Foto: F64

Latvijas vicečempioni basketbolā "VEF Rīga" VTB Vienotās līgas regulārā čempionāta mačā, pirmdien izbraukumā ar 72:102 (17:28, 15:27, 14:24, 26:23), piekāpās Riharda Kuksika pārstāvētajai Krievijas vienībai "Ņižņij Novgorod", ko trenē Ainars Bagatskis un Artūrs Štālbergs.

Jau mača sākumā mājinieki spēja gūt vairākus punktus pēc kārtas, izvirzoties vadībā ar 11:2. Trīs minūtes līdz ceturtdaļas beigām rīdzinieki pietuvojās "Ņižņij Novgorod" vienībai (17:23), taču ceturkšņa beigās atkal veiksmīgāki bija tieši mājinieki, kuri noslēdza spēles nogriezni, esot vadībā ar 28:17. Arī otrajā ceturtdaļā "Ņižņij Novgorod" basketbolisti turpināja savu atrāvienu, panākot jau 19 punktu pārsvaru (41:22), taču pēc tam "VEF Rīga" astoņus punktus atguva. Tiesa, puslaika beigās atkal veiksmīgi bija mājinieki, kuri palielināja savu pārsvaru līdz 25 punktiem (55:30).

Trešajā ceturksnī basketbolisti aizvadīja līdzīgu cīņu. Tikai pēdējās ceturtdaļas minūtēs mājiniekiem izdevās palielināt savu pārsvaru līdz 33 punktiem (79:46). Arī pēdējā ceturksnī komandas aizvadīja līdzīgu spēli, mazliet veiksmīgākiem esot rīdziniekiem, kuri ceturtdaļu uzvarēja ar 26:23, taču visā spēlē piekāpās ar 72:102.

"VEF Rīga" sastāvā rezultatīvākais spēlētājs bija Robs Loverijs, kurš guva 16 punktus, izcīnīja septiņas atlēkušās bumbas un veica piecas rezultatīvas piespēles. Vēl 13 punktus pievienoja Jānis Bērziņš, bet deviņus punktus guva Mareks Mejeris.

Tikmēr "Ņižņij Novgorod" rindās ar 21 punktu izcēlās amerikānis Teilors Ročestijs, bet 20 punktus guva baltkrievu centra uzbrucējs Artjoms Parahovskis.

Savukārt Kuksiks spēlē guva septiņus punktus un izcīnīja četras atlēkušās bumbas. Latvietis laukumā pavadīja 20 minūtes un 16 sekundes.

Pirms šīs spēles "VEF Rīga" basketbolisti Vienotajā līgā cīnījās sekmīgi, jo sākotnēji spēja ar rezultātu 89:84 izbraukumā negaidīti pieveikt spēcīgo Krievijas vienību Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ", bet pirms nedēļas sīvā cīņā vien ar 77:84 piekāpās turnīra vicelīderiem Maskavas apgabala "Himki".

"Ņižņij Novgorod" komanda savā iepriekšējā mačā piektdien ar 82:86 savā laukumā ULEB Eirolīgas ietvaros piekāpās Krievijas grandam Maskavas CSKA, zaudējot cerības sasniegt sacensību ceturtdaļfinālu. Tikmēr Vienotajā līgā Ņižņijnovgorodas spēlētāji iepriekšējā mačā ļoti negaidīti ar 84:88 zaudēja novājinātajai Samāras "Krasnije kriļja" vienībai ar Kasparu Bērziņu ierindā, bet kopā iepriekšējos sešos mačos tā guvusi vien divas uzvaras.

Abu komandu iepriekšējā savstarpējā spēlē, kas notika decembra vidū, ar 82:59 uzvarēja "Ņižņij Novgorod" vienība. Šajā spēlē "VEF Rīga" sastāvā 15 punktus iemeta Ingus Jakovičs, bet Krievijas kluba rindās ar 24 punktiem izcēlās uzbrucējs Terenss Kinsijs.

Bagatskis VEF vienībā 20.gadsimta 80.gadu beigās un 90.gadu sākumā lika pamatus savai basketbolista karjerai. Savukārt pašreizējā Latvijas izlases galvenā trenera palīgs Ņižņijnovgorodā Artūrs Štālbergs kā spēlētājs "VEF Rīga" rindās pavadīja 2009./10. gada sezonu.

Kuksiks līdz šim VTB Vienotajā līgā šosezon "Ņižņij Novgorod" sastāvā piedalījies piecos mačos, kuros vidēji guvis 9,6 punktus un izcīnījis 2,8 bumbas zem groziem. Šī bija Kuksika sestā spēle.

Ar 24 spēlēs izcīnītām desmit uzvarām "VEF Rīga" Vienotās līgas kopvērtējumā šobrīd atrodas devītajā vietā, turpinot cīņu par dalību izslēgšanas turnīrā, bet "Ņižņij Novgorod" ar 25 spēlēs izcīnītām 18 uzvarām panāca turnīra trešajā pozīcijā esošo "Lokomotiv-Kubaņ".

Tikmēr citā pirmdienas mačā regulārā turnīra līderi CSKA savā laukumā ar 102:67 (24:13, 24:15, 28:16, 26:23) pārspēja Čehijas spēcīgāko vienību Nimburkas ČEZ.

Kā zināms, "VEF Rīga" komanda šajā sezonā nolēmusi lielāku uzmanību pievērst pašmāju basketbolistiem, turklāt galvenā trenera amatā lietuvieti Ramūnu Butautu nomainījis Latvijas speciālists Nikolajs Mazurs.

Pagājušā gada septembrī rīdzinieki trešo reizi spēkojās ULEB Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā, kur zaudēja jau pirmajā kārtā un pie vienīgās ceļazīmes uz prestižajām sacensībām netika, bet vēlāk Eiropas kausa turnīrā pārliecinoši netika pārvarēts pirmais posms. Savukārt "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) sezonu vienība uzsākusi ar pieciem panākumiem septiņās cīņās.

Šosezon VTB Vienotajā līgā piedalās 16 komandas, kur katra aizvadīs divu apļu turnīru, kopumā regulārajā turnīrā nospēlējot 30 mačus, bet astoņas labākās vienības iekļūs izslēgšanas spēlēs.

Šosezon VTB līgā startē desmit klubi no Krievijas, kā arī pa vienai komandai no Kazahstānas, Somijas, Latvijas, Igaunijas, Čehijas un Baltkrievijas.

Jau vēstīts, ka iesākumā bija plānots, ka jaunajā VTB līgas sezonā piedalīsies 22 klubi, taču no starta nolēma atteikties piecas Lietuvas vienības, nu jau vairs neeksistējošā Krievijas komanda Sanktpēterburgas "Spartak", kā arī Polijas vienība Zgoželecas "PGE Turow". Tikmēr valstī nestabilās situācijas dēļ VTB līgā nespēlē arī Ukrainas vienības "Doņeck" un Mariupoles "Azovmaš".

Šajā sezonā "VEF Rīga" sev izvirzījusi uzdevumu atgriezties valsts čempionu tronī, Eiropas kausa izcīņas sacensībās pārvarēt pirmo posmu, kas nav paveikts, bet Vienotās līgas sacensībās iekļūt labāko astoņniekā.

Pagājušās sezonas Latvijas čempionāta finālsērijā līdz četrām uzvarām "VEF Rīga" ar 1-4 piekāpās "Ventspils" basketbolistiem. Tāpat VTB līgas sacensībās komanda nekvalificējās izslēgšanas turnīram, bet Eiropas kausā nepārvarēja pirmo posmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!