Foto: TASS/Scanpix/LETA
Latvijas vīriešu un sieviešu basketbola izlases, turpinot gatavoties septembrī gaidāmajām 2019. gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēm, piektdien pārbaudes mačos zaudēja attiecīgi Somijas un Francijas izlasēm.

Galvenā trenera Arņa Vecvagara vadītā Latvijas izlase, spēlējot Espo pilsētā, ar 73:80 (18:17, 19:22, 20:16, 16:25) atzina somu pārākumu.

Rezultatīvākais Latvijas izlases sastāvā ar 17 punktiem bija Mārtiņš Meiers, kurš sakrāja arī 12 atlēkušās bumbas, nopelnot "double-double". Tikmēr izlases debitants Artjoms Butjankovs pievienoja 11 punktus, bet katrs pa astoņiem punktiem guva Artūrs Ausējs, Ojārs Siliņš, Andrejs Gražulis un komandas kapteinis Jānis Blūms.

Latvijas izlase uzvarēja pirmajā ceturtdaļā, kamēr otra nebija tik veiksmīga un rezultāts pēc pirmā puslaika vēstīja 39:37 Somijas labā. Par spīti tam Latvija aizvadīja cienījamu trešo ceturtdaļu un pēdējās desmit minūtes varēja iesākt ar divu punktu pārsvaru. Somija gan pēdējā spēles nogrieznī demonstrēja labāku sniegumu, tā laikā nodrošinot panākumu mačā.

"Kā jau gaidījām, šādā sastāvā spēlējot mums bija problēmas organizēt spēli pret Somijas izlases ļoti aktīvo aizsardzību," Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājaslapā citēts komandas galvenais treneris Arnis Vecvagars. "Ne vienmēr viss izdevās, turklāt Riharda Lomaža iziešana no ierindas vēl vairāk samazināja rotācijas iespējas ārējā līnijā."

Lomažs spēles trešajā trešdaļā iedzīvojās savainojumā un pēc tam laukumā vairs neatgriezās.

"Principā nebija izslēgta viņa atgriešanās laukumā jau ceturtajā ceturtdaļā, taču negribējām riskēt, tāpēc saspēles vadītāja pozīcijā vajadzēja darboties arī spēlētājiem, kurus nebijām plānojuši," noteica Vecvagars. "Neregulāri izdevās izspēlēt bumbu līdz brīviem metieniem, turklāt precizitāte no tālienes bija tikai viduvēja. Somiem rotācija bija plašāka, un viņi agresivitāti saglabāja līdz spēles beigām."

Kā otru zaudējuma iemeslu Vecvagars nosauca neveiksmīgo spēli zem groziem. "Pie sava groza zaudējām 21 bumbu. Viens no iemesliem ir spēļu prakses trūkums, kas ietekmē pozīciju izvēli un prasmi paredzēt, kā attīstīsies situācija. Bija epizodes, kurās bumba atlēca mums ļoti neveiksmīgi, bet bija arī epizodes, kurās nebijām pietiekami agresīvi. Cīņā par atlēkušajām bumbām jāiesaistās visiem pieciem un turpmāk šim aspektam pievērsīsim lielāku uzmanību."

Uz Espo izlase gan devās eksperimentālā sastāvā - Jānis Blūms, Artūrs Ausējs, Rihards Lomažs, Artis Ate, Artūrs Strautiņš, Ojārs Siliņš, Andrejs Gražulis, Artjoms Butjankovs, Mārtiņš Meiers un Ronalds Zaķis, kurš pieaicināts treniņā nelielu savainojumu guvušā Iļjas Gromova vietā.

Šīs izlases vēl vienu savstarpēju cīņu aizvadīs nākamajā piektdienā "Arēnā Rīga", bet divas dienas vēlāk Latvijas komandai Viļņā gaidāma principiāla pārbaudes spēle ar Lietuvas valstsvienību.

Pēc šīm pārbaudes spēlēm Latvijas izlase sāks Pasaules kausa kvalifikācijas otro posmu. Tas tiks ievadīts 14. septembrī "Arēnā Rīga" pret pašreizējo Eiropas čempioni Slovēniju, bet 17. septembrī Madridē būs tikšanās ar Spāniju.

Pēc pirmajām divām spēlēm Pasaules kausa kvalifikācijas otrajā posmā Latviju 29.novembrī gaida cīņa Rīgā pret Melnkalni, bet 2.decembrī viesos būs duelis pret Slovēniju. Visbeidzot trešajā "logā" nākamā gada 22.februārī gaidāma cīņa savā laukumā pret Spāniju, bet atlase tiks noslēgta 25.februārī izbraukumā ar dueli pret Melnkalni.

Pasaules kausa finālturnīram, kas nākamgad notiks Ķīnā, kvalificēsies grupas trīs labākās izlases.

Latvijas vīriešu basketbola izlases kandidāti:

Jānis Strēlnieks, Jānis Timma (Pirejas "Olympiakos", Grieķija), Kaspars Vecvagars (Ščecinas "King Wilki Morskie", Polija), Ingus Jakovičs, Rihards Lomažs, Ronalds Zaķis (visi - "Ventspils"), Aigars Šķēle (Antibas "Olympique", Francija), Dairis Bertāns (Milānas "EA7 Emporio Armani", Itālija), Jānis Blūms (bez kluba), Artūrs Ausējs, Artis Ate, Andrejs Gražulis, Artjoms Butjankovs (visi - "VEF Rīga"), Artūrs Strautiņš (Triestes "Alma", Itālija), Ojārs Siliņš (bez kluba), Rolands Šmits (Barselonas "Lassa", Spānija), Mārtiņš Meiers (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija), Iļja Gromovs (bez kluba).

Savukārt Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība, turpinot gatavošanos savai Pasaules kausa izcīņai, piektdien Spānijas pilsētā Valensijā pārbaudes spēlē piedzīvoja zaudējumu Francijas izlasei.

Trenera Mārtiņa Zībarta vadītā Latvijas izlase francūzietēm piekāpās ar 66:82 (15:28, 21:17, 18:11, 12:26).

Rezultatīvākā Latvijas izlases sastāvā ar 20 punktiem bija Aija Putniņa, kura pievienoja arī piecas atlēkušās bumbas, bet Kitijas Laksas kontā 11 punkti.

Latvijas komanda spēles laikā realizēja astoņus no 23 tālmetieniem, kamēr pretinieces guva četrus un 14. Savukārt divpunktu metienos labāk veicās francūzietēm, kuras realizēja 29 no 54 metieniem, kamēr latvietēm 14 no 31. Latvijas izlase kopumā pieļāva arī vairāk kļūdas (19:10) un sakrāja mazāk atlēkušās bumbas (32:39).

Sestdien Latvijai būs jāspēlē ar Eiropas čempionvienību Spāniju vai bronzas ieguvējām Beļģijas basketbolistēm.

Latvijas izlase uz Valensiju devās ceturtdien 12 spēlētāju sastāvā, mājās paliekot Zentai Meļņikai un Paulai Strautmanei. Jau iepriekš tika ziņots, ka divas no 14 kandidātēm nedosies uz Valensiju.

Pēc tam no 7. līdz 9.septembrim trīs komandu turnīrā Parīzē Latvijas izlases pretinieces būs Francijas un Austrālijas basketbolistes. Savukārt 14. un 15.septembrī Latvija Rīgā spēlēs ar 2017.gada Eiropas čempionāta ceturto labāko komandu Grieķijas izlasi.

Divas dienas pirms Pasaules kausa izcīņas turnīra Tenerifē Latvijas komanda spēlēs ar FIBA Amerikas zonas čempioni Kanādas izlasi.

Pasaules kausa apakšgrupā Latvijas basketbolistes spēkosies ar Ķīnu, Senegālu un planētas titulētāko izlasi ASV.

Pasaules kausa izcīņā no 22. līdz 30.septembrim notiks Kanāriju salās, Spānijā. Tajā piedalīsies planētas 16 spēcīgākās izlases, kas būs sadalītas četrās apakšgrupās. Grupu uzvarētājas uzreiz kvalificēsies ceturtdaļfinālam, otrās un trešās vietas ieguvējas spēlēs astotdaļfinālā, bet ceturtās vietas ieguvējām turnīrs būs beidzies.

Latvijas sieviešu basketbola izlases kandidātes Pasaules kausa izcīņai:

Elīna Dikeulaka (bez kluba), Ieva Pulvere, Baiba Eglīte, Kate Krēsliņa, Gunta Baško, Dita Rozenberga, Aija Brumermane, Kristīne Vītola (visas - "TTT Rīga"), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Digna Strautmane (Sirakjūsas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinnipakas Universitāte, NCAA), Aija Putniņa (Salamankas "Perfumerias Avenida", Spānija), Anete Šteinberga (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija), Zenta Meļņika (San Martino di Lupari "Lupe Basket", Itālija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!