Foto: LETA

Latvijas Basketbola savienība (LBS) atbalsta Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļas ("FIBA Europe") centienus sakārtot Eiropas klubu turnīrus, intervijā "basket.lv" sacīja LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

"Pirms gadiem 15-20 FIBA struktūru vājums un iekšējie ķīviņi sekmēja decentralizācijas tendences. Vienlaikus attīstījās privātā iniciatīva – nostiprinājās ULEB un jo īpaši Eirolīga, kā lielā mērā slēgts elites klubu interešu pārstāvis. Taču Eiropas basketbols neaprobežojas tikai ar bagāto klubu interesēm vien. Pēdējos gados FIBA ar nacionālo federāciju atbalstu atgūt sākusi nostiprināt pozīcijas," par situāciju Eiropas basketbolā stāstīja Šneps. "Arī LBS atbalstīja šīs izmaiņas, un viens no galvenajiem iemesliem tādai pozīcijai bija haoss Eiropas klubu sacensību sistēmā, ignorējot sportiskos principus. Piemēram, futbolā Latvijas čempioni ir spēlējuši ar "Barcelona" un principā var spēlēt vēl. Basketbolā, pastāvot līdzšinējai sistēmai, tādas iespējas nav pat teorētiski."

"Piedevām ULEB ignorēja FIBA centienus mainīt starptautisko sacensību kalendāru, atvēlot "logus" nacionālo izlašu spēlē visā sezonas garumā – kā tas notiek futbolā. ULEB nevēlēšanās ņemt vērā partneru un visa basketbola kopīgās intereses bija viens no argumentiem, kas piespieda FIBA ķerties pie sava elites turnīra veidošanas. Čempionu līgas modeļa izstrādē tika iesaistīti arī līgas un klubi, izdevies atrast atbalstītājus, nodrošinot klubiem pievilcīgus noteikumus. Līgas vadībā ir paritāte starp FIBA un klubu pārstāvjiem," viņš turpināja.

FIBA no nākamās sezonas veidos Basketbola Čempionu līgas sacensības. Sākotnēji bija paredzēts, ka Latvijai būs garantēta vieta tikai kvalifikācijas turnīrā, tomēr nesen tika pieņemts lēmums, ka vienam Latvijas klubam būs iespēja piedalīties pamatturnīrā bez kvalifikācijas. "Jau iepriekš saņēmām atbildi, ka, visticamāk, Latvijai būs vieta pamatturnīrā, jo, atbilstoši mūsu pozīcijām Eiropas klubu hierarhijā, esam pirmie pretendenti uz brīvo vietu pamatturnīrā jebkādu izmaiņu gadījumā," atklāja Šneps.

ULEB vadība paziņojusi, ka Eirolīgā nākamsezon 16 komandas spēlēs divu apļu turnīru, un būšot arī otrā līmeņa turnīrs, kura kontūras gan netiek precizētas.

"FIBA nostāja ir skaidra – klubiem jāizvēlas, kur piedalīties – nacionālajā čempionātā un FIBA sistēmas sacensībās vai privātas organizācijas rīkotā turnīrā. Savukārt nacionālajām federācijām jāspēj šo procesu kontrolēt. Tāpēc "FIBAEurope" valdes lēmums paredz, ka ikviena nacionālā federācija, kuras jurisdikcijā esošie klubi iesaistīsies kādās attiecībās ar ULEB turnīrus rīkojošo organizāciju "Euroleague Commercial Assets" vai citām ar to tieši vai netieši saistītām organizācijām, tiks aicināta izslēgt šos klubus no nacionālā čempionāta. Nospēja nodrošināt kārtību draud ar diskvalifikāciju no nacionālo vīriešu izlašu sacensībām, kas var tikt attiecināta arī uz cita līmeņa turnīriem. Šī prasība neattiecas uz 16 klubiem - Eirolīgas dalībniekiem, taču, iespējams, tas ir tikai pagaidu miers," skaidroja Latvijas basketbola amatpersona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!