Latvijas U-16 puišu basketbola izlases izcīnītā astotā vieta Eiropas čempionātā atbilst pašreizējam spēku samēram, jo augstākās pozīcijas izcīnīja komandas ar ļoti talantīgiem spēlētājiem, kuriem ir lieliskas iespējas izaugt par zvaigznēm, sacīja valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

Latvijas U-16 puišu izlase Serbijas pilsētā Novisadā notiekošajā Eiropas čempionāta spēlē par 7. vietu zaudēja Lietuvas komandai ar 61:82 un noslēguma tabulā ierindojās 8. vietā.

"8. vieta objektīvi atbilst reālajiem spēku samēriem. Virs mums bija komandas ar ļoti talantīgiem spēlētājiem, kuriem ir lieliskas iespējas izaugt par zvaigznēm. Katrā komandā trīs četri. Plašums uzbrukumā, gudra darbība aizsardzībā – sagatavoti labāk, nekā daudzi pieaugušo komandu dalībnieki," Latvijas Basketbola savienības preses dienestam teica Gulbis. "Tas bija pārsteigums arī man, jo šoreiz līmenis bija augstāks nekā iepriekšējos trijos gados, kad arī strādāju U16 čempionātos. Piedevām daudzu komandu vadībā bija slavenas basketbola personības."

Jau ziņots, ka Latvijas kadeti šī turnīra pirmajā mačā ar 77:69 pieveica Nīderlandi, tad ar 60:85 piekāpās serbiem, bet pēdējā grupu turnīra duelī sekoja neveiksme ar 71:87 Spānijai. Līdz ar to Latvija B grupā finišēja trešajā vietā. Astotdaļfinālā Latvijas valstsvienība otrdien tikās ar Izraēlu, ko spraigā cīņā pārspēja ar rezultātu 85:81, bet ceturtdaļfinālā ar 63:92 pārliecinoši zaudēja Turcijai. Savukārt pusfinālā par 5.-8.vietu piektdien ar 64:73 tika atzīts Grieķijas pārākums.

"Spēlē ar Spānijas, Serbijas, Turcijas komandām netikām galā ar pretinieku galvenajiem vīriem. Nespējām apturēt pat trijatā. Toties izdarījām to, ko obligāti vajadzēja izdarīt – grupas turnīrā izcīnījām trešo vietu un astotdaļfinālā uzvarējām Izraēlas komandu. Vēl bija iespējas pievarēt Grieķiju. Turējāmies, kamēr varējām izturēt fiziski spēcīgo grieķu spiedienu, bet pēdējās desmit minūtēs aizlūzām," viņš turpināja.

Gulbis un pārējie izlases treneri bija vienisprātis, ka uz čempionātu aizbrauca 12 patlaban labākie basketbolisti. "Bija spēlētāji, no kuriem gaidījām vairāk, bet pilnīgas vilšanās nebija ne par vienu," uzsvēra Gulbis. "Pretinieki lieku reizi mums atgādināja par basketbola pamatlietām, kuras neizpildām pietiekami kvalitatīvi – atbloķēšana, nepietiekams darbību un lēmumu pieņemšanas ātrums, kas izraisa kļūdas un muļķīgus pārkāpumus. Sniedzot pārskatu Treneru komisijai vērsīšu uzmanību uz šīm niansēm – jārīkojas, lai izlases kandidātu sagatavotība uzlabotos."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!