Foto: F64

Latvijas vicečempione basketbolā "VEF Rīga" VTB Vienotās līgas spēlē šodien viesos tiekas ar ULEB Eirolīgas vienību Kazaņas "Unics".

Mačs Kazaņā sāksies plkst.17, tiešraidē to varēs vērot kanālā "Best4Sport".

"VEF Rīga" komanda Vienotās līgas turnīrā piecos mačos guvusi trīs panākumus - vispirms negaidīti tika pieveikta spēcīgā Maskavas apgabala "Himki" komanda, turpinājumā līdzīgos dueļos tika ciestas divas neveiksmes, bet tagad izcīnītas divas uzvaras pēc kārtas. Iepriekšējā mačā rīdzinieki pirms nedēļas ar 87:76 uzvarēja Saratovas "Avtodor".

Tikmēr "Unics" komanda sešos Vienotās līgas mačos vienīgo neveiksmi cieta iepriekšējā cīņā pirms divām nedēļām, kad ar 70:87 viesos kapitulēja "Himki".

Šī "Unics" komandai būs trešā spēle šonedēļ, jo otrdien un ceturtdien tā aizvadīja divus mačus ULEB Eirolīgas ietvaros - ar 99:104 viesos piekāpās Stambulas "Anadolu Efes" un ar 73:74 savā laukumā zaudēja arī Telavivas "Maccabi FOX".

ULEB Eirolīgā šosezon "Unics" komanda spēlē neveiksmīgi, ar diviem panākumiem astoņos mačos kopvērtējumā ieņemot 14.pozīciju.

Tikmēr "VEF Rīga" paralēli spēlē "OlyBet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) turnīrā, kur ar piecām uzvarām piecos mačos ir līdere.

Jevgēņija Pašutina trenētā "Unics" līderis ir 33 gadus vecais amerikāņu aizsargs Kīts Lengfords, kurš patlaban ir rezultatīvākais spēlētājs visā Eirolīgā (24,3 punkti vidēji spēlē), kā arī otrajā vietā šajā kategorijā VTB Vienotajā līgā (21 punkts). VTB Vienotās līgas labāko punktu guvēju pieciniekā ir arī "VEF Rīga" aizsargs Jānis Blūms (vidēji spēlē 18,8 punkti).

"Unics" sastāvā traumu dēļ šobrīd nav pieejami vairāki iecerētie pamatsastāva spēlētāji - saspēles vadītājs Antons Ponkrašovs, kā arī amerikāņu uzbrucējs Kotijs Klārks. Ponkrašovam tika piemeklēts aizvietotājs Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA) pabijušā Lorenco Brauna personā. Brauns ieradās Kazaņā, taču pēc Eiropas basketbola mediju informācijas nav izturējis medicīniskās pārbaudes, tādēļ "Unics" kreklā tā arī neuzspēlēs. Izkrītot Kotijam Klārkam, nedaudz vēlāk "Unics" sastāvu papildināja viņa tautietis Orlando Džonsons, kurš var spēlēt otrā un trešā numura pozīcijās, kā arī vēl pagājušajā sezonā uzspēlēja arī NBA.

Vienotās līgas līdere ar piecām uzvarām piecās spēlēs ir visas Eiropas pagājušās sezonas spēcīgākā komanda Maskavas CSKA, kurai ar pieciem panākumiem sešos mačos seko "Unics" un Jāņa Timmas pārstāvētā Sanktpēterburgas "Zeņit" vienība.

Tikmēr "VEF Rīga" ar trim uzvarām piecos mačos atrodas augstajā, sestajā, pozīcijā.

Otro sezonu "Unics" komandā spēlē baltkrievu centrs Artjoms Parahovskis, kurš pirms vairākiem gadiem spēlēja "VEF Rīga" sastāvā, kur ielika pamatu savai veiksmīgajai profesionāļa karjerai, kurā šobrīd sasniedzis jau Eirolīgas līmeni. Kopumā "Unics" pieteikumā patlaban ir septiņu ārzemju spēlētāju vārdi, kuri arī nosaka galveno toni rezultāta veidošanā.

Jau kārtējo sezonu būtiski izmainījies "VEF Rīga" veidols. Lai gan komandas galvenais treneris joprojām ir Jānis Gailītis, tās sastāvs ir mainījies gandrīz pilnībā, jo no iepriekšējās sezonas palicis tikai Mārtiņš Meiers.

Tiesa, sastāvs ir palicis latviskāks, jo Latvijā atgriezies pieredzējušais Jānis Blūms, bet galvaspilsētas klubu šosezon pārstāv arī Armands Šķēle, Iļja Gromovs, Arnols Helmanis un vēl pāris pašmāju spēlētāju. Tikmēr pirms mēneša nopietnā ceļgala savainojumā iedzīvojās Kaspars Vecvagars, kurš nevarēs spēlēt lielāko daļu sezonas, bet komandā ir arī četri leģionāri.

"VEF Rīga" klubs Vienotās līgas sacensībās piedalās jau astoto sezonu pēc kārtas.

Šajā Vienotās līgas sezonā startē 13 komandas, ieskaitot arī jaupienācēju "Parma". Savukārt starpsezonā no dalības turnīrā nolēma atteikties Čehijas klubs Nimburkas ČEZ, Loimā "Nilan Bisons" no Somijas un Gruzijas vienība Tbilisi "Vita".

Zīmīgi, ka tikai pirmajās divās sezonās Vienotajā līgā bija mazāks dalībnieču skaits - astoņas un 12 komandas.

Savukārt Vienotās līgas Zvaigžņu spēle tiks aizvadīta 12.februārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!