Foto: F64

Nacionālo basketbola izlašu spēlēm gadā būtu jāvelta sešas nedēļas starpsezonā, trešdien paziņojumā atkārtoti paudusi Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB).

Jau ilgu laiku starp Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA) un ULEB ir strīds, turklāt ar šo gadu stājušās spēkā būtiskas izmaiņas nacionālo izlašu kalendāros. Tā rezultātā sezonas laikā tiek aizvadītas 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēles. To norisei ir nepieciešami pārtraukumi nacionālajos klubu čempionātos un Eirokausu turnīros, tomēr kontinenta spēcīgākais klubu turnīrs ULEB Eirolīga savā kalendārā "logus" nav iekļāvis.

Trešdien ULEB sanāksmē tikušies pārstāvji no Francijas, Vācijas, Itālijas, Lietuvas, Polijas un Spānijas nacionālajiem čempionātiem, kā arī Adrijas līgas (pārstāv Bosnijas un Hercegovinas, Horvātijas, Melnkalnes, Serbijas, Slovēnijas, kā arī Maķedonijas komandas) un VTB Vienotās līgas (Baltkrievija, Igaunija, Kazahstāna, Latvija un Krievija).

Pēc sanāksmes ULEB paudusi secinājumus, ko izteica arī iepriekš, noraidot FIBA centienus ieviest izlašu logu sezonas laikā.

"Nacionālajām izlasēm kvalifikācijas spēles un turnīri ar labākajiem iespējamajiem spēlētājiem jāspēlē sešu nedēļu periodā, kurā divas nedēļas ir gatavošanās posms," uzsver ULEB. "Klubu sacensību sezonai jāilgst 38 nedēļas, kā arī piecas nedēļas gadā spēlētājiem pilnībā jāatpūšas."

Šādu pat piedāvājumu ULEB izteica arī septembrī, kad vienīgā atšķirība bija, ka spēlētājiem jāatpūšas "vismaz četras nedēļas".

Tagad nacionālo līgu pārstāvji piekrituši, ka kalendāra apspriešana ir daļa no plašākas vienošanās, ko nepieciešams noslēgt starp ULEB un FIBA, lai abas organizācijas varētu veiksmīgi popularizēt basketbolu.

Kā pauž ULEB, tā savu piedāvājumu FIBA iesniegs vēl šomēnes.

Savukārt septembrī ULEB ziņoja, ka šādu kalendāra piedāvājumu FIBA nosūtījusi jau 2012.gada 23.aprīlī, bet tā arī nav saņēmusi atbildi. Savukārt FIBA septembrī noraidīja šādu ULEB piedāvājumu, sakot, ka "tas vienkārši nav nopietni un līdz ar to pieņemami".

"Konsultāciju process par 2017./2021.gada sacensību kalendāru ar 213 nacionālajām federācijām noslēdzās jau 2014.gadā pirms FIBA kongresa, visiem pieņemot šos noteikumus, savukārt kalendāra datumi tika paziņoti jau 2015.gadā, līdz ar to visas līgas tiem varēja pielāgoties," septembrī teica FIBA. "Bez tam 2016.gada rudenī ULEB mutiski un oficiālā vēstulē Eiropas Komisijai apliecināja, ka tā nekādā veidā neierobežos spēlētāju atbrīvošanu izlašu vajadzībām."

FIBA arī norādīja, ka tā nedomā ielaisties publiskos strīdos ar ULEB, kas kaitē sporta veida imidžam, taču nedomā veikt izmaiņas savos plānos vismaz līdz 2021.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!