Foto: F64

Latvijas spēcīgākais sieviešu basketbola klubs "TTT Rīga" Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eirokausa mačā ceturtdien savā laukumā ar rezultātu 60:83 (14:21, 10:22, 22:18, 14:22) piekāpās Kristīnes Vītolas pārstāvētajai Turcijas komandai Stambulas "Galatasaray", kas kļuvusi par pārliecinošu C apakšgrupas līderi.

Rīdziniecēm rezultatīvākā ar 18 punktiem bija Aiša Sazerlenda, 16 punkti un septiņas atlēkušās bumbas Ģiedrei Paugaitei, bet pa septiņiem punktiem guva Anda Eibele un Ieva Krastiņa.

Tikmēr pretiniecēm 26 punktus guva četrkārtējā NCAA čempione Morija Džefersone, bet 20 punktus iemeta Ivonna Andersona, kamēr Vītola nepilnās 17 minūtēs tika pie sešiem punktiem.

Mača pirmajās septiņās minūtēs rīdzinieces iemeta piecus punktus, bet pretinieces pēc piecu punktu izrāviena panāca 11:5. Līdz ceturkšņa beigām viešņas palielināja savu pārsvaru, spēles pirmo nogriezni noslēdzot ar 21:14 savā labā. Otrās ceturtdaļas pirmajās divarpus minūšu laikā pretinieces iemeta sešus bezatbildes punktus, iegūstot vadību ar 27:14. Arī turpmākajā ceturkšņa gaitā "Galatasaray" apliecināja savu pārākumu, puslaika pārtraukumā dodoties ar 19 punktu handikapu (43:24).

Trešajā ceturksnī Stambulas komandas pārsvars turējās 20 punktu robežās, bet mača nogriežņa beigās rīdzinieces nedaudz samazināja viešņu atrāvienu un tablo pirms ceturtās ceturtdaļas vēstīja 61:46 "Galatsaray" labā. Ceturtās ceturtdaļas vidū Latvijas čempionēm izdevās pietuvoties līdz mīnus 13 punktiem (58:71), taču turpinājumā neizdevās panākt pretinieces un tika ciests zaudējums ar 60:83.

Vītola šajā spēlē laukumā bija 16 minūtes un 55 sekundes, kuru laikā iemeta savus abus divpunktu metienus un divus soda metienus. Tāpat viņas kontā sešas atlēkušās bumbas, divas pārtvertas piespēles, divas kļūdas, četras piezīmes un 12 efektivitātes koeficienta punkti.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlases basketboliste Elīna Babkina ceturtdien guva desmit punktus, bet viņas pārstāvētā Turcijas komanda Samsunas "Canik" C apakšgrupas mačā ar rezultātu 63:55 (15:18, 11:14, 16:6, 21:17) pārspēja Krievijas vienību Novosibirskas "Dinamo", šajā turnīrā tiekot pie pirmās uzvaras sezonā.

C apakšgrupā līderpozīciju ar četrām uzvarām četrās spēlēs ieņem "Galatasary", bet "TTT Rīga" tikpat mačos tikusi pie divām uzvarām un ir otrā. Tikmēr "Canik" un "Dinamo" guvušas pa uzvarai četrās spēlēs.

Šī abām komandām bija otrā savstarpējā tikšanās šajā sezonā, jo "TTT Rīga" šo Eirokausa sezonu iesāka pret "Galatasaray", izbraukumā ciešot neveiksmi ar 66:77. Vītola šajā mačā izcēlās ar četriem punktiem un astoņām atlēkušajām bumbām.

Savukārt Eirokausa turpinājumā rīdzinieces ar 78:59 savā laukumā uzvarēja Krievijas komandu Novosibirskas "Dinamo", bet pirmā apļa noslēgumā arī savu skatītāju priekšā ar 98:62 sagrāva latviešu saspēles vadītājas Elīnas Babkinas pārstāvēto Samsunas "Canik" vienību.

Tikmēr "Galatasaray" pēc uzvaras pār Rīgas komandu turpināja ar vēl diviem panākumiem - 90:75 pret "Canik" un 73:58 pret "Dinamo".

Viena no "Galatasaray" līderēm Vītola komandai oficiāli pievienojās oktobrī, kad nolēma pamest Spānijas čempioni Salamankas "Perfumerias Avenida".

"Galatasaray" sieviešu basketbola komanda pastāv no 1986.gada. Tā 2014.gadā triumfēja FIBA Eirolīgā, kamēr par FIBA Eirokausa ieguvēju tā kļuva 2009.gadā. Stambulas klubs Turcijas čempionātā uzvarējis 13 reizes, bet šobrīd tas ar piecās spēlēs izcīnītiem četriem panākumiem kopvērtējumā ir uzreiz aiz citas šīs pilsētas komandas"Fenerbahce", kas zaudējumus šajā sezonā vēl nav piedzīvojusi.

Par valsts čempionēm "Galatasaray" basketbolistes iepriekšējo reizi kļuva 2015.gadā.

"TTT Rīga" sacenšas arī Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā, kur uzvarējusi visās septiņās aizvadītajās cīņās, turklāt panākumus guvusi arī visās trijās Austrumeiropas Sieviešu basketbola līgas (EEWBL) spēlēs.

FIBA Eirokausā pēc divu apļu turnīra 1/16 finālā iekļūs katras grupas divas spēcīgākās komandas.

No 1960. līdz 1982. gadam 18 reizes Eiropas čempionvienību kausu izcīnījušās un 1987. gadā Liliānas Ronketi Eiropas kausu ieguvušās TTT komandas mantinieces kopš neatkarības atgūšanas Eiropas klubu turnīros līdz 2011.gadam bija startējušas sešas reizes - pa reizei zemākā līmeņa Ronketi kausā (2002. gadā) un Eiropas kausa izcīņā (2007. gadā), kā arī četras reizes FIBA Eirolīgā (2008.-2011. gadā). Pēc ilgāka pārtraukuma "TTT Rīga" pērn atgriezās Eirokausā, kad vispirms pārvarēja kvalifikāciju, turpinājumā izkļuva arī no apakšgrupas un apstājās 1/16 finālā, piekāpjoties Itālijas komandai Venēcijas "Umana Reyer".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!