Foto: DELFI

Aizvadītās sezonas Latvijas čempionvienība basketbolā "VEF Rīga" otrdien zaudēja jau pirmajā ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīra mačā, izstājoties no turpmākas dalības sacensībās.

"VEF Rīga" ar rezultātu 71:80 (15:14, 16:25, 16:22, 24:19) piekāpās kvalifikācijas turnīra mājiniecei Viļņas "Lietuvos rytas" un Eirokausu sezonu turpinās Eiropas kausa izcīņā.

Punktu guvēji ''VEF Rīga'' komandā: Toms Delinikaitis 14, Denjels Brauns 13, Entveins Robinsons 13 (5 atlekušās bumbas), Artūrs Bērziņš 11, Kristaps Janičenoks 10 (4 pārtvertas bumbas), Jānis Bērziņš 7 (5 atlekušās bumbas), Gatis Jahovičs 3, Viktors Iļjins 0, Anžejs Pasečņiks 0, Dāvis Geks un Artūrs Stēlnieks laukumā nedevās. Savukārt "Lietuvos rytas" vienībā 23 punktus sameta Renalds Seibutis.

Mačs sākās ar Artūra Strēlnieka trim gūtajiem punktiem, bet uz tiem ar tālmetienu atbildēja Renalds Seibutis. Cīņa ritēja līdzīgi, turklāt jau pirmajās minūtēs "VEF Rīga" sastāvā laukumā devās arī jaunie spēlētāji Anžejs Pasečņiks, Jānis Bērziņš un Viktors Iļjins. Spēles sākumā "VEF Rīga" realizēja trīs tālmetienus, kas deva vadību ar 11:10.

Kopumā pirmajā ceturtdaļā abām komandām ne pārāk labi sekmējās uzbrukumos un 12 no 15 punktiem rīdzinieki guva ar tālmetieniem, pēc desmit spēlētām minūtēm saglabājot vadību ar 15:14.

Otro ceturtdaļu "VEF Rīga" komanda uzsāka bez centra spēlētājiem, jo Pasečņiks un Iļjins nerādīja pārāk pārliecinošu sniegumu un cīņa ritēja daudz rezultatīvāk. Pēc tam, kad Martīns Gecevičs guva trīs punktus ar sodu, "Lietuvos rytas" panāca 25:21, bet vēlāk ieguva arī sešu punktu pārsvaru, tomēr uz to ar četriem punktiem pēc kārtas atbildēja Kristaps Janičenoks.

"Lietuvos rytas" guva pat sešus punktus pēc kārtas un panāca 33:25 savā labā, tomēr lielāku pārsvaru līdz puslaika izskaņai "VEF Rīga" neļāva pretiniekiem iegūt, turklāt Gatis Jahovičs realizēja tālmetienu un Latvijas čempioni samazināja deficītu līdz 31:35. Pēdējā minūtē "Lietuvos rytas" paguva atjaunot astoņu punktu pārsvaru un pēc 20 spēlētām minūtēm "VEF Rīga" atradās iedzinējos ar 31:39. Jaunais Pasečniks jau pirmajā puslaikā nopelnīja četras piezīmes.

Otrajā puslaikā "Lietuvos rytas" turpināja dominēt zem groziem un īpaši veiksmīgi spēlēja Seibutis, kurš sākotnēji guva pirmos četrus punktus, bet trešajā ceturtdaļā kopā iemeta deviņus punktus. Ceturtdaļas ceturtajā minūtē pēc Geceviča tālmetiena "Lietuvos rytas" jau panāca 51:35, tomēr "VEF Rīga" nepadevās un vēl četras minūtes vēlāk pēc diviem Jāņa Bērziņa punktiem no groza apakšas pietuvojās līdz 47:57.

Trešajā ceturtdaļā "Lietuvos rytas" sameta par sešiem punktiem vairāk un pirms pēdējām desmit minūtēm bija priekšā ar 61:47.

Ar diviem precīziem tālmetieniem "VEF Rīga" ceturtās ceturtdaļas sākumā spēja turēt pretiniekiem līdzi (55:65), tomēr arī Viļņas klubs bija rezultatīvs gandrīz katrā uzbrukumā. Mājinieki nopelnīja pa vienai nesportiskajai un tehniskajai piezīmei un "VEF Rīga" spēja pietuvoties pretiniekiem arī līdz deviņiem punktiem.

Spēlējot ar "mazo sastāvu", "VEF Rīga" spēja piebremzēt Viļņas kluba uzbrukumu un četras minūtes pirms pamatlaika beigām samazināja deficītu līdz 67:73. Ilgstoši neviena no komandām punktus neguva, bet 80 sekundes pirms pamatlaika beigām Toms Delininkaitis ar diviem soda metieniem jau panāca 69:73.

"Lietuvos rytas" punktus neguva vairāk nekā četras minūtes, tomēr līdz galam "VEF Rīga" viņu pretestību neizdeva salauzt. Viļņas kluba klusuma periodu izjauca Seibutis, bet pēdējā minūtē tālmetienu realizēja arī Omārs Kuks, atņemot visas "VEF Rīga" cerības.

"VEF Rīga" ULEB Eirolīgas kvalifikācijā spēlēja otro reizi vēsturē - 2011.gadā Latvijas klubs jau pirmajā mačā piekāpās Vācijas vienībai Berlīnes "Alba". Savukārt 2009.gadā Eiropas spēcīgākā klubu turnīra kvalifikācijā piedalījās "Ventspils" basketbolisti.

Traumas dēļ šajā turnīrā rīdziniekiem nepalīdzēja pašlaik savainotais Kaspars Bērziņš.

Tāpat "VEF Rīga" komandā laukumā nedevās ASV dzimušais Nigērijas izlases centra spēlētājs Gani Lavals. Latvijas klubs nekomentē viņa statusu komandā, tomēr netiek izslēgta iespēja, ka drīzumā līgums varētu tikt lauzts.

Otrajā kārtā "Lietuvos rytas" spēkosies ar Vācijas līgas finālisti Oldenburgas "EWE Baskets", kas savā pirmās kārtas mačā ar 79:74 (23:17, 8:18, 21:16, 27:23) pārspēja Itālijas čempionāta pusfinālisti Varēzes "Cimberio".

Savukārt pēdējā kārtā jeb finālā 4.oktobrī šī četrinieka veiksmīgākā vienība izspēlēs vienīgo - 24. - ceļazīmi uz Eirolīgu mačā pret Krievijas komandu Maskavas apgabala "Himki", Beļģijas čempioni Ostendes "Telenet", Čehijas čempioniem Nimburkas CEZ vai Turcijas čempionāta finālisti Bandirmas "Banvit".

Kvalifikācijas turnīra uzvarētājs nākamās sezonas Eirolīgas D apakšgrupas pamatturnīrā tiksies ar Grieķijas komandu Atēnu "Panathinaikos", Izraēlas vienību Telavivas "Maccabi Electra", Spānijas komandu Vitorijas "Laboral Kutxa", Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ" komandu no Krievijas, kas šogad triumfēja Eiropas kausa sacensībās un Serbijas komandu Belgradas "Crvena Zvezda".

"VEF Rīga" Eirokausu sezonu turpinās Eiropas kausa izcīņā, kurā apakšgrupu izloze notiks sestdien.

Kā ziņots, uzaicinājumu piedalīties nākamās sezonas ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā "VEF Rīga" samērā negaidīti saņēma jūnija beigās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!