Foto: F64

Latvijas vicečempione "VEF Rīga" VTB Vienotās līgas Baltijas klubu derbijā ceturtdien ar rezultātu 78:66 (17:17, 25:14, 19:17, 17:18) uzvarēja Tallinas "Kalev" basketbolistus.

Otrās ceturtdaļas beigās "VEF Rīga" veica lielu izrāvienu un otrajā puslaikā pārsvaru noturēja, atjaunojot 50% uzvaru un zaudējumu bilanci kopvērtējumā.

"VEF Rīga" rindās rezultatīvākais ar 15 punktiem bija Mārtiņš Meiers, 14 punktus sameta dueli no rezervistu soliņa sākušais Jānis Blūms, bet ar 13 punktiem, astoņām atlēkušajām bumbām un piecām rezultatīvām piespēlēm par cīņas vērtīgāko spēlētāju kļuva Mareks Mejeris.

Tikmēr "Kalev" rindās rezultatīvākais ar 18 punktiem bija amerikāņu aizsargs Demonte Hārpers.

Lielākā daļa pirmā puslaika aizritēja punkts punktā - pēc ceturtdaļas rezultāts bija 17:17, bet otrās ceturtdaļas sākumā rīdzinieki iemeta pirmos piecus punktus un tobrīd panāca lielāko pārsvaru mačā. Igauņi nepadevās un vēl trīs ar pusi minūtes pirms puslaika beigām "VEF Rīga" zaudēja ar 26:29, tomēr turpinājumā vairākās epizodēs lieliski nospēlēja aizsardzībā, kas deva augļus arī uzbrukumā un ļāva iemest 16 punktus pēc kārtas, klusuma periodu "Kalev" basketbolistiem pārtraucot vien ar grūtu tālmetienu puslaika pēdējā sekundē - 42:32.

Tieši tas arī izrādījās izšķirošais izrāviens mačā. Ceturtās ceturtdaļas vidū gan "Kalev" spēja pietuvoties līdz 60:65, bet kopumā lielāko daļu otrā puslaika "VEF Rīga" saglabāja aptuveni desmit punktu pārsvaru, novedot dueli līdz panākumam.

Rīdziniekiem šī bija pirmā spēle 2017. gadā, kā arī pirmā iespēja revanšēties par negaidīto zaudējumu aizvadītā gada pirmspēdējā dienā, kad "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) mačā ar tika 72:80 zaudēts "Ogre"/"Kumho Tyre" komandai.

Tikmēr iepriekšējo Vienotās līgas spēli "VEF Rīga" aizvadīja vēl 11.decembrī, kad viesos ar 51:82 cieta sagrāvi pret ULEB Eirolīgas čempioni Maskavas CSKA.

Ar piecām uzvarām desmit mačos rīdzinieki pēc ceturtdienas spēles pakāpušies uz septīto vietu kopvērtējumā.

Trešdienas mačs īpašs bija pieredzējušajam rīdzinieku spēlētājam Armandam Šķēlem, kurš "Kalev" rindās spēlēja no 2011. līdz 2015.gadam, pa vidu vienu sezonu gan pavadot Turcijā. Tikmēr Marekam Mejerim, kurš decembra vidū atgriezās "VEF Rīga" rindās, šī bija pirmā Vienotās līgas spēle šajā sezonā, kuras pirmo pusi viņš pavadīja Francijas klubā Šalonas pie Sonas "Elan".

Šosezon Igaunijas čempionei "Kalev" Vienotajā līgā nav īpaši labi veicies, jo tā 11 spēlēs ir izcīnījusi tikai divas uzvaras, no kurām pēdējā gūta pirms vairāk kā diviem mēnešiem, kad oktobra nogalē mājās ar 84:67 tika uzvarēta "Astana" komanda. Pēc tam šajā turnīrā igauņiem ir sekojuši nu jau septiņi zaudējumi, kas dod pirmspēdējo, 12.vietu.

Krietni labāk ziemeļu kaimiņiem klājies Igaunijas čempionātā, kur viņi spēlē ar nosaukumu "Kalev"/"Cramo". Šosezon vietējā mērogā 18 mačos gūti 15 panākumi, kas dod pirmo vietu.

"Kalev" kopš 2012. gada trenē Alars Varraks. Šosezon komandā ir nomainījies leģionāru sastāvs, tostarp prom dodoties arī Latvijas basketbolistam Rolandam Freimanim, kurš Igaunijas galvaspilsētas komandā nospēlēja nepilnas divas sezonas, pērn kļūstot arī par valsts čempionu.apteinis Jānis Blūms, kurš ar 19,5 punktiem spēlē ir Vienotās līgas otrs labākais snaiperis.

Šosezon "VEF Rīga" Vienotajā līgā "Arēnā Rīga" aizvadīs mačus tikai pret līgas grandiem - Maskavas CSKA, Sanktpēterburgas "Zeņit", Kazaņas "Unics", Maskavas apgabala "Himki" un Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ" komandām. Savukārt pārējie dueļi savā laukumā notiek "Elektrum" Olimpiskajā centrā.

CSKA un "Unics" ar desmit uzvarām 11 mačos ir šīs sezonas Vienotās līgas līderi.

"VEF Rīga" klubs Vienotās līgas sacensībās piedalās jau astoto sezonu pēc kārtas.

Šajā Vienotās līgas sezonā startē 13 komandas, ieskaitot arī jaupienācēju "Parma". Savukārt starpsezonā no dalības turnīrā nolēma atteikties Čehijas klubs Nimburkas ČEZ, Loimā "Nilan Bisons" no Somijas un Gruzijas vienība Tbilisi "Vita".

Zīmīgi, ka tikai pirmajās divās sezonās Vienotajā līgā bija mazāks dalībnieču skaits - astoņas un 12 komandas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!