājs īsziņām, kurš – kā tagad paskaidroja viena puse – ir pajokojis. Kurš ir pajokojis, kurš uztvēris nopietni... Tāpēc nekādi citi secinājumi netika pieņemti, izņemot to, to, ka LBS ģenerālsekretāram tika norādīts uz nepareizu komunikāciju, kas rada problēmas basketbola tēlam. Valde norādīja arī, ka ir jāuzlabo finanšu kontrole viņa padoto darbinieku finanšu pakalpojumu sniegšanā, rēķinu iesniegšanā un apmaksā. Valde savā lēmumā patur iespēju atgriezties pie šī jautājuma izskatīšanas, ja no tiesību aizsargājošajām instancēm tiks saņemts viedoklis par to, ka abu konflikta sadaļā ir problemātika."

Voins sacīja, ka Jučmana motivācija sākotnēji vērsties KNAB, ir saprotama, jo viņš lūkoja aizstāvēt savas intereses.

Savukārt Šneps neredzēja iemeslu, kāpēc uz laiku atkāpties no amata, taču atzina, ka viņš savos pienākumos pieļāvis kļūdu.

"Savu vainu es redzu divos jautājumos," teica Šneps. "Pirmais ir komunikācija, jo es kā vienīgais no klātesošajiem esmu algots darbinieks un redzu visu procesu kopumā - ko pasaku pats un ko sūtu kādam. Man noteikti to vajadzēja redzēt kopainā, tāpēc atzīstu, ka tā ir mana komunikācijas vadīšanas kļūda. Otrais – par finanšu uzraudzību. Tādā organizācijā galīgā atbildība vienmēr ir pie mans. Kaut kādu procedūru nepietiekamība vai valdes uzmanības nevēršana uz šīm lietām, arī ir mana atbildība. Tomēr es neredzu neko tādu, kas man liegtu turpināt darbu šādā vai citādā kvalitātē."

Lai gan Jučmanis sociālajos tīklos vainojis LBS darbiniekus faktu sagrozīšanā par iespējamiem finanšu pārtēriņiem, Voins nevēlējās lietot tik skaļus vārdus. LBS prezidents uzskata, arī nav pamata atjaunot darbā finanšu direktoru Arvīdu Grigaļāviču, kurš šobrīd ir vienīgais darbu vai amatu zaudējušais visā šajā skandālā. "Valdes sēdē (14. martā) finanšu direktors uz to brīdi ziņoja par problemātiskiem jautājumiem, tāpēc valdei radās iespaids, ka viņa argumentācija vai pamatojumi nebija īsti pietiekamā kvalitātē, tāpēc valde lēma par viņa atbrīvošanu no darba."

Tāpat LBS prezidents apstiprināja, ka atvainojies Jučmanim par pārāk "aso toni" savstarpējā komunikācijā. "Ko Jučmaņa kungs teicis vai rakstījis (sociālajos tīklos), grūti komentēt. Viņa darba novērtējums bija - kļūdas pielaistas, bet nav mērķtiecīgi vērsties tiesiskā ceļā par kaut kādu līdzekļu piedziņu. Par atvainošanos – tiešām, valdes locekļu klātbūtnē atvainojos par pietiekami cieto toni, kas bija viņam atsūtītajā vēstulē pozīcijā par lūgumu iesniegt paskaidrojumus par rēķiniem, par kuriem bija domstarpības. Par to atvainojos, bet nenoliedzot, ka nepilnības viņa darbā kā direktoram bija."

Tikmēr Šneps turpināja nekomentēt skandalozās īsziņas motīvu vai jēgu. LBS ģenerālsekretārs to netaisās komentēt, kamēr nebūs tiesībsargājošo iestāžu slēdziens. Kā iepriekš paudis Šneps, viņš uzskata, ka neko nav pārkāpis un nevienu nav šantažējis.

Pirmdien uz sev uz neierastu ārkārtas sēdi pulcējās ne tikai LBS valde, bet arī tās virsvadība - LBS padome. Kā norādīja LBS padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars, valdei līdz 23. aprīlim ir jāsniedz skaidrība jautājumos par jaunu finanšu direktoru, par izlašu rēķinu atskaišu iesniegšanas mehānisma pilnveidošanu un komunicēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!