Basketbola spēļu monitorēšana devusi rezultātus un atklātas Lietuvas komandu spēļu rezultātus ietekmējušās personas, Latvijas Basketbola savienības (LBS) mājaslapā publicētajā video intervijā saka LBS ģenerālsekretārs Edgars Šneps.

LBS sadarbībā ar Eiropas Komisiju un Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Zviedrijas basketbola federācijām turpmākos divus gadus vērsīs "sabiedrības uzmanību un radīs vidi, kas nav labvēlīga spēļu gaitas un rezultātu ietekmēšanai". Zem vienojošā nosaukuma "True Basketball. Real Games" tiks monitorētas izdarītās likmes visu piecu valstu nacionālajos čempionātos, kā arī Baltijas Basketbola līgā, papildus izglītojot basketbola sabiedrību par riskiem, kas var rasties, piedaloties spēļu ietekmēšanā. Testa režīmā spēles tiek monitorētas jau kopš pērnā gada pavasara, bet šajā sezonā mači jau tiek uzmanīti pilnā apjomā.

Kā norāda Šneps, iepriekš veiktā spēļu monitorēšana devusi rezultātus un noskaidroti iespējamie spēļu rezultāti ietekmētāji divos mačos ar Lietuvas komandu dalību.

"Ar monitoringa palīdzību atklājām vairākas aizdomīgas spēles, kurām skalā 1-5 bija "5" augstākā riska pakāpe. Šeit runa ir par Baltijas Basketbola līgas (BBL) spēli starp divām Lietuvas komandām un vienu Lietuvas čempionāta spēli. Mums izdevās iegūt pilnu informāciju par visiem, kas bija iesaistīti, - par spēlētājiem, kas bija laukumā; mums ir arī video, kā tas izskatījās. Unikālais šajā gadījumā ir tas, ka zināms, kas bija likmju izdarītāji un cik lielas bija likmes, zināmi vārdi un uzvārdi, IP adreses datoriem, no kuriem veiktas likmes. Tā ir unikāla informāciju, ko ieguvām, pateicoties šim monitoringam," saka Šneps.

Pēc Šnepa teiktā, visa informācija ir nodota Lietuvas policijai, kas tālāk jau veiks attiecīgas darbības. Lietuvas policija izmeklēšanas gaitu pagaidām nekomentē un neatklāj spēļu sarunāšanā iesaistītos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!