Foto: F64

Latvijas sieviešu basketbola izlase, gatavojoties Eiropas čempionātam, ir apguvusi taktisko arsenālu, bet tagad jāstrādā pie sadarbību pilnveidošanas, uzskata komandas galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Jau ziņots, ka sestdien Latvijas basketbolistes, pirms Eiropas čempionāta aizvadot noslēdzošo pārbaudes spēli savā laukumā, "Arēnā Rīga" ar 73:66 (15:8, 22:15, 15:25, 21:18) pārspēja Baltkrievijas valstsvienību, šim mačam aizritot tā saucamās rozā lentītes zīmē, vēršot uzmanību krūts vēža problēmai.

Treneri šajā mačā ļāva atpūsties piektdienas treniņspēlē sadursmē cietušajai Ditai Rozenbergai,

"Prieks par uzvaru, bet pārbaudes spēlēs ir vērts lielāku uzmanību pievērst problemātiskajām lietām. Diemžēl jau kuru spēli slikti aizvadījām trešo ceturtdaļu. Sākām ir kā labi, bet pārāk ātri nomierinājāmies, viegli atdevām iniciatīvu un ļāvām ieskrieties Katcarinai Sņicinai, kura īsā laikā sameta vairāk par desmit punktiem. Labi, ka izdevās pretinieču ofensīvu nobremzēt un nepalaist viņas priekšā, tomēr oficiālās spēlēs tā ar uguni spēlēties nedrīkstēs," Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Zībarta teikto.

"Domāsim, kā no šīs problēmas izvairīties. Čehijas turnīrā trešo ceturtdaļu vislabāk nospēlējām pret Ķīnu, kad pēc lielā pārtraukuma spēlē veiksmīgi iesaistījās trīs pirmajā puslaikā nespēlējušas līderes un komandas spēle kļuva ļoti kvalitatīva. Tas vedina apsvērt dažādus variantus ar sastāva rotāciju," atklāja treneris.

Zībarts nebija iepriecināts ar atlēkušo bumbu bilanci (35 pret 42), turklāt mājinieces baltkrievietēm ļāva iegūt 17 atlēkušās bumbas uzbrukumā.

"Pie atbloķēšanas strādājam kopš pirmās treniņu dienas, bet vēl ir lielas iespējas progresēt. Šai ziņā ļoti noderīgas būs divas spēles Turcijā," sacīja Zībarts. "Mūsu uzbrukums nav orientēts uz vienu vai divām līderēm, un tas redzams arī spēles statistikā - piecas meitenes guvušas vairāk par desmit punktiem. Katrā situācijā cenšamies meklēt pretinieču vājās vietas, tāpēc ir svarīgi, lai viss laukumā esošais piecnieks spētu apdraudēt grozu. Šodien, piemēram, svarīgos brīžos ļoti veiksmīgi iniciatīvu uzņēmās Kitija [Laksa]."

"Treniņos tagad lielāko uzmanību pievērsīsim tehniskajām niansēm, metienu precizitātei, atbloķēšanai. Taktiskais arsenāls ir apgūts, strādāsim pie sadarbību pilnveidošanas. Protams, turpināsim skatīties video - gan savas darbības, gan pretinieču," noslēdza Zībarts.

Nākamās nedēļas beigās Latvijas komanda Stambulā divreiz pārbaudes spēles aizvadīs ar vietējo ar Turcijas izlasi. Ģimenes apstākļu dēļ uz Stambulu nedosies Anete Šteinberga un Aija Brumermane.

Latvijas un Baltkrievijas izlases treniņspēlē, kas notika bez skatītāju klātbūtnes, tikās jau piektdien. Cīņas pirmās 40 minūtes noslēdzās neizšķirti 60:60. Savukārt pēc tam basketbolistes aizvadīja vēl arī piekto ceturtdaļu, tādējādi nospēlējot vēl desmit minūtes, kur rezultāts tika skaitīts no jauna. Tiesa, lai gan tajā pārākas bija Latvijas basketbolistes, šim spēles nogrieznim bija tikai formāla nozīme.

Piektdien ar 20 punktiem rezultatīvākā Latvijas izlases rindās bija Babkina.

Latvijas izlase šobrīd trenējas 14 spēlētāju sastāvā, jo treniņos atgriezusies centra spēlētāja Anna Dreimane, kamēr potītes traumas dēļ nesen no saraksta tika svītrota Liene Priede.

Kā vēstīts, pirmajā pārbaudes mačā pirms Eiropas čempionāta Latvija ar rezultātu 68:62 pieveica Ukrainu, bet dienu vēlāk pret to pašu pretinieci, spēlējot aiz slēgtām durvīm, guva uzvaru ar 75:68. Savukārt pēc tam pārbaudes turnīrā Čehijā Latvijas basketbolistes vispirms ar 69:65 uzvarēja mājinieces, bet pēc tam ar 61:69 zaudēja Serbijas valstsvienībai, kamēr noslēdzošajā cīņā ar 81:68 pieveica Ķīnu. Šajā turnīrā komanda ieguva otro vietu.

Gatavojoties finālturnīram, latvietes kopumā aizvadīs deviņas pārbaudes spēles.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Čehijā norisināsies no 16. līdz 25. jūnijam. Latvija pirmā posma D apakšgrupā tiksies ar Beļģiju, Melnkalni un Krieviju.

Latvijas izlase pēc lieliskā 2007.gada čempionāta, kad pirmo reizi tika sasniegts pusfināls un iegūta ceturtā vieta, vairs tika augstu nav bijusi. Iepriekšējos divos finālturnīros vienība nav spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Latvijas basketbola izlases kandidātes, gatavojoties 2017. gada Eiropas čempionāta finālturnīram:

Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone ("Vega 1"/"Liepāja"), Ieva Krastiņa, Gunta Baško-Melnbārde (abas - "TTT Rīga"), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Dita Rozenberga (Namīras "Belfius", Beļģija), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas "Mithra Castors", Beļģija), Aija Putniņa ("Stambulas Universitāte"), Kristīne Vītola (Stambulas "Galatasaray), Līga Vente (Milānas "D'aste", Itālija), Aija Brumermane ("Dunkerque Malo", Francija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!