Foto: DELFI.lt

Serbu treneris Igors Kokoškovs trešdien kļuva par pirmo eiropieti, kurš vadīs kādu no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandām – viņu par galveno treneri izvēlējās Fīniksas "Suns".

Līgums ar 46 gadus veco Kokoškovu noslēgts uz trīs sezonām. Šobrīd Kokoškovs ir viens no Jūtas "Jazz" trenera palīgiem, bet savā jaunā vienībā ieradīsies pēc NBA "play off" spēlēm.

"Igors visu savu karjeru ir bijis pionieris, un dos klubam pienesumu ar savu ilglaicīgo trenēšanu augstākajā līmenī. Igora vadītās komandas domājušas par spēlētāju attīstību, laukumā izcēlušās ar radošumu un sasniegušas augstus mērķus," teikts "Suns" paziņojumā.

24 gadu vecumā Kokoškova basketbolista karjerai svītru pārvilka autoavārija, un viņš pievērsās trenera darbam. Savulaik kļuvis par jaunāko basketbola treneri bijušajā Dienvidslāvijā, 1999. gadā viņš pārcēlās uz Ziemeļameriku. Viņš piekrita kļūt par Misuri universitātes komandas "Tigers" vienu no trenera asistentiem, kļūstot par pirmo Eiropas treneri NCAA augstākajā divīzijā.

Vēlāk jau viņa CV papildinājās ar vairākiem vēsturiskiem ierakstiem. 2000. gadā viņu par asistentu izvēlējās Losandželosas "Clippers", jau toreiz atverot jauno lappusi NBA treneru grāmatās – Kokoškovs tādējādi kļuva par pirmo ne-amerikāņu treneri, kurš strādā kādā no NBA komandām. 2003. gadā Kokoškovs pievienojās Detroitas "Pistons", ar kuru kā trenera asistents 2004. gada kļuva par NBA čempionu.

Vēlāk Kokoškovs bijis trenera palīgs "Suns", Klīvlendas "Cavaliers" un Orlando "Magic", bet pašreizējai darba vietai "Jazz" viņš pievienojās 2015. gadā. Viņš bijis Serbijas izlases trenera palīgs, vadījis Gruzijas izlasi, bet 2016. gadā pārņēma Slovēnijas izlasi. Pagājušajā gadā Kokoškova vadībā Slovēnijas izlase pārsteidza un kļuva par Eiropas čempioni, ceļā uz triumfu dramatiskā cīņā pieveicot arī Latviju ar 103:97.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!