Foto: fiba.com

Latvijas U-20 basketbola izlase, kurai dažādu iemeslu dēļ nevar palīdzēt virkne potenciālo līderu, pirmdien Grieķijā Eiropas čempionāta (EČ) apakšgrupu kārtas noslēdzošajā cīņā ar rezultātu 61:89 (26:18, 12:25, 14:25, 9:21) piekāpās Lietuvai, kas pērn šajā vecuma grupā izcīnīja sudrabu.

Latvijas jaunie basketbolisti apakšgrupu turnīrā trīs spēlēs cieta trīs zaudējumus, C grupā ieņemot ceturto vietu. Astotdaļfinālā latvieši trešdien tiksies ar Spāniju, kas mačā par pirmo vietu D apakšgrupā ar 88:87 (24:20, 19:24, 25:15, 20:28) apspēlēja Serbiju. Pērn spāņi šajā vecuma grupā tika kronēti par Eiropas čempioniem, bet pēdējo desmit gadu laikā allaž bijuši medaļās.

Latvijas izlases rindās ar 17 punktiem rezultatīvākais bija Verners Kohs, bet ar 11 punktiem atzīmējās Renārs Birkāns, kamēr astoņus punktus iemeta Roberts Blumbergs.

Tikmēr lietuviešiem ar 17 punktiem un desmit bumbām zem groziem atzīmējās Martins Ehods.

Pirmajā ceturtdaļā Latvijas basketbolisti parādīja cienījamu pretestību, otrā ceturkšņa sākumā panākdami desmit punktu pārsvaru (28:18). Tiesa, ceturtdaļas turpinājumā lietuvieši pēc pakaļdzīšanās ieguva astoņu punktu pārsvaru, bet puslaiku uzvarēja ar rezultātu 43:38.

Otrajā puslaikā Lietuvas basketbolisti uzsāka ieņemto kursu, pēc trešās ceturtdaļas atrazdamies vadībā ar 68:52, bet ceturto ceturksni uzsākdami ar desmit bezatbildes punktiem. Cīņas turpinājumā latviešiem neizdevās ievērojami samazināt pretinieku pārsvaru, līdz ar to tika ciests zaudējums ar rezultātu 61:89.

Latvijas U-20 izlases basketbolisti ar Lietuvas vienaudžiem pirms Eiropas čempionāta tikās arī pārbaudes turnīrā Turcijā, piedzīvojot sagrāvi ar 65:99.

Lietuva ir vieni no turnīra favorītiem, jo pērn šīs valsts U-20 izlase Eiropas čempionātā ieņēma otro vietu, finālā zaudējot Spānijai. Dienvidu kaimiņi šajā vecuma grupā allaž spēlējuši sekmīgi, kopš valsts neatkarības atgūšanas divas reizes izcīnot čempionu titulu, no tiem pēdējo 2012.gadā, trīs reizes kaklā karot sudraba godalgas un reizi paliekot trešajā vietā.

Interesanti, ka vēl martā par Lietuvas U-20 izlases galveno treneri tika iecelts Latvijā labi zināmais speciālists Ramūns Butauts, kurš savulaik līdz Latvijas Basketbola līgas (LBL) čempionu tituliem aizveda "ASK Rīga" un "VEF Rīga" komandas. Taču jūnija sākumā Butauts jau pieņēma darba piedāvājumu no Libānas, kļūstot par šīs valsts nacionālās izlases galveno treneri, bet Lietuvas U-20 komandu šajā turnīrā vada Mariuss Kiltinavičs.

Jau ziņots, ka sestdien turnīra pirmajā mačā Latvija ar 54:90 kapitulēja Izraēlai, bet svētdien ar 62:75 zaudēja Ukrainai.

Savukārt Lietuva pirmajā mačā ar 92:79 uzvarēja Ukrainu, bet svētdien ar 88:94 zaudēja Izraēlai.

Pēc noslēdzošās kārtas C grupā Izraēlai ir trīs panākumi, Lietuvai ir divas uzvaras, Ukrainai viens panākums, bet Latvija ir tukšā.

Astotdaļfinālu uzvarētāji turpinās cīņu par medaļām, bet zaudētāji cīņā par 9.-16.vietu spēlēs par vietas saglabāšanu A divīzijā, no kuras izkritīs trīs vājākās komandas.

Vecvagara trenētā komanda uz čempionātu devās tālu no optimālā sastāva, jo, kā pirms turnīra atzina treneris, dažādu iemeslu dēļ komandai nevar palīdzēt deviņi spēlētāji.

Savainojumu dēļ nevar spēlēt Kārlis Siliņš, Artūrs Strautiņš, Kristers Zoriks, Kārlis Garoza un Niks Jansons. Mācību dēļ nespēlē Zigmārs Raimo, kluba iebildumu dēļ ierindā nav Džeiks Krūmiņš un talantīgais Rodions Kurucs, kurš nolēma gaidāmajai sezonai, kurā viņam paredz vietu Spānijas granda Barselonas "Lassa" rindās, trenēties individuāli, bet nezināmu iemeslu dēļ uz treniņiem neieradās Roberts Dembskis.

Neilgi pirms turnīra sāpīgākais zaudējums bija Strautiņa gūtā trauma, potītes savainojumā Itālijas kluba Redžio di Emīlijas "Grissin Bon" basketbolistam iedzīvojoties iepriekšējā nedēļā pārbaudes turnīrā Turcijā.

Latvijas izlases kandidātu sarakstā sākotnēji bija 24 spēlētāji, tomēr dažādu iemeslu dēļ tas bija sarucis līdz 14 basketbolistiem, kamēr uz Grieķiju devušies 12 no viņiem, piedevām Verners Kohs savainojuma dēļ, iespējams, nevarēs darboties ar pilnu jaudu.

Lielākā Eiropas čempionātu pieredze ir saspēles vadītājam Renāram Birkānam, kuram šīs ir jau piektās Vecā kontinenta meistarsacīkstes, bet ceturto reizi šāda turnīra gaisotni izbauda Verners Kohs, Roberts Blumbergs un Mārcis Saulītis, kamēr Kristaps Feikners, Kristians Vīksne, Arvīds Dambenieks un Rihards Bērziņš Eiropas čempionātos debitē. Pieci spēlētāji - Birkāns, Kohs, Saulītis, Dāvis Gūtmanis un Eduards Hāzners - jau pērn spēlēja Eiropas U-20 čempionātā.

Gatavoties turnīram Latvijas izlase sāka jūnija vidū, aizvadot piecas spēles pārbaudes turnīrā Turcijā, tiekoties ar Lietuvas (65:99), Turcijas (68:97), Krievijas (56:65), Melnkalnes (59:74) un Serbijas (61:88) komandām. Visos mačos tika piedzīvoti zaudējumi, izgaismojoties nopietnām problēmām "garajā galā".

Latvijas U-20 basketbola izlase jau divus Eiropas čempionātus pēc kārtas Vecvagara vadībā tikusi ceturtdaļfinālā, pērn gūstot sesto vietu, bet vasaru iepriekš izcīnot piekto pozīciju. Savukārt lielākais panākums tika gūts 2013.gadā, kad komanda izcīnīja sudraba medaļas.

Vecvagars pēc Eiropas U-20 čempionāta tiek gaidīts Latvijas nacionālajā izlasē, kur viņš būs viens no galvenā trenera Ainara Bagatska palīgiem Eiropas čempionātā.

Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Renārs Birkāns ("Latvijas Universitāte"), Kristaps Feikners, Nikolajs Zotovs (abi - "VEF Skola"), Kristians Vīksne, Dāvis Gūtmanis, Mārcis Saulītis (visi - "Jūrmala"/"Fēnikss"), Eduards Hāzners ("VEF Rīga"), Arvīds Dambenieks (BJBS "Rīga"), Verners Kohs, Roberts Blumbergs (abi - Prāgas "GBA Sparta" (GBA), Čehija), Arnolds Krauklis ("Lee Academy", NCAA), Rihards Bērziņš ("Liepāja"/"Triobet").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!