Foto: F64

Latvijas basketbolistu Rodionu Kurucu Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftā otrajā kārtā ar kopējo 40.numuru izraudzījās Bruklinas "Nets" komanda, kuras mājvietā norisinās jauno spēlētāju izvēles ceremonija.

Pašlaik 20 gadus vecais Kurucs no 2012. līdz 2015.gadam bija "VEF Rīga" sistēmā, bet pirms trim gadiem viņš nonāca Spānijas kluba Barselonas "Lassa" paspārnē, noslēdzot līgumu līdz 2019.gadam.

ULEB Eirolīgā Latvijas basketbolists aizvadītajā sezonā piedalījās četros mačos, savukārt Spānijas augstākajā līgā (ACB) piecos mačos viņš vidēji guva 2,8 punktus. Tikmēr pēc spēka Spānijas otrajā līgā Kurucs piedalījās 15 mačos, vidēji iemetot 10,6 punktus spēlē.

Kurucs 2014.gadā ar Latvijas U-16 izlasi kļuva par Eiropas kadetu vicečempionu, bet aizvadītajā sezonā "Lassa" galvenajā komandā viņš spēlēja ļoti maz, vairāk pārstāvot kluba otro vienību

Pērn novembrī viņš debitēja Latvijas valstsvienībā, piedaloties 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs, laukumā dodoties trīs mačos, taču arī netiekot pie ievērojama spēles laika. Kurucs iekļauts izlases kandidātu sarakstā arī pirms jūnija beigās un jūlija sākumā gaidāmajām cīņā kvalifikācijas turnīrā.

Tāpat Kurucs ir iekļauts Latvijas U-20 izlases kandidātu sarakstā, solot palīdzēt komandai vasarā gaidāmajā Eiropas čempionātā B divīzijā jauniešiem.

Līdz šim NBA drafta vēsturē bija izraudzīti pieci Latvijas basketbolisti. 2004.gadā ar kopējo 11.numuru Goldensteitas "Warriors" izraudzījās Andri Biedriņu, bet 2011.gadā ar 42.numuru Indiānas "Pacers" izvēlējās Dāvi Bertānu, kurš gan uzreiz pēc tam nonāca Sanantonio "Spurs" paspārnē. Savukārt 2013.gadā Jāni Timmu ar 60.numuru izraudzījās Memfisas "Grizzlies", lai gan tagad tiesības uz latvieti pieder Orlando "Magic" komandai.

Tikmēr visaugstāk izraudzītais latvietis ir nu jau par zvaigzni kļuvušais Kristaps Porziņģis, kuru ar ceturto numuru 2015.gada draftā izvēlējās Ņujorkas "Knicks". Savukārt pērn draftēts tika Anžejs Pasečņiks, kuru pirmajā kārtā ar kopējo 25.numuru izvēlējās Orlando "Magic" komanda, tomēr neilgi pēc tam tiesības uz viņu tika aizmainītas uz Filadelfijas "76ers".

NBA spēlējuši līdz šim ir četri latvieši - Gundars Vētra, kurš 90.gadu sākumā neilgu brīdi pārstāvēja Minesotas "Timberwolves", Biedriņš, Porziņģis un Bertāns.

Savukārt Porziņģa pārstāvētā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda Ņujorkas "Knicks" ceturtdien Bruklinā šī gada draftā ar devīto numuru izraudzījās mazo uzbrucēju Kevinu Noksu, kamēr slovēņu supertalants Luka Dončičs nonāca Dalasas "Mavericks" vienībā.

Pašlaik 18 gadus vecais Nokss aizvadīto sezonu pavadīja Nacionālajā koledžu asociācijā (NCAA) Kentakī Universitātes komandā. Amerikāņu basketbolists savā vienīgajā NCAA sezonā 37 spēlēs vidēji guva 15,6 punktus un izcīnīja 5,4 atlēkušās bumbas.

Tāpat kā Porziņģi pirms trim gadiem, arī Noksu "Knicks" līdzjutēji sagaidīja ar ūjināšanu.

Ar pirmo numuru draftā tika izraudzīts Bahamu salās dzimušais spēka uzbrucējs Deandrē Eitons, kurš nonācis Fīniksas "Suns" paspārnē. Pašlaik 19 gadus vecais Eitons iepriekšējo sezonu pavadīja Arizonas Universitātes komandā, 35 spēlē vidēji gūstot 20,1 punktu un izcīnot 11,6 atlēkušās bumbas.

Tikmēr ar otro numuru tika izvēlēts amerikāņu spēka uzbrucējs Mārvins Beglijs juniors, kurš ticis Sakramento "Kings" komandā. Djūka Universitātes komandas spēlētājs aizvadītājā sezonā 33 spēlēs caurmērā iemeta 21,0 punktu un izcīnīja 11,1 atlēkušo bumbu.

Savukārt ar trešo numuru tika izraudzīts slovēņu supertalants Luka Dončičs, kuru izraudzījās Atlantas "Hawks", bet maiņas darījumā viņš nonāca Dalasas "Mavericks" rindās.

Slovēnis aizvadītajā sezonā tika kronēts par ULEB Eirolīgas un Spānijas čempionu, abos turnīros tiekot pie vērtīgākā spēlētāja balvas. Pašlaik 19 gadus vecais Dončičs aizvadītajā sezonā Eirolīgā 33 spēlēs vidēji guva 24,5 punktus, izcīnīja 4,8 atlēkušās bumbas un veica 4,3 rezultatīvas piespēles, bet Spānijas čempionātā jaunajam aizsargam 37 mačos caurmērā 18,4 punkti, 5,7 bumbas zem groziem un 4,7 rezultatīvas piespēles.

Kā ceturtais tika izvēlēts centra spēlētājs Džerens Džeksons, kurš nonācis Memfisas "Grizzlies" rīcībā, bet ar piekto numuru tika izraudzīts saspēles vadītājs Treie Jangs, kuru izvēlējās "Mavericks", vēlāk viņu aizmainot uz "Hawks".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!