Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlasei izšķirošajai Eiropas čempionāta spēlei jāsagatavojas gan taktiski, gan psiholoģiski, atzinis komandas galvenais treneris Aigars Nerips.

Kā ziņots, otrajā turnīra mačā Latvija svētdien ar 56:69 piekāpās Lielbritānijai. Cīņas gaitā Latvija izcīnīja par 21 atlēkušo bumbu mazāk nekā pretinieces.

"Basketbola ābece - pretinieču atbloķēšana. Mūsu situācijā, spēlējot bez ļoti garām centra spēlētājām, tas ir divtik svarīgi," pēc piedzīvotā otrā zaudējuma turnīrā atzinis Nerips. "Zinājām, ka būs problēmas, jo daudzām spēlētājām pareiza darbība diemžēl nav ieaudzināta asinīs. Treniņos un pārbaudes spēlēs daudz pievērsām uzmanību šim aspektam. Šķita, ka ir panākts progress, turnīrā Čehijā noturējāmies pret Krieviju un Čehiju."


"Varbūt Lielbritānijas basketbolistes šodien pēc bumbām gāja agresīvāk, iesaistoties arī mazajām. Savukārt mums bija plaisas starp līnijām," teica treneris. "Atlēkušās bumbas jau nav tikai garo atbildība - visam piecniekam jāiesaistās cīņā. Pagaidām tas nenotiek. Bet katra zaudēta bumba pie sava groza ne tikai draud ar punktu zaudēšanu, bet arī psiholoģiski sarežģī spēli uzbrukumā."

"Pagaidām panikai nav pamata, jo turnīra situācija izvērtusies tā, ka izšķirošā cīņa būs tikai rīt ar Serbijas izlasi. Mums tagad ir 24 stundas, lai atpūstos un sagatavotos gan taktiski, gan psiholoģiski," teica Nerips. "Pirms šodienas mača laika pietrūka - man joprojām ir sajūta, it kā nebūtu nemaz gājis gulēt. Tagad būs gan medicīniskās procedūras spēlētājām, būs laiks detalizēt spēles plānu un no rīta treniņā atcerēties pamatlietas."

"Skaidrs, ka meitenes pārdzīvo, taču ceru, ka pārdzīvojumi būs rezultatīvi - saskatot to, kas lūdz šim nav izdarīts, un sagatavojoties pēdējā spēlē izdarīt labāk. Mums vajadzīgs visu spēlētāju ieguldījums, turklāt gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Ikviena var nospēlēt labāk - par to esmu pārliecināts," optimistiski noskaņots ir treneris. "Pirmdien mūs gaida tāds pats pretinieču augumu pārsvars, tikai serbietes spēlē individuālāk, nekā Lielbritānijas un Francijas komandas. Mačā ar Lielbritāniju serbietēm it kā bija pārsvars, taču tālu atrauties neizdevās un Lielbritānija ar organizētāku un kolektīvāku spēli panāca izšķirošo lūzumu. Jābūt gatavām izturēt pretinieču spiedienu un nekrist panikā arī tad, ja kādā epizodē pretinieces iegūs pārsvaru. Viss ir pašu rokās."

Izšķirošais mačs par izkļūšanu no apakšgrupas latvietēm būs pirmdien, kad plkst.16 pēc Latvijas laika tiks uzsākta cīņa ar Serbijas izlase. Otrajam posmam kvalificēsies tā komanda, kura uzvarēs šajā cīņā.

"Metienu precizitātes procents abām komandām ir apmēram vienāds, kļūdu skaits - līdzīgs. Taču, ja pretinieces pie groziem izcīna par 21 atlēkušo bumbu vairāk, uzvarēt nav iespējams," cīņas iznākumu komentēja Latvijas valstsvienības rezultatīvākā spēlētāja Ieva Krastiņa.

"Atšķirības no mūsu spēles pārbaudes turnīrā, kurā uzvarējām mēs? Pati būtiskākā - šodien viņas gribēja uzvarēt vairāk, nekā mēs," Krastiņa atzina, ka rezultāts bijis sāpīgs, taču likumsakarīgs.

Savukārt diametrāli pretēji noskaidrota bija Lielbritānijas valstsvienības līdere Džoanna Līdema.

"Eiropas čempionātā ir spēcīgas komandas, katra var uzvarēt, taču tikai labākās var uzvarēt divas dienas pēc kārtas. Esmu ļoti priecīgs, ka mums tas izdevās un tagad mierīgi varam gatavoties cīņai ar Francijas izlasi, neuztraucoties par savu likteni turnīrā," teica britu spēlētāja.

Citā C apakšgrupas otrās kārtas mačā Serbijas izlase šodien spēkosies ar mājinieci Franciju.

Jau vēstīts, ka pirmās kārtas mačos sestdien Lielbritānija tikai spēles galotnē ar 76:68 nodrošināja uzvaru pār Serbiju, savukārt Latvijas vienība ar 39:62 pārliecinoši zaudēja Francijai.

Grupas vājākajai komandai turnīrs būs noslēdzies, bet labākās trīs vienības iekļūs otrajā posmā, kurā C apakšgrupas izlases tiksies ar D grupas (Lietuva, Baltkrievija, Čehija, Horvātija) trim spēcīgākajām vienībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!