Latvijas U-20 sieviešu basketbola izlase svētdien izcīnīja piekto vietu Itālijā notiekošajā Eiropas čempionātā.

Cīņā par piekto vietu Latvija ar 60:46 apspēlēja vienaudzes no Polijas.

Maču nedaudz labāk iesāka Polija, taču Latvija pēc Kitijas Laksas trāpīgā divpunktu metiena panāca vadību ar 20:15. Sāncensēm izdevās atspēlēties un pēc ilgāka pārtraukuma izvirzīties vadībā ar 23:21, bet pirmais puslaiks noslēdzās ar Polijas trīs punktu pārsvaru (28:25).

Trešajā ceturtdaļā latvietēm lēnām izdevās pārņemt iniciatīvu un izvirzīties vadībā. Ar katru nākamo minūti otrajā puslaikā Latvija arvien vairāk tuvojās panākumam, mazāk kā minūti pirms pamatlaika beigām panākot jau 14 punktu pārsvaru (60:46), ar kādu arī noslēdzās šis duelis.

Jau vēstīts, ka pirmajā posmā Latvija sākotnēji ar 69:56 pieveica Grieķiju, bet pēc tam ar 43:68 un 66:72 piekāpās ļoti spēcīgajām Francijai un Spānijai. Tieši spānietes ir iepriekšējo trīs gadu kontinenta čempiones šajā vecuma grupā.

Uzvara pār grieķietēm Latvijas izlasei deva vietu otrajā posmā, kur tā ar 60:53 pieveica Turciju un ar 59:49 uzvarēja vienaudzes no Čehijas, bet noslēdzošajā cīņā ar 59:63 zaudēja Krievijai, savā grupā ieņemot ceturto vietu.

Savukārt piektdien notikušajā ceturtdaļfinālā latvietes pārliecinoši ar 50:79 piekāpās Serbijai, bet pusfināla cīņā par 5.-8.vietu sestdien dramatiskā mača galotnē ar 60:59 uzvarēja Slovākiju.

Tikmēr Polijas izlase pirmajā posmā izcīnīja uzvaras pār Baltkrieviju un Nīderlandi, piekāpjoties itālietēm, bet otrajā posmā zaudēja Slovākija un Serbijai, vēlāk apspēlējot Ukrainu, kas komandai grupā deva ceturto vietu. Ceturtdaļfinālā Polija ar 35:49 piekāpās Spānijai, bet pusfināla cīņā par 5.-8.vietu ar 69:35 pārspēja krievietes.

Kā zināms, pārbaudes spēļu ciklā Latvijas U-20 izlase aizvadīja tikai trīs cīņas, reizi uzvarot U-18 valstsvienību un divreiz pārspējot vienaudzes no Baltkrievijas.

Latvijas U-20 izlases sastāvā bija astoņas basketbolistes, kuras pērn Eiropas čempionāta B divīzijas turnīrā izcīnīja trešo vietu un ceļazīmi uz spēcīgāko izlašu sabiedrību. Septiņām spēlētājām šis bija trešais U-20 čempionāts, bet Asnātei Fominai pat ceturtais un kopumā astotais jaunatnes čempionāts.

Tāpat Latvijas izlasei palīdzēja 18 gadus vecās Kate Krēsliņa un Kitija Laksa, kuras šovasar jau spēlēja Latvijas pieaugušo valstsvienībā, kas kvalificējās 2015.gada Eiropas čempionātam.

2012.gadā Latvijas U-20 izlase Eiropas čempionāta A divīzijā palika vien 15.vietā, tāpēc pērn tai bija jācīnās par ceļazīmēm uz spēcīgāko komandu grupu. Pirms tam - 2005., 2009. un 2010.gadā - Latvijas izlase šajā vecuma grupā tika pie Eiropas čempionāta bronzas godalgām.

Latvijas U-20 izlases sastāvs dalībai Eiropas čempionāta A divīzijā:

Sigita Džarcāne ("Cēsis"), Kitija Laksa, Rūta Veidere, Ilze Jākobsone, Ance Aizsila (visas - "TTT Rīga"), Asnāte Fomina, Kate Aizsila, Kate Krēsliņa, Paula Langina, Paula Tomsone (visas - RSU/"Merks"), Sindija Gūtmane ("Ventspils"), Renāte Reine (Francija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!