Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlasei trešdien gaidāmajā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra izbraukuma mačā ar Igauniju palīdzēs arī centra spēlētāja Kristīne Vītola un uzbrucēja Zane Jākobsone, vēsta Latvijas Basketbola savienība (LBS).

Viņas pieteikumā nomainīs aizsardzes Ievu Krastiņu un Kristīni Silarāju, kuras svētdien piedalījās pirmajā kvalifikācijas cikla mačā ar Portugāli.

"Pārmaiņu galvenais iemesls - Igaunijas komandas komplektācija un spēles stils ir citādāks nekā Portugālei, tāpēc daži akcenti jāuzliek citādāk. Igaunietes ir garākas un uzbrukumā cenšas izdarīt spiedienu uz groza apakšu - gan iespēlējot bumbu centriem, gan saasinot spēli ar garāmgājieniem," izteicies Latvijas izlases galvenais treneris Ainars Zvirgzdiņš. "Lai būtu vieglāk spēlēt aizsardzībā, sastāvs jāpadara garāks. Turklāt jārēķinās ar piezīmju risku, tāpēc vajadzīgs plašāks centra spēlētāju loks."

Latvijas izlase joprojām ir 17 spēlētāju sastāvā, tāpēc katrā no mačiem malā jāatstāj piecas basketbolistes. Nevienai no pirmajām spēlēm nav tikušas pieteiktas Kitija Laksa, Ieva Kūlīte un Dita Liepkalne.

"Uz nākamo spēli izvēle, ļoti iespējams, būs savādāka. Gan komandas sapulcē, gan individuāli īpaši izrunājām šīs lietas, iepazīstinot spēlētājas ar treneru apsvērumiem un rīcības motīviem," uzsvēris Zvirgzdiņš. "Protams, malā palikt neviena negrib, tomēr komandā ir darbīga gaisotne un katra basketboliste noskaņojas sev atvēlētajā laikā palīdzēt komandai, cik tas ir viņas spēkos."

Kā ziņots, pirmajā mačā Latvija uzveica Portugāli ar rezultātu 71:61, bet Igaunija izbraukumā ar 58:66 piekāpās Itālijai.

"Videoseansā lielāko izmanību pievērsām Igaunijas komandas spēles īpatnībām. Itālijā viņas salūza tikai pašā mača izskaņā. Tas ir labs brīdinājums, ka mums jābūt piesardzīgiem," atklāja treneris. "Pēdējās savstarpējās spēlēs igaunietes esam pārliecinoši uzvarējuši, bet tas bija sen. Tagad valstsvienības jaunajam sastāvam jāpierāda, ka paaudzes mainījušās, bet spēku samērs palicis tāds pats."

Ar kaimiņienēm no Igaunijas Latvija līdz šim spēlējusi tikai pārbaudes mačos, turklāt ļoti reti. Iepriekšējais abu komandu mačs 2007.gadā notika Tallinā, kad Latvija sagrāva pretinieces ar 44:108. Pēdējās sezonās komandas viena otru ļoti labi iepazinušas no dalības "Nordea" Basketbola līgā (NBL).

Pretendentes sadalītas sešās grupās - četrās pa četrām izlasēm, bet divās trīs. Tā kā Eiropas čempionāta dalībkomandu skaits no 16 palielināts līdz 20, vietu finālturnīrā garantēs katras grupas labākā vienība, kā arī piecas labākās otro vietu ieguvējas.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačam pret Igauniju:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Zane Eglīte, Zane Jākobsone Liene Priede (visas - "Cēsis"), Baiba Eglīte ("TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (RSU/"Merks"), Ieva Veinberga ("Civitanova Marche", Itālija), Anete Šteinberga ("Royal Castors Braine", Beļģija), Aija Putniņa (Umbertides "Acqua&Sapone", Itālija), Zenta Meļņika ("Athinaikos", Grieķija), Zane Tamane (Krakovas "Wisla Can-Pack", Polija), Kristīne Vītola ("UTEP Miners", NCAA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!