Foto: F64

Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga" noslēdzošajā VTB bankas rīkotās Vienotās basketbola līgas (VBL) regulārā čempionāta mačā pret Kazahstānas labāko klubu "Astana", ko pārstāv latviešu aizsargs Jānis Blūms, vajadzēja atgūt uzvaras garšu, pēcspēles preses konferencē uzvēra komandas galvenais treneris lietuvietis Ramūns Butauts.

Kā zināms, "VEF Rīga" vienība, kas jau pirms tam bija zaudējusi izredzes iekļūt turnīra izslēgšanas spēlēs, pirmdien savā laukumā pieveica pretiniekus ar 97:83, tādejādi pārtraucot savu piecu zaudējumu sēriju.

"Aizvadījām labu maču. Teicu spēlētājiem, ja viņi domā, ka šī cīņa neko neizšķir, viņi smagi maldās," izteicās Butauts. "Mums šī spēle bija svarīga, lai noticētu saviem spēkiem. "Astana" šosezon spēlē labi, un mums vajadzēja atgūt uzvaras garšu."

"Spēlējām neslikti - izpildījām 25 rezultatīvas piespēles, uzvarējām cīņā zem groza un pārtvērām bumbu 12 reizes," uzsvēra lietuviešu speciālists.

Butauts sacīja, ka, lai gan "VEF Rīga" komandai nav izdevies iekļūt sacensību "play-off" turnīrā, tā vēl cer reabilitēties par šo sezonu.

"Šosezon jau no paša sākuma nekas neizdevās - cerēju uz brīnumu un iekļūšanu izslēgšanas spēlēs, taču tas nenotika, kā jau sportā bieži gadās. Tomēr esam cīnījušies katrā šīs sezonas spēlē, tāpēc tiešām psiholoģiski bija svarīgi, ka šodien uzvarējām," atzina lietuvietis.

"VEF Rīga" klubam šosezon atlicis piedalīties vairs tikai vienā turnīrā - "Aldaris" Latvijas Basketbola līgā, kur aprīlī to gaida tikai viena spēle.

"Esam vienojušies par pārbaudes spēļu aizvadīšanu. Spēlēsim ar Maskavas apgabala "Himki", bet tas būs slēgts mačs. Varēsim daudz trenēties, un tas mums ir svarīgi. Šobrīd trenējamies kā pirmssezonā," atklāja Butauts, kurš atzina, ka daži spēlētāji šobrīd iedzīvojušies savainojumos. "Ingum Jakovičam ir potītes trauma, viņš nevar arī trenēties, savukārt Anžejam Pasečņikam ir citas veselības problēmas un nepieciešams trīs nedēļas iztikt bez slodzēm. Kristapam Janičenokam arī ir nopietnas nedienas, bet viss iet uz labo pusi, un cerams, ka viņš trešdien lēnām sāks kustēties."

Butauts sacīja, ka vēl nav zināms, vai līdz sezonas beigām paliks amerikāņu leģionārs Kristians Polks, kurš mačā pret "Astana" nospēlējis labi abos laukuma galos.

Tikmēr rīdzinieku aizsargs Rihards Kuksiks izteicās, ka cīņa pret "Astana" komandu bijusi smaga, taču labi, ka izdevies uzvarēt.

"Tas mums dos pārliecību nākamajām spēlēm. Šo maču uzvarējām, pateicoties cīņassparam. Atlikušajā sezonas daļā ir palikuši maz mači, bet mums būs pārbaudes spēles, kas dos basketbola praksi," teica spēlētājs.

""VEF Rīga" šo maču uzvarēja pilnīgi pelnīti. Mums par sliktu nospēlēja tas, ka jau esam sasnieguši izslēgšanas spēles - centos runāt ar komandu, bet nevarēju panākt, lai tā spēlētu kā vajag," pauda "Astana" galvenais treneris serbu speciālists Aleksandrs Trifunovičs. "Pateicoties uzbrukumam, rīdziniekiem līdzi noturējāmies vien 25 minūtes, bet, lai uzvarētu, vajadzēja arī aizsardzību. Šo maču "VEF Rīga" basketbolisti vēlējās uzvarēt daudz vairāk, bet mums šī spēle tikt ļoti daudz neko neizšķīra - vienīgi izslēgšanas cīņās varējām tikt pie mājas spēļu priekšrocībām."

Trifunovičs pie Kazahstānas komandas stūres stājās vien decembra sākumā, un tieši pirmo spēli Astanas komandas galvenā trenera amatā viņš aizvadīja pret "VEF Rīga".

"Kad decembrī ierados Astanā, bijām daudz sliktākā pozīcijā - tobrīd nemaz nedomājām par "play-off" un bijām vājākās pozīcijās nekā Latvijas klubs," atklāja treneris, kurš uzteica arī latvieti Blūmu.

"Ar Blūmu esam pazīstami jau ilgi, savulaik ar Lietuvas komandu "Lietuvos rytas" spēlējām ULEB kausa finālā. Viņš ir simtprocentīgs profesionālis, kurš visu dzīvi atdod basketbolam - to mūsdienās tik bieži nemaz nevar redzēt. Man ļoti patīk strādāt ar viņu," sacīja Trifunovičs.

VTB līgas pērnajā regulārajā sezonā "VEF Rīga" ar 11 uzvarām 18 spēlēs izcīnīja ceturto vietu B grupā, bet izslēgšanas spēļu ceturtdaļfināla sērijā līdz trim uzvarām ar 0-3 nācās piekāpties bijušā trenera Rima Kurtinaiša trenētajai Maskavas apgabala "Himki" vienībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!