Foto: F64

"Ventspils" komanda sestdien valsts proklamēšanas 99. gadadienas svinību gaisotnē "OlyBet" Latvijas basketbola līgas (LBL) regulārā čempionāta mačā izbraukumā ar 75:58 (19:18, 20:16, 24:12, 12:12) apspēlēja principiālo pretinieci "Ventspili".

"Ventspils" komandas sastāvā 20 punktus iemeta Ronalds Zaķis, kuram arī astoņas bumbas zem groziem, kamēr 17 punktus pievienoja Aigars Šķēle.

Tikmēr "VEF Rīga" labā 12 punktus guva meksikānis Alekss Peress, bet 11 punkti tika pieredzējušajam Kristapam Janičenokam.

Pēc Iļjas Gromova četriem punktiem pēc kārtas "VEF Rīga" pirmajos uzbrukumos izvirzījās vadībā ar 6:2. Pirmajās minūtēs rīdziniekiem piederēja dažu punktu pārsvars, tomēr ar laiku "Ventspils" basketbolisti cīņu izlīdzināja, turklāt pirmās ceturtdaļas izskaņā veica nelielu izrāvienu, Rihardam Lomažam ar precīzu tālmetienu panākot jau 17:12. Pirmās desmit minūtes ventspilnieki gan noslēdza tikai ar viena punkta pārsvaru (19:18).

"Ventspils" otro ceturtdaļu sāka ar 8:0 izrāvienu, turklāt no tiem sešus punktus guva vairāku Eiropas klubu iekārotais Šķēle. "VEF Rīga" principiālos sāncenšus gan nekur tālu nepalaida, bet līdz lielajam pārtraukumam viņus panākt neizdevās - kurzemnieki pirmo puslaiku noslēdza ar piecu punktu vadību (39:34).

Otrajā puslaikā "Ventspils" basketbolisti bija uzlabojuši savu spēli aizsardzībā. Vēl otrā puslaika sākumā komandas punktus guva līdzīgi, trešajā minūtē pēc Gromova divpunktnieka rīdziniekiem pietuvojoties līdz trīs punktu atstatumam (38:41), tomēr trešās ceturtdaļas otrajā pusē viesi veica vēl vienu izrāvienu - divas minūtes līdz tās izskaņai "Ventspils" atradās vadībā jau ar 19 punktiem (63:44).

Tikmēr "VEF Rīga" basketbolistiem ar atspēlēšanos nevedās, jo arī pirmajās ceturtās ceturtdaļas minūtēs ventspilnieki turējās 19 punktu atstatumā. Lai arī turpinājumā Latvijas čempioni dažus punktus atspēlēja, cīņā par uzvaru šajā spēlē mājiniekiem tā arī neizdevās iesaistīties.

"VEF Rīga" rindās šajā mačā debitēja amerikāņu aizsargs Korijs Hokinss, kurš nospēlētās četrās minūtēs iemeta divus punktus.

"VEF Rīga" un "Ventspils" basketbolistu spēles ir Latvijas klubu basketbola pēdējās desmitgades intriģējošākais duelis, abām vienībām sešas reizes pēdējo astoņu gadu laikā tiekoties LBL finālsērijā. Labāk veicies rīdziniekiem, kuri zelta sērijās pret kurzemniekiem triumfējuši piecas reizes, tostarp arī iepriekšējā sezonā, kad guva pārliecinošu uzvaru ar 4-0.

Zīmīgi, ka starpsezonā no "Ventspils" un galvaspilsētas klubu pārcēlās Kristaps Janičenoks un Artis Ate, bet par "VEF Rīga" galvenā trenera Jāņa Gailīša palīgu kļuvis Dāvis Čoders, kurš iepriekšējā sezonā strādāja Ventspils klubā.

Šosezon abām vienībām tā bija pirmā savstarpējā spēle. LBL kopvērtējumā augstāk atrodas "Ventspils", kas uzvarējusi visos deviņos mačos, kamēr "VEF Rīga" ir trešā ar četriem panākumiem sešās spēlēs.

Abi klubi startē arī starptautiskā arēnā. "Ventspils" otro gadu pēc kārtas piedalās Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas turnīrā, kur sešās spēlēs izcīnījusi trīs panākumus, ieņemot ceturto vietu B apakšgrupā. Otrdien Roberta Štelmahera trenētā komanda mājās ar 55:66 zaudēja Itālijas komandai Kapo d'Orlando "SikeliArchivi", aizvadot katastrofālu trešo ceturtdaļu, kurā guva tikai četrus punktus.

Tikmēr "VEF Rīga", jau kopš 2009.gada piedalās VTB Vienotās līgas čempionātā, kurā šogad sešās spēlēs ir izcīnīta viena uzvaras, kas Jāņa Gailīša trenētajai komandai dod pirmspēdējo vietu 13 komandu konkurencē.

Svētdien rīdzinieki viesos ar 70:83 zaudēja Krasnodaras "Lokomotiv-Kubaņ" komandai, savukārt ceturtdien valsts čempione "VEF Rīga" paziņoja par līguma paraksrtīšanu ar 26 gadus veco amerikāņu uzbrūkošo aizsargu Hokinsu, kurš iepriekšējo sezonu aizvadīja Itālijas A sērijas klubā Pistoijas "The Flexx" un Beļģijas komandā Antverpenes "Giants". Tikmēr vēl oktobra beigās "VEF Rīga" pārtrauca līgumsaistības ar amerikāņu aizsargu Entvonu Skotu.

Jau vēstīts, ka "Ventspils" spēlētāji Aigars Šķēle un Ingus Jakovičs ir ieļauti Latvijas izlases sastāvā, kura nākamnedēļ sāks 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīru, savukārt no "VEF Rīga" komandas valstsvienībā ticis Mareks Mejeris, bet rezervists ir Iļja Gromovs. Šķēle šosezon ir spilgts "Ventspils" līderis un tika atzīts par LBL oktobra labāko spēlētāju.

Tikmēr citā sestdienas mačā "Betsafe"/"Liepāja" savā laukumā ar 77:65 (22:20, 23:14, 13:16, 19:15) uzvarēja "Latvijas Universitāti" (LU).

Liepājnieku rindās lielisku sniegumu demonstrēja Toms Leimanis, kurš guva 28 punktus, kamēr 16 punktus un 15 atlēkušās bumbas pievienoja Kails Prinss Bendžamins.

Savukārt LU sastāvā pa 14 punktiem guva Renārs Birkāns un Jānis Eiduks.

Spēles sākumu abas komandas aizvadīja līdzvērtīgi, tomēr pirmā puslaika beigās "Betsafe"/"Liepāja" ieguva drošāku vadību, lielajā pārtraukumā dodoties ar 45:34. Otrajā puslaikā LU mājiniekus tā arī panākt neizdevās.

Liepājnieki iepriekšējā LBL mačā ar 80:77 uzvarēja "Valka"/"Valga" basketbolistus, tiekot pie otrā panākuma turnīrā. Savukārt "studentiem" nu ir trīs zaudējumu sērija.

"Betsafe"/"Liepāja" šosezon spēlē arī Baltijas Basketbola līgā (BBL), kur trešdien ar 46:67 mājās kapitulēja Igaunijas vienībai Raplas "AVIS Utilitas", ciešot ceturto zaudējumu tikpat mačos.

LBL kopvērtējumā līderei "Ventspils" ir deviņas uzvaras deviņos mačos. Ar sešām uzvarām septiņās cīņās seko "Ogre, kamēr "VEF Rīga" iekrājusi četras uzvaras sešās spēlēs, bet "Jūrmalai" ir piecas uzvaras astoņos mačos.

Pirmajam četriniekam ar trim uzvarām septiņās spēlēs seko "Betsafe"/"Liepāja", bet "Valka"/"Valga" guvis divus panākumus sešās cīņās, kamēr pa divām uzvarām attiecīgi astoņos un deviņos mačos ir "Jēkabpilij" un LU. Turnīra tabulu noslēdz "Valmiera"/ORDO, kas desmit spēlēs tikusi pie divām uzvarām.

Šajā LBL sezonā augstākajā divīzijā piedalās deviņas komandas. Septiņas no tām aizvadīs četru apļu turnīru, kamēr "VEF Rīga" spēlēs trīs apļus, bet "Valka"/"Valga" - divus. Rīdzinieki paralēli startē arī VTB Vienotajā līgā, bet pierobežu pilsētu komanda no Valkas un Valgas piedalās arī Igaunijas čempionātā.

Šajā pavasarī LBL čempionātā triumfēja "VEF Rīga" komanda, finālsērijā visos četros mačos uzvarot "Ventspili", kamēr bronzas godalgas pēc ilgāka pārtraukuma ieguva "Barons kvartāls", kas neilgi pirms jaunās sezonas pavēstīja, ka atsauc dalību no sacensībām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!