Foto: LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlase sestdien pārbaudes spēlē ar 72:52 (12:14, 16:12, 18:15, 26:11) savā laukumā pārspēja Jaunzēlandes izlasi, kura gatavojas Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākās bija Baiba Eglīte un Ilze Jākobsone, kuras iemeta pa 13 punktiem, kamēr desmit punkti Kates Krēsliņas kontā.

Spēle iesākās līdzīgi, nevienai no komandām neiegūstot nozīmīgu pārsvaru. Šajā spēles nogrieznī lielākais izrāviens mājiniecēm izdevās pirmā puslaika nogalē, kad latvietes iekrāja sešu punktu handikapu (28:22). Tomēr pretinieces iemeta četrus bezatbildes punktus, un pārtraukumā komandas devās ar rezultātu 28:26 Latvijas labā.

Tikpat mazrezultatīvi komandas aizvadīja arī otrā puslaika sākumu, bet pirmos punktus mājinieces iemeta pēc nospēlētām nepilnām trim minūtēm. Savukārt Jaunzēlande nespēja gūt punktus vairāk kā četras minūtes, līdz ar to trešā ceturtdaļa noslēdzās ar nelielu Latvijas pārsvaru (46:41).

Ceturtās ceturtdaļas pirmajās minūtēs viešņas spēja izrādīt pretestību Latvijas uzbrukumiem, tomēr mājiniecēm izdevās veikt 11 punktu izrāvienu un panākt 62:47. Turpinājumā latvietēm izdevās nosargāt iegūto pārsvaru un izcīnīt uzvaru ar 72:52.

Abas komandas arī piektdien aizvadīja pārbaudes spēli, tiesa, šis mačs noritēja bez skatītājiem. Piektdienas mačā Latvija ar rezultātu 64:70 (10:14, 14:14, 18:13, 14:15, 8:14) piedzīvoja zaudējumu pagarinājumā.

Rezultatīvākā spēlētāja Latvijas izlasē šajā cīņā bija Digna Strautmane, kura guva 20 punktus, bet Kristīnes Vītolas kontā bija 16 punkti.

Jau vēstīts, ka otrdien Latvija aizvadīja pārbaudes spēli ar Baltkrieviju, izcīnot uzvaru ar 59:57. Savukārt otrajā pārbaudes mačā, kas norisinājās aiz slēgtām durvīm, Latvijas basketbolistes bija pārākas ar 65:60.

Latvijas izlases kapteine šajos mačos bija Aija Putniņa, kura ir arī vispieredzējušākā šīs sastāva spēlētāja.

No šī izlases sastāva līdz šim valstsvienībā nekad nebija spēlējušas Ilze Jākobsone, Asnāte Fomina, Paula Strautmane, Digna Strautmane un Luīze Šepte.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā latvietes ar divām uzvarām trīs spēlēs ieņem otro vietu savā apakšgrupā, kamēr līderes ar diviem panākumiem divos mačos ir Slovēnijas basketbolistes, bet Lietuvas izlase trīs cīņās nav spējusi tikt pie uzvarām un zaudējusi cerības tikt uz finālturnīru.

Finālturnīram, kas 2017. gada jūnijā notiks Čehijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas, kā arī sešas labākās otro vietu ieguvējas. Kvalifikācijas turnīrs noslēgsies novembrī, kad Latvijas izlase savā laukumā uzņems Slovēniju.

Zībarts šīs sezonas beigās bija galvenais treneris Krievijas komandā Kurskas "Dinamo", taču pagājušajā nedēļā klubs pavēstīja, ka nākamajā sezonā latviešu speciālists atgriezīsies asistenta amatā, kamēr komandu vadīs Lukass Mondelo no Spānijas.

Savukārt finansiālo problēmu dēļ Kurskas "Dinamo" nepagarinās līgumu ar Latvijas izlases līderi Aneti Jēkabsoni-Žogotu.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidāšu saraksts pārbaudes spēlēm pret Baltkrieviju un Jaunzēlandi:

Asnāte Fomina, Kate Krēsliņa (abas - Fordhemas Universitāte, NCAA), Ilze Jākobsone, Dita Rozenberga (abas - "Vega 1"/"Liepāja"), Baiba Eglīte, Liene Priede, Rūta Veidere, Ieva Kūlīte, Zenta Meļņika (visas - "TTT Rīga"), Paula Strautmane (Kvinnipjakas Universitāte, NCAA), Luīze Šepte ("Ventspils"), Aija Putniņa (Nantes "Reze", Francija), Digna Strautmane ("TTT Rīga - Juniores"), Kristīne Vītola (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!