Foto: AFP/Scanpix

Lai apkarotu nelikumīgu spēļu rezultātu ietekmēšanu, Latvijas Basketbola savienība (LBS) ir uzsākusi sadarbību ar Iekšlietu ministriju, ceturtdien preses konferencē izteicās LBS prezidents Valdis Voins.

Kā zināms, par spēļu rezultātu ietekmēšanu mūža diskvalifikāciju saņēmis amatieru spēlētājs Artūrs Suhanovs, kurš iespaidojis Latvijas Basketbola līgas (LBL) otrās divīzijas spēļu rezultātus. Tāpat aizdomu ēna krīt uz vairākiem klubiem.

"Esam droši, ka spēļu rezultātu ietekmēšana nav tikai basketbola problēma. Mēs nesākam cīņu pret legālu totalizatoru biznesu, kā arī neuzsākam nekādas raganu medības," sacīja Voins. "Tā kā pēdējā laikā šī problēma ir skaidri iezīmējusies, esam sākuši reālu sadarbību ar Iekšlietu ministriju, kas mums palīdz ar to tikt galā, jo mēs neesam instance, kura var piemērot reālus sodus, kas saistīti ar kriminālatbildību.

Šis process nebūs viegls, jo šajā jautājumā mums visiem pieredze ir ļoti maza. Varam sodīt tikai par savu noteikumu un deklarāciju neievērošanu."

Kā pastāstīja Voins, atsevišķi klubi ir informēti par totalizatoru sērgas esamību, un tie kaut kādus savus mērus jau pieņēmuši.

Laikraksts "Neatkarīgā" trešdien vēstīja, ka pagājušajā nedēļā bijusi aizdomīgi liela aktivitāte sarunāto spēļu kontekstā, tāpēc paskaidrojumu sniegšanai izsauktas divas Kurzemes komandas, no kurām viena spēlē "Aldaris" Latvijas Basketbola līgā (LBL) (noprotams, ka "Saldus"), bet otra - otrajā līgā ("Liepāja"/"Triobet" fārmklubs "Liepājas Lauvas 2").

Pagājušajā nedēļā "Saldus" negaidīti pārtrauca līgumus ar diviem no saviem līderiem Nauri Miezi un lietuviešu leģionāru Mindaugu Štasi.

"Pirmās un otrās divīzijas klubu vidū ir dažāda izpratne par situāciju. Ir tādi, kas veic savas preventīvās darbības, bet ir arī tādi, kas no problēmas distancējas. Kopējā līmenī klubi saprot problēmas nopietnību. Riska zona ir amatieru spēlētāji bez atalgojuma un tādi spēlētāji, kuri saņem nelielu atalgojumu, kā arī jauniešu spēlētāji, kuriem šķiet, ka šis ir labs veids, kā gūt ienākumus. Mūsu uzdevums ir panākt, lai situācija nesaasinās," atzina LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

Zīmīgi, ka Latvijā licencētie totalizatoru kantori nepieņem likmes uz LBL otrās divīzijas mačiem, kamēr ārzemēs bāzētie kantori to dara. LBS tajos esot vērusies ar lūgumu izņemt šī čempionāta spēles no sava piedāvājuma.

Tikmēr totalizatoru kompāniju pārstāvis Arvīds Rasa pats savulaik vērsies pie LBS ar savām aizdomām, ka pastāv spēļu sarunāšanas problēma. Savienība esot atbildējusi ļoti profesionāli un tūdaļ sākusi to risināt.
Rasa atzina, ka pašmāju kantoru interesēs ir piedāvāt reālus koeficientus, nevis minēt un balstīties uz kaut kur dzirdētām baumām, ka viena vai otra spēle nenorit godīgi.

Sērgas apkarošana neilgšot vienu vai divus mēnešus, bet gadus. Rasa prognozē, ka ārzemju kantori LBL otrās divīzijas mačus uzreiz neņems ārā no aprites, taču vienmēr ir iespējamas citas lokālas preventīvas darbības. Totalizatoru kompāniju pārstāvis uzskata, ka uzņēmums pakalpojumu piedāvās tikt ilgi, kamēr tas būs finansiāli izdevīgi.

"Man tas ir patīkams pārsteigums, ka LBS paši par šādām lietām mūs ir informējuši un uzsākuši izmeklēšanas procesu," teica Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane. "Zināma pieredze šādu jautājumu risināšanā mums ir, taču likumdošanas bāze ir minimāla. Pieļauju, ka šādi pārkāpumi ir zem krāpniecības jomas, taču tur kādu soda piemērošanai ar ētiskiem pārkāpumiem nebūs gana."

Pētersone-Godmane saka, ka arī Eiropas Savienības līmenī notiek darbs pie tā, lai tiktu ieviesta atsevišķa atbildība par šādām spēļu ietekmēšanas darbībām.

Savukārt no 1.jūnija stāsies spēkā jauni likumi, kas ierobežos Latvijā nelicenzētu totalizatoru kantoru darbības.

Iepriekšējo reizi totalizatoru skandāls Latvijas basketbolā atklātībā uzpeldēja 2012.gada pirmajā pusē, kad Jānis Timma un Artūrs Bricis, kas tobrīd spēlēja Liepājas komandā, saņēma nosacītu viena gada diskvalifikāciju, tomēr, neskatoties uz to, tajā pašā gadā viņi jau tika aicināti uz U-20 valstsvienību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!