Foto: F64
Latvijas basketbola vicečempionu "VEF Rīga" viceprezidents un savulaik Eiropas labākais basketbolists Valdis Valters intervijā biznesa žurnālam "Lietišķā Diena" pauda viedokli, ka daudzi no mūsdienu Latvijas basketbolistiem ir pilnīgi bez izglītības un "viņu sapratne ir vienkārša – ja liela nauda ir saņemta, tad tā ātri arī jāiztērē".

Pēdējos gados Latvijas labākie basketbolisti ir izcēlušies ar vairākiem skandāliem un vairāk pieminēti saistībā ne ar basketbola laukumā notiekošo. Basketbolistu "varoņdarbi" atklātībā nāca arī pēc 2009.gada Eiropas čempionāta finālturnīra, kad dažāda veida diskvalifikācijas saņēma Kristaps Valters, Armands Šķēle, Kaspars Kambala, Andris Biedriņš un Kaspars Bērziņš.

Valters uzskata, ka daudz ko basketbolistu dzīves veidā izmainīja "treknie gadi", "kad naudas visiem bija līdz acīm, tika slēgti attiecīgi līgumi, cilvēki veikalos tērēja nenormāli daudz, braukāja ar nezin kādām automašīnām, kuģiem un tamlīdzīgi".

"Tas pats notika arī basketbolā. Klubu īpašniekiem nauda nāca viegli, un viņi viegli arī maksāja. Tā bija kļūda! Basketbolā lielā izšķērdība bija ļoti labi redzama. Kur tad tagad ir tie cilvēki, kas savulaik neapdomīgi tērēja lielas summas? Šobrīd viens aiz otra piesaka savu maksātnespēju. Vienreiz nošikot visiem patīk, bet ilgtermiņā tā rīkoties ir liela kļūda," saka Valters.

Valters uzskata, ka basketbolistu tēlu iedragājusi arī "dzeltenā prese", "Mūsu sportistus visu laiku bildē, liek preses slejās, pārspīlē notikušo utt. Tajā pašā laikā vainīgi ir arī viņi paši. Un tas viss grauj viņu prestižu. LBS [Latvijas Basketbola savienība] taisa pasākumus kaut kādos nakts bāros, beigās tas viss tiek sabildēts un salikts. Tās visas lietas kopumā nav sabalansētas. Arī daudzi spēlētāji sadzeras un tad zaudē prātu, kas aiziet presē, radot baisu skatu no malas."

Saistībā ar basketbolistu "varoņdarbiem" vairākos Rīgas bāros Valters daļēji vaino arī pašus sportistus un viņu izglītības līmeni. "Spēlētāji paši bija norāvušies no ķēdes. Viņiem bija liela nauda un liela visatļautība. Visi tie cilvēki, kas spēlē basketbolu, ir pilnīgi bez izglītības, un tas nozīmē, ka viņu sapratne ir vienkārša – ja liela nauda ir saņemta, tad tā ātri arī jāiztērē. Viņi nesaprot, ka pēc pieciem, desmit gadiem arī no kaut kā būs jādzīvo."

"Lielais bums beidzās, nauda ir izšikota, un tagad viņi sēž sausā. Visiem šiem spēlētājiem liktenis bija pavērsies ļoti labvēlīgi – basketbolam bija piesaistīti lieli līdzekļi, cilvēki saņēma lielu naudu. Es pat sarēķināju, ka vienu gadu manas skolas audzēkņi kopumā saņēma ap pieciem miljoniem eiro," turpina Valters, gan neminot konkrētu spēlētāju uzvārdus.

Valters salīdzina savus sportista gadus un pašreizējos basketbolistus. Viņš nenoliedz, ka disciplīnas pārkāpumi bija arī PSRS laikos, taču spēlētāji zinājuši atbildību un novērtējuši savas spējas.

"Mums bija liela atbildības sajūta. Ja arī kaut kādi pasākumi notika, tad mēs zinājām, ka nākamajā rītā ir spēle, kas ir nevis vienkārši jānospēlē, bet tas jāizdara ļoti labi. .. Šitiem, kas tagad spēlē, atbildības sajūtas nav nekādas. Cik tad ilgi var atļauties vakaros kaut kur atpūsties? Tas atkarīgs no tā, cik daudz enerģijas pietiks nākamajā dienā. Kad viņi ballējas, viņiem nav ne jausmas, cik tās enerģijas paliks. Te jau ir tā starpība starp mums un viņiem – runa nav par to, kurš un cik daudz izdzēra, bet gan to, cik daudz varēja pēc tam izdarīt uz laukuma."

Valters arī salīdzina mūsdienu Latvijas basketbolistus laukumā ar bijušās PSRS izlases līmeni. "[PSRS izlasē] Varēja dzert, bet no rīta bija jāspēlē. Ja to nevarēja, no izlases meta laukā. Pašreizējiem spēlētājiem nav tik daudz psiholoģiskās enerģijas. Ir jābūt pietiekami daudz spēka jebkurā stāvoklī sevi pierādīt. Mūs tādus trenēja un izveidoja padomju sistēma. Kurš no pašreizējiem basketbolistiem tiktu PSRS izlasē? Labu apstākļu sakritības gadījumā Andris Biedriņš. Tikai."

Savukārt 2009.gada notikumu vainu daļēji jāuzņemas arī LBS, uzskata Valters. "Vienīgais, kas tajā visā bija labs – leišu treneris Ķēstutis Kemzūra. Kad Kemzūra atnāca, viņš nesaprata, kas tur vispār notiek, kas tie ir par "fruktiem". Ja viņam viss būtu izstāstīts, ja tas viss būtu sakārtots, iespējams, tie spēlētāji tur nebūtu dzēruši, un tā skandāla nemaz nebūtu."

Valters atklāja, ka šobrīd no aktīvā basketbola ir pagājis nost, daudz uzmanības velta savas mazmeitai, kura trenējas tenisā un kurai Valters ir kā menedžeris. Tāpat Valters netieši norāda, ka plāno iesaistīties biznesā. "Man ir augstskolas diploms autoceļu būves jomā, un te ir, ko darīt. Krīzes sekas ir izjūtamas visās sfērās, un ir sektori, kuros ir, ko darīt. Šādu sektoru ir ļoti daudz. Treknajos gados visi sektori bija pilni, bet tagad ir lielas iespējas tiem, kas vēlas uzsākt biznesu. Un es tās izmantošu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!