Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase izšķirošajā mačā par vietu 2017. gada Eiropas čempionāta finālturnīrā trešdien savā laukumā 77:66 (19:21, 18:9, 21:15, 19:21) uzvarēja Slovēniju, septīto reizi pēc kārtas nodrošinot vietu kontinenta meistarsacīkstēs.

Uzvara ar vismaz 19 punktu pārsvaru Latvijai būtu nodrošinājusi pirmo vietu apakšgrupā, ko gan neizdevās paveikt.

Latvijas izlases sastāvā 13 punktus iemeta pieredzējusī Gunta Baško-Melnbārde, kamēr 12 punktus sameta Kristīne Vītola, kura izcīnīja arī desmit atlēkušās bumbas. Tikmēr pa 11 punktiem pievienoja Aija Putniņa, Anete Šteinberga, kurai arī desmit atlēkušās bumbas, un septiņas rezultatīvas piespēles veikusī Elīna Babkina.

Mačs starp abām vienībām iesākās ļoti nerezultatīvā un nervozā cīņā. Lai gan sākotnēji duelis ritēja punkts punktā, pēc spēlētām piecām minūtēm slovēnietēm izdevās iegūt nelielu pārsvaru un izvirzīties vadībā ar 14:7. Tikmēr Latvijas valstsvienībai spēle nevedās, bet noslēdzošās minūtes pirmajā ceturtdaļā jau aizritēja krietni rezultatīvāk, turklāt mājinieces pakāpeniski samazināja atpalicību. Pēc Ievas Krastiņas precīzā tālmetiena izdevās panākt neizšķirtu 19:19, kad līdz ceturkšņa beigām bija atlikušas 49 sekundes. Pēc tam gan pretinieces atbildēja ar diviem punktiem, kas Latvijas basketbolistēm otro ceturtdaļu lika sākt ar divu punktu deficītu.

Pirmā puslaika otrajā pusē mājinieces spēlēja jau pārliecinošāk, jo vispirms ar diviem punktiem vēlreiz neizšķirtu panāca Anete Šteinberga, bet pēc tam vēl divus punktus guva Anda Eibele. Tādējādi Latvija pēc ilgāka pārtraukuma pārņēma vadību un guva vēl četrus punktus pēc kārtas, otro ceturksni sākot ar 8:0 izrāvienu un panākot 27:21. Līdz lielajam pārtraukumam Latvijas izlase vadību vairs neatdeva, lai gan vēl vienu atrāvienu veikt neizdevās.

Otro puslaiku Latvijas basketbolistes sāka ar pieredzējušās Anetes Jēkabsones-Žogotas precīzu tālmetienu, bet pēcāk Šteinbergas gūtie divi punkti ļāva izvirzīties vadībā jau ar 12 punktiem (42:30). Turpinājumā mājiniecēm uzbrukumā vairs tika labi nesekmējās, kas slovēnietēm ļāva pietuvoties zem desmit punktiem. Mājinieces gan atguvās, turklāt trešā ceturkšņa beigās pēc Elīnas Babkinas diviem precīziem "sodiņiem" izdevās panākt jau 17 punktu pārsvaru - 58:41, kas tādējādi ļāva iesaistīties cīņā par pirmo vietu apakšgrupas kopvērtējumā.

Tomēr tālāk Latvijas basketbolistes neatrāvās, jo slovēnietēm pakāpeniski izdevās rezultāta starpību samazināt. Kad līdz pamatlaika beigām bija atlikušas trīs minūtes, Slovēnijas izlase trāpīja tālmetienu un samazināja rezultāta starpību vairs tikai līdz četriem punktiem (64:68). Arī pēc minūtes pārtraukuma mājinieces nenospēlēja veiksmīgi, kas pretiniecēm ļāva gūt vēl divus punktus un veikt 12:0 izrāvienu.

Turpinājumā gan Latvija pretiniecēm neļāva gūt vairs ne punktu, bet 9:0 izrāvienu mača izskaņā iesāka ļoti svarīgs pieredzējušās Guntas Baško-Melnbārdes tālmetiens nepilnas divas minūtes līdz pamatlaika beigām. Pēc tam punktus mājinieču labā guva arī Babkina, Šteinberga un Aija Putniņa.

Līdz ar to ar trim uzvarām četrās spēlēs grupā uzvaru guva Slovēnija, kam sekoja Latvija. Tikmēr Lietuva cieta neveiksmes visos mačos.

Abu komandu pirmā apļa spēlē februārī Latvija viesos negaidīti pārliecinoši kapitulēja ar 51:69, bet pārējās grupas cīņās abas komandas pa divām reizēm pieveica Lietuvu.

Slovēnija sestdien savā laukumā ar 75:54 pārliecinoši uzvarēja Lietuvu un spēja pirmoreiz vēsturē kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram. Tikmēr Mārtiņa Zībarta vadītā Latvijas izlase šajā dienā ar 75:65 pārbaudes mačā pieveica Čehiju, pirmo spēli pēc pusgada pārtraukuma aizvadot sieviešu basketbola zvaigznei Anetei Jēkabsonei-Žogotai.

Finālturnīram, kas 2017. gada jūnijā notiks Čehijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas, kā arī sešas labākās otro vietu ieguvējas.

Līdz ar to Latvijas sieviešu basketbola izlase iekļuvusi jau septītajā Eiropas čempionātā pēc kārtas, kā arī astotajā vēsturē. Vienība iepriekšējos divos turnīros nav spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs spēlei ar Slovēniju:

Anda Eibele, Ieva Krastiņa, Liene Priede, Gunta Baško-Melnbārde, Digna Strautmane (visas - "TTT Rīga"), Elīna Babkina (Samsunas "Canik", Turcija), Anete Jēkabsone-Žogota (bez kluba), Dita Rozenberga (Namīras "Belfius", Beļģija), Aija Putniņa ("Stambulas Universitāte", Turcija), Anete Šteinberga (Prāgas ZVVZ USK, Čehija), Kristīne Vītola (Stambulas "Galatasaray, Turcija), Zenta Meļņika (Ūmeo "Udominante", Zviedrija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!