Foto: F64

Latvijas vīriešu basketbola izlases jaunais galvenais treneris Arnis Vecvagars pirms debijas jaunajā amatā uzsvēra, ka no izsauktajiem spēlētājiem ir jāizveido ģimene, un tad ir iespējams sasniegt lielus mērķus.

Latvijas izlase šonedēļ ar spēlēm pret Turciju un Zviedriju sāks dalību Pasaules kausa kvalifikācijā, bet Vecvagaram šīs spēles būs pirmās galvenā trenera amatā. Latvija spēlēs FIBA Eiropas zonas B grupā, kurā vēl ir arī Ukraina. Pēc divu apļu turnīra B grupas trīs labākās vienības otrajā posmā ar A grupas (Spānija, Slovēnija, Melnkalne un Baltkrievija) labāko trijotni no 2018. gada septembra līdz 2019. gada februārim cīnīsies par trim ceļazīmēm uz Pasaules kausa izcīņas finālturnīru, kas 2019. gada rudenī notiks Ķīnā. Pasaules kausa izcīņā 32 komandas cīnīsies ne tikai par uzvarētāju kausu un medaļām, bet arī ceļazīmēm uz 2020. gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, kā arī olimpiskajiem kvalifikācijas turnīriem.

"Man tas ir liels gods, vadīt Latvijas izlasi, bet tā ir arī liela atbildība. Pirmajā uzrunā spēlētājiem teicu – ja spēsim kļūt par ģimeni, tad iespējams sasniegt lielus mērķus. Katrs, kurš pieliek pirkstu pozitīvismam mērķa sasniegšanā, ir ģimenes sastāvdaļa," uzsākot gatavošanos atbildīgajām spēlēm, žurnālistiem sacīja Vecvagars.

Latvijas izlase pēc veiksmīgi aizvadītā Eiropas čempionāta finālturnīra Pasaules kausa atlasē nespēlēs spēcīgākajā sastāvā. NBA klubos aizņemti Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns, bet FIBA un ULEB nesaskaņas liedz valstsvienībās spēlēt Eirolīgas un ULEB kausa klubu pārstāvjiem. Tādējādi Latvijai nevarēs palīdzēt vēl trīs pamatsastāva spēlētāji – Jānis Strēlnieks, Jānis Timma un Dairis Bertāns.

"Darījām visu, ko varējām. Ar katru personīgi runāju, bet diemžēl tie lēmumi bija tādi, kādi bija. Spēlētāji bija nostādīti neērtākā situācijā. Šobrīd 12 labākie pieejamie spēlētāji ir šeit un veltīs sevi Latvijai," piebilda Vecvagars.

Latvijas izlases rindās šajos mačos debitēs Rodions Kurucs, kurš ir viens no talantīgākajiem jaunajiem spēlētājiem Eiropā. "Redzēju no viņa to, ko sagaidīju. Viņš gatavojas ar lielu enerģiju, un rada lielu konkurenci savā pozīcijā. Latvijas basketbols ir tikai ieguvis, ka mēs viņu redzēsim klātienē. Viņš ir savas paaudzes viens no talantīgākajiem spēlētājiem. Viņš nav tik ļoti pazīstams pieaugušo basketbolā, pretinieki uz viņu noteikti nefokusēsies, tāpēc mums būs iespējams pārsteigums Kuruca personā."

Runājot par pirmo pretinieku Turciju, Vecvagars norādīja, ka ir izpētītas turku stiprās un vājās puses. "Zinām viņu spēlētājus, bet paskatoties, kā šie spēlētāji spēlē klubos, kļūst skaidrs, ka spēle tiks virzīta caur Semihu Erdenu un Melihu Mahmutoglu. Sīkāk detaļās neizplūdīšu."

Kā allaž patriotisks un emocionāli pozitīvi uzvilkts, uzsākot treniņus, bija izlases kapteinis Jānis Blūms. "Patīkami atkal uzvilkt Latvijas izlases formu. Neierasti tagad būt izlasē, bet patīkami, jo sezonas laikā varam būt mājās. Eirolīgas spēlētāji pārdzīvo, ka nevar būt kopā ar izlasi. Sastāvs mums tik un tā ir ļoti labs. Visi spēlētāji ir bijuši jau izlasē, izņemot Rodionu (Kurucu). Ātri jāiemācās jaunās kombinācijas, jākoncentrējas un jāziedo sevi šai nedēļai. Mums jābūt vienam veselam."

Pēc aizvadītā treniņa Blūms izcēla Kuruca un Artūra Ausēja darbību, kuri "labi ienākuši izlasē, spēlē ar pārliecību, nebaidās izdarīt metienus".

Latvijas izlase trešdien, 22. novembrī, dosies uz Turciju, bet Pasaules kausa atlases pirmais mačs Bursā ieplānots 24. novembrī. Tad Latvijas izlase atgriezīsies Rīgā un jau 26. novembrī "Arēnā Rīga" tiksies ar Zviedriju. Nākamās spēles Latvijas basketbola izlase aizvadīs februāra nogalē, Rīgā uzņemot Ukrainu un Turciju. Pēc tam Vecvagara vadītā komanda 28. jūnijā spēlēs Zviedrijā, bet atlases ciklu noslēgs 1. jūlijā ar maču Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!