Foto: F64

Latvijas vicečempione basketbolā "Ventspils" otrdien Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas mačā pret Francijas čempioni Šalonas pie Sonas "Elan" parādījusi solīdu sniegumu un gūtais panākums bijis visas komandas nopelns, pēc cīņas sacīja ventspilnieku galvenais treneris Roberts Štelmahers.

Jau ziņots, ka "Ventspils" turnīra trešajā spēlē otrdien savā laukumā ar 78:77 (18:20, 16:16, 26:25, 18:16) uzvarēja iepriekšējās sezonas Francijas čempioni "Elan", kas gan jauno sezonu iesākusi pagalam neveiksmīgi.

"Esmu priecīgs par izvaru, nospēlējām diezgan solīdi. Lielākais pluss ir tas, ka pieļāvām tikai piecas kļūdas un veicām 21 rezultatīvu piespēli. Bija kritumi un kāpumi. Kad bija kritumi, visi mācējām piecelties. Liels prieks par komandu, un paldies skatītājiem, kuri bija ieradušies mūs atbalstīt," izteicās Štelmahers.

Tikmēr "Ventspils" kapteinis Māris Gulbis atzina, ka šis panākums bijis grūts, taču arī uzslavēja savu komandu par parādīto sniegumu.

"Salīdzinot ar iepriekšējo spēli, pieļāvām maz kļūdu. Līdz ar to ir arī rezultāts. "Elan" sastāvā ir daudz meistarīgu basketbolistu, kuri iemeta vairākus grūtus metienus, bet mēs tik un tā nesalūzām un tikām atpakaļ. Šī ir komandas uzvara," apmierināts bija Gulbis, kurš šajā spēlē izcēlās ar 14 punktiem.

Savukārt "Elan" galvenais treneris Žans Denī Šulets atzina, ka viņa komandai šajā spēlē pāris reižu paveicies, taču izskaņā Francijas čempioni pieļāvuši pārāk daudz kļūdu.

"Uzskatu, ka 37-38 minūtes spēlējām labi, bet beigās mūs piemeklēja problēmas. Nevaru no jaunajiem spēlētājiem, kuri ir uz soliņa, pieprasīt, lai viņi uzņemas līderu lomu. Mums mājās palika četri traumēti basketbolisti, kuri pēc izveseļošanās padarīs mūs labākus," uzsvēra speciālists.

"Elan" tikai pagājušajā nedēļā tika pie pirmās uzvaras šosezon, bet pārējos astoņos mačos FIBA Čempionu līgā un Francijas čempionātā piedzīvoti zaudējumi. Abas komandas atrodas pretpolos savos čempionātos – ja "Ventspils" ir LBL līdere, tad "Elan" ir pēdējā vietā Francijā.

"Mēs spēles zaudējam ļoti saspringtās galotnēs, tāpēc noskaņojums komandā pašlaik nav pārāk labs. Mēs ar "Ventspili" spēlēsim arī savā laukumā. Šodien viņi uzvarēja ar viena punkta pārsvaru, bet cīņa mūsu līdzjutēju priekšā būs citādāka," uzskata Šulets.

Jau ziņots, ka pirmajā spēlē Ronalda Zaķa metiens septiņas sekundes pirms pamatlaika beigām nodrošināja ventspilnieku uzvaru 73:72 savā laukumā pār iepriekšējās sezonas čempioni Tenerifes "Iberostar" no Spānijas, bet nākamajā mačā tika ciests zaudējums 80:87 Lietuvas klubam Klaipēdas "Neptūnas".

Savukārt Francijas vienība vispirms cieta zaudējumu 73:75 "Neptūnas" basketbolistiem, bet pagājušajā nedēļā tika ar 67:55 tika uzvarēta Artūra Strautiņa pārstāvētā Itālijas komanda Kapo d'Orlando "SikeliArchivi".

Vēl B apakšgrupā otrdien Vācijas klubs Ludvigsburgas "MHP Riesen" savā laukumā uzņem "Neptūnas", bet Kapo d'Orlando vienība viesojas pie Grieķijas komandas Saloniku PAOK. Savukārt trešdien Turcijas klubs "Gaziantep" savā laukumā tiksies ar "Iberostar".

B apakšgrupā līdere ar divām uzvarām divos mačos ir "Neptūnas" komanda, kam ar divām uzvarām trīs mačos seko "Ventspils". Viens panākums divās spēlēs ir "Iberostar", "MHP Riesen", "Gaziantep" un PAOK vienībām, kamēr ar vienu uzvaru trīs cīņās seko "Elan", bet "SikeliArchivi" piekāpusies abās aizvadītajās cīņās.

Šosezon FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā komandu skaits no 40 samazināts uz 32, lai veicinātu turnīra kvalitāti. Novembra beigās un februārī turnīrā būs pārtraukumi, lai basketbolisti varētu palīdzēt valstsvienībām FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs.

FIBA Čempionu līgas balvu fondā šajā sezonā paredzēts miljons eiro uzvarētājiem. Rīkotāji sedz tiesnešu izdevumus, piedevām katra pamatturnīra dalībniece saņems 50 000 eiro prēmiju. Papildus prēmijas paredzētas arī par iekļūšanu katrā nākamajā kārtā – astotdaļfinālā 70 000 eiro, ceturtdaļfinālā 100 000, par ceturto vietu 140 000 eiro, trešo vietu – 200 000, otro vietu – 400 000 eiro, bet turnīra čempioni saņems miljonu.

Pagājušajā sezonā "Ventspils" nepārvarēja šī turnīra izslēgšanas sacensību pirmo kārtu, divu spēļu summā ar 135:137 piekāpjoties Itālijas klubam Venēcijas "Umana Reyer".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!