Latvijas sieviešu basketbola izlases šī brīža modeļa spēks būs komandas spēle, saliedētība, raksturs un cīņasspars, uzsver valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Pirmdien Latvijas dāmas uzsāka gatavošanos Eiropas čempionāta finālturnīram, kas no 16. līdz 25.jūnijam norisināsies Čehijā.

"Gatavoties sākam ātrāk, nekā citas izlases, kas sāks šīs nedēļas beigās vai nākamajā nedēļā. Mums visas spēlētājas, kas spēlē Eiropā ir brīvas, tiesa, Kristīnei Vītolai, kursi sezona bija visgarākā, iedotas vēl trīs brīvas dienas. Klāt no pirmās dienas ir arī Kitija Laksa, bet vēl gaidām pārējās studentes - Kate Krēsliņa atbrauks šonedēļ, Dinga Strautmane un Anna Dreimane nākamnedēļ," preses konferencē paziņoja Zībarts.

Gatavojoties finālturnīram, latvietes aizvadīs deviņas pārbaudes spēles. Vispirms maija vidū Rīgā būs mači ar Ukrainas izlasi, bet mēneša nogalē Latvijas izlase piedalīsies pārbaudes turnīrā Čehijā, kur tiksies ar mājiniecēm, kā arī Serbiju un Ķīnu. Jūnija sākumā Rīgā būs mači ar Baltkrievijas izlasi, bet nedēļu vēlāk Stambulā notiks dueļi ar Turcijas un Kanādas valstsvienībām.

"Mums ir nodrošinātas kvalitatīvas pārbaudes spēles, kurās paspēsim atstrādāt saiknes izlasē un dot pieredzi tām spēlētājām, kuras mazāk devās laukumā sezonas laikā," atklāja izlases galvenais treneris.

"Šī izlases modeļa spēks būs komandas spēle, saliedētība, raksturs un cīņasspars," atzīmēja Zībarts, paužot, ka šī iemesla dēļ arī tika sasniegti rezultāti jaunatnes izlasēs ar 1991.gadā dzimušajām basketbolistēm, no kurām izlasē tagad ir, piemēram, Ieva Krastiņa un Anete Šteinberga.

1991.gada dzimušās basketbolistes 2009. un 2010.gadā Eiropas čempionātos kaldināja Latvijas U-20 izlases bronzas medaļas.

"Tagad šīm spēlētājām jānosaka rezultāts arī pieaugušo basketbolā. Ceru, ka izdosies izveidot tikpat saliedētu komandu, kā bija tad. Centīsimies rādīt ātru un agresīvu basketbolu, kas varētu būt viens no veidiem, kas mums varētu nest rezultātu," stāstīja Zībarts.

Kā vienu no problēmām Zībarts min centra spēlētāju trūkumu.

"Citām komandām mūsu grupā šīs pozīcijas ir ļoti spēcīgas. Krievijas izlasē ir spēcīgākā centra pozīcija Eiropā, arī Melnkalnē tā ir spēcīga un divi centri ir Beļģijā. Līdz ar to pārbaudes spēlēm piemeklējām gan Baltkrieviju, kur iepriekš bija stipras centra spēlētājas. Tāpat ir arī Turcijai, kā arī Čehija naturalizēja garo spēlētāju. Pārbaudes spēlēs varēsim eksperimentēt un pārbaudīt dažādas taktiskās nianses. Tomēr trīs mūsu garās spēlētājas Vītola, Aija Putniņa, Šteinberga šosezon spēlēja ļoti labā līmenī. Tāpat šī iemesla dēļ komandai piesaistīta Līga Vente," skaidroja Zībarts.

26 gadus vecā Vente spēlējusi "Latvijas Universitātes" komandā, pēc tam studējusi ASV, bet šosezon spēlēja Itālijas otrajā līgā.

"Vente ir spēlētāja, kas pati cīnījusies par savu vietu basketbola laukumā, pabeigusi augstskolu ASV, spēlējusi Francijā un Itālijā. Situācijā, kas mums izveidojusies centra pozīcijā, meklējām spēlētāju, kura sākumā var būt palīgs treniņos un varbūt, kad sevi parādīs, varēsim arī viņu attīstīt tālāk. Uzaicinājums uz izlasi viņai būs labs stimuls attīstīt savu meistarību un palīdzēt izlasei, ja ne šogad, tad nākamgad," secināja Zībarts.

Valstsvienības kandidātu sarakstā ir arī daudzsološā Kitija Laksa, kura spēlē Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) turnīrā.

"Kitijā redzams, ka viņa ir nobriedusi, daudz atraisītāka, atvērtāka, emocionālāka. ASV ir laba skola, kurā pieaug. Ja nokļūsti labā komandā, pie labiem treneriem, tas ir labs attīstības ceļš. Kitija ir novērtēta, spēlē, viņai ir visas iespējas," teica Zībarts.

Latvijas izlases stūrmanis Zībarts šosezon strādāja par Krievijas komandas Kurskas "Dinamo" galvenā trenera Luka Mondelo palīgu, palīdzot vienību aizvest līdz Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirolīgas čempionu titulam.

"Manā klubā spēlēja sešas Krievijas izlases kandidātes, kuras ir noskaņotas ļoti agresīvi un mērķtiecīgi. Arī Epifānija Prinsa no 1.jūnija būs izlasē. Krievija vēlas atgūt savu iepriekšējo spozmi. Šobrīd izlasē ir daudz stiprāks treneris, nekā iepriekšējā čempionātā, spēle Krievijai būs citādāka. Mums jābūt gatavām viņas pārspēt arī fiziskajā ziņā, jo treneris Aleksandrs Vasins daudz liek trenēties un, piemēram, pēc novembra spēlēm basketbolistes atgriezās pilnībā iztukšotas. Mums jābūt gataviem, ka būsim ātrāki par Krieviju," komentēja Zībarts.

Tikmēr pērnā gada Latvijas labākā basketboliste Šteinberga pauda prieku, atkal satiekot savas komandas biedrenes.

"Būs pietiekami garš sagatavošanās posms, kurā varēsim kā komanda izjust viena otru. Ceru, ka izveidosim stipru komandas spēli, jo mums nav izteikta viena līdere. Priecājos, ka turnīrs notiek Prāgā, kas ir brīnišķīga pilsēta. Tā kā spēlēsim tieši galvaspilsētā nevis otrā pilsētā, tie būs svētki mums un arī faniem. Un cerams, ka arī spēles sniegs emocijas un skaistas uzvaras," atzīmēja Šteinberga, kura šosezon pārstāvēja Prāgas ZVVZ USK komandu, bet nākamajā sezonā atgriezīsies Beļģijas komandā Brenas "Mithra Castors", kuras galvenais treneris ir Ainars Zvirgzdiņš.

Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins atklāja, ka izlases uzdevums ir izkļūt no apakšgrupas.

Pirms diviem mēnešiem LBS pieteicās rīkot 2019.gada Eiropas čempionāta sievietēm pirmā posma divu grupu turnīrus, kā arī divas izslēgšanas turnīra spēles. Uz turnīra rīkošanu kandidē arī Krievija un Izraēla.

"Skaidrība par potenciālo Eiropas čempionāta rīkošanu būs tuvākajos mēnešos. Mūsu pozīcijas tradicionāli ir labas un esam vieni no potenciālajiem līderiem rīkot grupu turnīru. Iespaidos arī politiskā situācija, bet mūsu pozīcijas ir pietiekami labas. Visa starptautiskā sabiedrība labi zina mūsu iespējas, domāju, ka rezultāts būs pozitīvs," teica Voins.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Čehijā norisināsies no 16. līdz 25.jūnijam. Latvija pirmā posma D apakšgrupā tiksies ar Beļģiju, Melnkalni un Krieviju.

Latvijas izlase pēc lieliskā 2007.gada čempionāta, kad pirmo reizi tika sasniegts pusfināls un iegūta ceturtā vieta, vairs tika augstu nav bijusi. Iepriekšējos divos finālturnīros vienība nav spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Latvijas basketbola izlases kandidātes, gatavojoties 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīram:

Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone ("Vega 1"/"Liepāja"), Baiba Eglīte, Ieva Krastiņa, Liene Priede, Gunta Baško-Melnbārde, Digna Strautmane, Rūta Veidere, Ieva Kūlīte (visas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Dita Rozenberga (Namīras "Belfius", Beļģija), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas "Mithra Castors", Beļģija), Aija Putniņa ("Stambulas Universitāte"), Kristīne Vītola (Stambulas "Galatasaray), Līga Vente (Milānas "D'aste", Itālija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!