Foto: LETA
Latvijas čempionvienība basketbolā "TTT Rīga" svētdien Latvijas un Igaunijas apvienotā sieviešu čempionāta spēli iesāka ar 58 punktu izrāvienu un savā laukumā ar 126:18 (41:0, 27:6, 26:10, 32:2) pamatīgi sagrāva Igaunijas vienību "Audentes". Tikmēr pēc pārējām svētdien notikušajām spēlēm kļuvušas zināmas otrā posma spēcīgākās un vājākās grupas dalībnieces.

Ar 18 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām uzvarētāju labā izcēlās Ieva Kūlīte, bet pa 16 punktiem guva Baiba Eglīte, Liene Priede un Rūta Veidere. Tikmēr 15 punktus guva Kate Aizsila un Anda Eibele, kurai arī 20 rezultatīvas piespēles.

Savukārt Igaunijas vienībā ar sešiem punktiem rezultatīvākā bija Anabella Aera.

Spēli rīdzinieces iesāka ar iespaidīgu 58 punktu izrāvienu, bet viešņas savus pirmos punktus guva vien mazāk kā četras minūtes pirms pirmā puslaika beigām. Otrajā puslaikā turpinājās mājinieču dominance laukumā, kas ļāva viņām izcīnīt iespaidīgu uzvaru ar 126:18.

Kā zināms, novembra vidū "TTT Rīga" savā laukumā ar 140:15 sagrāva pastarīti "Cēsis", kas pērn izcīnīja vicečempiones titulu, izcīnot pārliecinošāko panākumu sacensību vēsturē. Līdz tam neviena komanda šī turnīra spēlē nebija guvusi tika daudz punktu, kā to izdarīja "TTT Rīga". Tāpat nevienai vienībai nebija izdevies uzvarēt ar 125 punktu pārsvaru. Tikmēr "Cēsu" vienības gūtie 15 punkti ir līgas antirekords.

Būtisku panākumu par trešās labākās Latvijas komandas godu svētdien izcīnīja "TTT Rīga - Juniores", kas savā laukumā ar 66:61 (22:20, 14:11, 12:13, 18:17) pārspēja Tallinas Universitātes basketbolistes, nodrošinot vietu otrā posma spēcīgāko komandu sešiniekā.

Ar 27 punktiem un 12 bumbām zem groziem uzvarētāju labā izcēlās šovasar aizvadītā Eiropas U-18 B divīzijas čempionāta vērtīgākā spēlētāja Digna Strautmane. Tikmēr viesu komandā tikpat punktus guva Trīne Kasemāgi, kurai arī astoņas atlēkušās bumbas.

Lai gan ceturtās ceturtdaļas otrajā minūtē rezultāta tablo vēstīja neizšķirtu 48:48, tomēr spēles nogali labāka aizvadīja rīdzinieces.

Tā kā RSU/"Merks" vienība "Tallinas Universitātes" un "TTT Rīga - Juniores" komandām zaudējusi savstarpējās spēlēs, tad tā vairs nevar apdraudēt pirmā posma labāko komandu piecinieku, kas nodrošinājis dalību otrā posma spēcīgāko komandu turnīrā. Tādējādi otrā posma spēcīgāko grupā vietas nodrošinājušas "TTT Rīga", "Vega 1"/"Liepāja", Tallinas 1182, "Tallinas Universitāte" un "TTT Rīga - Juniores", kur tās sagaidīs Somijas čempionvienība Lāpenrantas "Cats".

Tikmēr vājāko sešiniekā spēlēs "Latvijas Universitāte", "Tartu Universitāte", "Audentes" Latvijas U-16 izlase un "Cēsis".

Tikmēr pie kārtējā zaudējuma svētdien tika "Cēsis", kas savā laukumā ar 49:69 (14:19, 14:16, 15:13, 6:21) piekāpās Igaunijas vienībai "Tartu Universitāte".

Mājinieču rindās šajā mačā pēc vairāku sezonu prombūtnes atgriezās Laura Audere, kura guva 11 punktus. Tāpat 11 punkti arī Baibas Čeveres kontā.

Tikmēr pretinieku komandā ar 17 punktiem izcēlās Nele Laurimā.

Jau vēstīts, ka pie svarīgas uzvaras svētdien tika "Vega 1"/"Liepāja", kas savā laukumā ar 76:66 (15:15, 15:20, 21:17, 21:14) uzveica Tallinas 1182 komandu, tādejādi nostiprinoties kopvērtējuma tabulas otrajā pozīcijā.

Uzvarētājām ar 27 punktiem izcēlās Ieva Vītola, bet 21 punkts un desmit atlēkušās bumbas Kristīnes Silarājas rēķinā.

Tikmēr viešņām ar 17 punktiem izcēlās Pirgita Pū.

Vēl ceturtās ceturtdaļas sākumā liepājnieces atradās iedzinējos ar vienu punktu, tomēr noslēdzošajā mača ceturksnī viņas salauza Tallinas kluba pretestību un izcīnīja svarīgu uzvaru.

Čempionātā pašlaik bez zaudējumiem cīnās vienīgi Latvijas komanda "TTT Rīga", kas guvusi astoņas uzvaras astoņās spēlēs, bet tai ar deviņiem panākumiem desmit mačos seko "Vega 1"/"Liepāja" vienība, kamēr Tallinas 1182 kontā astoņas uzvaras. Aiz tām ar sešiem panākumiem deviņās spēlēs atrodas "Tallinas Universitāte" un "TTT Rīga - Juniores", kurām ar piecām uzvarām deviņās spēlēs seko RSU/"Merks".

Trīs uzvaras deviņās cīņās ir "Latvijas Universitātes" un "Tartu Universitātes" basketbolistēm. Viena uzvara deviņās cīņās ir "Audentes" vienībai, bet tikpat panākumu astoņās spēlēs ir Latvijas U-16 izlasei. Savukārt Latvijas vicečempiones "Cēsu" basketbolistes zaudējušas visās astoņās spēlēs un ir vienīgā komanda turnīrā, kas šosezon joprojām cīnās bez uzvarām.

Šosezon Latvijas un Igaunijas apvienotā čempionāta regulārajā turnīrā piedalās 11 komandas - septiņas no Latvijas un četras no Igaunijas.

Piecas labākās komandas kopā ar Somijas čempionvienību Lāpenrantas "Cats" pēc jaunā gada divos apļos cīnīsies par četrām ceļazīmēm uz labāko sešu komandu finālturnīru, tomēr Latvijai un Igaunijai divu apļu turnīrā garantētas vismaz divas vietas.

Pārējās sešas komandas vājākajā grupā divos apļos cīnīsies par 7. un 8. vietu, kas dos tiesības pārspēlēs ar spēcīgākās grupas 5. un 6. vietas ieguvējām cīnīties par tiesībām piedalīties finālsešinieka turnīrā.

Tikmēr Latvijas Sieviešu basketbola līgas (LSBL) izslēgšanas turnīrā aprīlī piedalīsies četras labākās Latvijas komandas pēc Latvijas-Igaunijas līgas pamatturnīra rezultātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!