Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidents Valdis Voins un Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks ceturtdien parakstīja sadarbības līgumu par Eiropas U-18 čempionāta puišiem pirmā un otrā posma turnīru rīkošanu Liepājā, vēsta LBS.

Tāpat pirmo reizi atklātībā tika demonstrēts Eiropas U-18 čempionāta logo.

Turnīrs notiks no 18. līdz 28.jūlijam. Tajā 16 komandas pirmo divu posmu spēles aizvadīs Liepājā un Ventspilī, bet izslēgšanas spēles notiks Rīgā.

Pirms līguma parakstīšanas Voins atgādināja, ka LBS lielus starptautiskos turnīrus rīko jau septīto gadu pēc kārtas. Šajā laikā izveidojusies abpusēji izdevīga sadarbība ar pašvaldībām. Liepājā lielais basketbols viesosies jau piekto gadu, un šajā laikā pilsēta ir pierādījusi, ka prot sarīkot augsta līmeņa sacensības, savukārt Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) vadītāji nu jau zina, ka Liepājai var uzticēties bez papildu pārbaudēm.

Liepājas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks pauda gandarījumu par produktīvo sadarbību ar LBS un basketbola sacensību laikā pilsētas viesu paustajiem komplimentiem. Viņš arī izteica cerību, ka Latvijas U-18 izlases kandidātu sarakstā iekļautie liepājnieki izcīnīs vietu komandas divpadsmitniekā, rādot priekšzīmi pilsētas mazajiem basketbolistiem.

Latvijas U-18 izlases galvenais treneris Nikolajs Mazurs pastāstīja, ka kandidātu lielākā daļa ar "O!Kartes" basketbola akadēmijas atbalstu šosezon ieguvuši lielisku pieredzi Latvijas Basketbola līgas (LBL) spēlēs. Vasarā komandai pievienosies trīs spēlētāji, kuri jau vairākus gadus trenējušies Spānijas klubu jaunatnes sistēmā.

"Starp kandidātiem ir spēlētāji gan ar VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL), gan Spānijas ACB līgas pieredzi. Šosezon daudziem bijusi liela slodze, tomēr esmu pārliecināts, ka divarpus nedēļās spēki būs atjaunoti un 7.jūnijā treniņnometnē ar pilnu jaudu varēsim ķerties pie darba," norādīja treneris.

Eiropas čempionāta pirmā un otrā posma turnīri risināsies Ventspilī (spēlēs A un B grupas) un Liepājā (C un D grupas). Otrajā posmā pa trim labākajām komandām no katras grupas turpat Ventspilī un Liepājā turpinās cīņu par medaļām attiecīgi E un F grupās, bet ceturto vietu ieguvēji Grobiņā izspēlēs apļa turnīru G grupā.

Latvijas izlase ielozēta C grupā kopā ar Spāniju, Itāliju un Bulgāriju.

Trešajā posmā, kas risināsies "Arēnā Rīgā", pa četrām labākajām komandām no E un F grupas sacentīsies ceturtdaļfinālā, pusfinālā un finālā. Pārējās komandas Olimpiskajā sporta centrā (OSC) Rīgā cīnīsies pēc jaunas sistēmas - E un F grupu piekto un sesto vietu ieguvēji sacentīsies ceturtdaļfināla spēlēs ar G grupas komandām. Uzvarētāji spēlēs pusfinālā par 9.-12.vietu, zaudētāji cīnīsies par 13.-16.vietu. Trīs pēdējo vietu ieguvēji atstās augstāko divīziju.

Pēc neatkarības atjaunošanas LBS Eiropas čempionātu pirmo reizi sarīkoja 2001.gadā, kad Rīgā notika Eiropas U-16 čempionāts. Kopš 2007.gada Latvijā lielie turnīri notikuši katru vasaru: 2007.gadā - Eiropas U-16 meiteņu čempionāts Valmierā, 2008.gadā Eiropas U-20 vīriešu čempionāts Rīgā, 2009.gadā - Eiropas sieviešu čempionāts Liepājā, Valmierā un Rīgā, 2010.gadā - Eiropas U-20 sieviešu čempionāts Liepājā un Grobiņā, 2011.gadā - pasaules U-19 čempionāts Liepājā, Valmierā un Rīgā, 2012.gadā - Eiropas U16 puišu čempionāta pirmais posms Ventspilī un Eiropas U-18 puišu čempionāta pirmais posms Liepājā.

Latvijas U-18 basketbola izlases kandidāti dalībai Eiropas čempionātā: Rauls Avenītis, Klāvs Čavars, Jorens Duļevskis, Jānis Engers, Dāvis Geks, Nils Gertsons, Armands Ginters, Kristaps Gludītis, Edgars Lasenbergs, Rihards Lomažs, Rinalds Mālmanis, Ričards Melderis, Ervīns Mežnieks-Zahars, Jēkabs Paipa, Anžejs Pasečņiks, Roberts Pāže, Kristaps Pļavnieks, Kristaps Porziņģis, Rūdolfs Strādnieks, Gundars Šliseris, Rolands Šmits, Ivars Rihards Žvīgurs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!