Foto: F64

Latvijas vicečempione basketbolā "VEF Rīga" pirmdien VTB Vienotās līgas mačā sīvā cīņā pagarinājumā savā laukumā ar 82:86 (17:20, 23:20, 14:20, 18:12, 10:14) zaudēja ULEB Eirolīgas komandai Kazaņas "Unics", kuras treneru kolektīvu pirms nedēļas papildināja rīdzinieku kādreizējais stūrmanis Nikolajs Mazurs.

Rīdzinieki aizvadīja ļoti labu spēli, neļaujot spēcīgajiem pretiniekiem mača gaitā iegūt lielāku pārsvaru, vairākas reizes samazinot piecu līdz sešu punktu deficītu un pamatlaika izskaņā panākot neizšķirtu. Tomēr pagarinājuma sākumā izpaudās neliels viesu pārākums, un lai arī "VEF Rīga" atkal atspēlējās, tomēr "Unics" šoreiz svinēja uzvaru.

Laukuma saimnieku rindās rezultatīvākais ar 17 punktiem bija Mareks Mejeris, kamēr Mārtiņš Meiers un Arns Labucks guva pa 14 punktiem, bet Kristofers Ričardss izcēlās ar 13, bet komandas kapteinis Jānis Blūms 11 punktiem. Labucks izcīnīja arī 11 atlēkušās bumbas.

Tikmēr "Unics" komandā Artjoms Parahovskis guva 16, bet Joakins Koloms un Lataviuss Viljamss pa 14 punktiem.

Spēles sākumā vadību ieguva viesi, kuri pēc trīs minūtēm bija priekšā ar 10:4, tomēr "VEF Rīga" pretiniekiem iegūt lielāku pārsvaru neļāva un divas minūtes līdz pirmās ceturtdaļas beigām spēja pietuvoties līdz vienam punktam 15:16, bet pēc desmit minūtēm zaudēja ar 17:20.

Savukārt otrās ceturtdaļas ievadā Ričardss ar tālmetienu panāca neizšķirtu, bet piecas minūtes līdz puslaika beigām Mejeris vadībā ar 27:25 izvirzīja jau rīdziniekus. Turpinājumā cīņa ritēja punkts punktā, bet atpūtā vienības devās ar neizšķirtu rezultātu 40:40.

Pēc atpūtas "Unics" ar Parahovska pūlēm, kurš savulaik pamatus savai sekmīgajai karjerai Eiropas basketbolā lika tieši "VEF Rīga" komandā, ieguva piecu punktu pārsvaru 49:44, piedevām baltkrievu centrs guva astoņus savas komandas punktus pēc kārtas. Tomēr arī šoreiz rīdzinieki spēja turēt līdzi, tikai neilgi pirms ceturtdaļas izskaņas pretiniekiem ļaujot vēl vienu nelielu izrāvienu, pirms pēdējām desmit minūtēm mājiniekiem zaudējot ar 54:60.

Pēdējā ceturtdaļā "VEF Rīga" atkal spēja noķert viesus, bet četras minūtes pirms pamatlaika beigām Ričardss ar tālmetienu vadībā izvirzīja jau laukuma saimniekos, panākot 69:67. Kazaņas klubs tūdaļ gan atbildēja ar to pašu, pēc tam panākot arī 72:69 savā labā, tomēr 25 sekundes pirms sirēnas Jānis Blūms ar precīzu tālmetienu atjaunoja līzsvaru uz tablo. Pēdējā uzbrukumā "Unics" netrāpīja trīspunktnieku, tāpēc uzvarētāja noteikšanai bija nepieciešams pagarinājums.

Tā pirmajā pusē "Unics" panāca 80:72 savā labā, tomēr "VEF Rīga" nepadevās un 77 sekundes pirms piecminūtes beigām atpalika vairs par viena precīza divpunktu metiena tiesu 80:82. Beigas gan neizdevās, jo mērķi nesasniedza Blūma tālmetiens, kamēr viesi realizēja soda metienus, beigās gūstot grūtu uzvaru.

"Vefiņš" ar 11 uzvarām 21 spēlē tagad ieņem septīto vietu kopvērtējumā, bet līdzīga bilance ir arī Krasnojarskas "Jeņisej" komandai, kas ir sestā. Savukārt "Unics" ar 14 uzvarām 21 spēlē ir stabilā piektajā pozīcijā.

Savukārt līgas līdere ar 20 uzvarām 22 spēlēs ir Maskavas CSKA, kas pirmdien savā laukumā ar 100:68 (31:17, 18:14, 26:16, 25:21) sagrāva Tallinas "Kalev". Savukārt otro vietu ar 18 uzvarām 21 mačā ieņem Jāņa Timmas pārstāvētā Sanktpēterburgas "Zeņit". Par uzvaru mazāk ir Maskavas apgabala "Himki", bet 14 panākumi 19 mačos ir Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ", kas pirmdien mājās ar 79:61 (22:17, 21:13, 29:19, 7:12) uzvarēja Saratovas "Avtodor".

Šosezon "Unics" piedalās arī Eirolīgā, kur aizvadīja arī iepriekšējo maču, piektdien viesos zaudējot Belgradas "Crvena Zvezda mts" komandai.

"Unics" basketbolists Kīts Lengfords ar vidēji 22,1 punktu mačā ir rezultatīvākais spēlētājs Eirolīgā, bet Vienotajā līgā ar 19,7 punktiem ieņem trešo vietu, kamēr ceturtais ar 18,8 punktiem ir Jānis Blūms. Lengfords pirmdien izcēlās arseptiņiem punktiem.

Marta beigu daļā Kazaņas "Unics" treneru kolektīvam pievienojās Latvijas treneris Nikolajs Mazurs, kurš asistē Jevgēņijam Pašutinam. Mazurs daudzus gadus pavadīja "VEF Rīga" klubā kā galvenā trenera asistents, bet vienu sezonu pats pabija galvenā trenera pozīcijā, pirms diviem gadiem aizvedot rīdziniekus līdz Latvijas čempionu titulam.

"VEF Rīga" klubs Vienotās līgas sacensībās piedalās jau astoto sezonu pēc kārtas.

Šajā Vienotās līgas sezonā startē 13 komandas, ieskaitot arī jaunpienācēju Permas "Parma". Savukārt starpsezonā no dalības turnīrā nolēma atteikties Čehijas klubs Nimburkas ČEZ, Loimā "Nilan Bisons" no Somijas un Gruzijas vienība Tbilisi "Vita".

Zīmīgi, ka tikai pirmajās divās sezonās Vienotajā līgā bija mazāks dalībnieču skaits – astoņas un 12 komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!