Foto: F64

Latvijas vicečempione "Ventspils" Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas mačā trešdien ar rezultātu 75:69 (16:21, 25:16, 7:12, 27:20) viesos pieveica Šalonas pie Sonas "Elan" komandu, kas pērn triumfēja Francijas čempionātā, bet šosezon ir turnīra pastarīte.

Šajā mačā "Ventspils" rindās debitēja Roberts Freimanis, bet traumu jau cīņas ievadā guva lietuvietis Juļs Juciks. Duelis ilgstoši notika punkts punktā, bet pēdējās minūtēs "Ventspils" noslieca uzvaras kausus savā labā un grupas kopvērtējumā atgriezās izslēgšanas turnīra zonā.

Rezultatīvākais uzvarētājiem ar 14 punktiem bija Maiks Brusevics, 13 punktus savāca Aigars Šķēle, bet attiecīgi 12 un 11 punkti bija Emanuēlam Ubillam un Ronaldam Zaķim. Tikmēr "Elan" sastāvā 16 punktus sameta Žeremī Nzelī.

Maču ventspilnieki neiesāka veiksmīgi un, kad pēc kļūdas gala auta izspēlē, nokļuva iedzinējos ar 2:9, galvenajam trenerim Robertam Štelmaheram nācās pieprasīt pirmo minūtes pārtraukumu. Freimanis ventspilnieku rindās debitēja jau pirmās ceturtdaļas vidū, bet brīdi vēlāk Latvijas komandā nevainīgā epizodē potīti pagrieza Juciks, turpinājumā vairs nespējot doties laukumā.

Pēc pirmās ceturtdaļas "Ventspils" bija iedzinējos ar 16:21, tomēr otrajā spēles nogrieznī jau pirmajā minūtē divus trejačus realizēja Brusevics, kas deva viesiem vadību. "Ventspils" no tālmetienu distances uzbruka ļoti veiksmīgi un puslaika beigu daļā Ingus Jakoviča tālmetiens panāca 39:33. Tobrīd Latvijas vicečempioni bija trāpījuši septiņus no desmit trejačiem. Puslaiks noslēdzās ar rezultātu 41:37.

Otrā spēles puse iesākās ļoti mazrezultatīvā cīņā, "Elan" komandai pirmo punktu gūstot vien piektajā minūtē, tomēr arī ventspilnieki tobrīd bija sametuši tikai trīs punktus, kurus visus guva Zaķis. Pēc vairākām ventspilnieku kļūdām trešās ceturtdaļas priekšpēdējā minūtē "Elan" ar tālmetienu pārņēma vadību ar 47:45, bet uz to uzreiz ar trejaci atbildēja arī Brusevics. Savukārt pirms pēdējām desmit minūtēm "Elan" bija priekšā ar 49:48. Līdz ar to šajā spēles nogrieznī "Ventspils" guva vien septiņus punktus, kamēr "Elan" pēdējās divās minūtēs un desmit sekundēs sameta astoņus punktus.

Izšķirošais periods sākas ar Šķēles tālmetienu pēc soda, bet kopumā cīņa notika punkts punktā, vairākkārt mainoties vadības īpašniekiem. Kopā ceturtajā ceturtdaļā vadība mainījās 11 reižu. Pēdējo pamatlaika minūti "Ventspils" sagaidīja ar četru punktu pārsvaru un uzbrukumu. Kaut to neizdevās realizēt, pēc tam "Elan" pieļāva kļūdu un duelis tika noslēgts ar panākumu.

Līdz ar to "Ventspils" ar pieciem panākumiem desmit mačos pacēlās uz ceturto pozīciju B apakšgrupas kopvērtējumā, bet piektā tagad ar tādu pat attiecību ir "Elan" vienību. Līdz regulārās sezonas beigām atlikušas vēl četras kārtas.

Pēc desmit kārtām šīs grupas vadībā ar astoņiem panākumiem ir Vācijas komandai Ludvigsburgas "MHP Riesen" un pagājušās sezonas turnīra čempione Tenerifes "Iberostar" no Spānijas, kas abas reizes zaudējusi tieši ventspilniekiem. Savukārt trešo vietu ar sešiem panākumiem ieņem Lietuvas komanda Klaipēdas "Neptūnas".

Vēl četri panākumi ir sestajā pozīcijā esošajai Grieķijas vienībai Saloniku PAOK, bet pa divām uzvarām guvušas Rolanda Freimaņa pārstāvētā Turcijas vienība "Gaziantep", kā arī Kapo d'Orlando "SikeliArchivi" no Itālijas, kur sezonu iesāka latvietis Artūrs Strautiņš.

Turnīrā 32 komandas sadalītas četrās apakšgrupās, apakšgrupu sacensībās izspēlējot 14 kārtas ilgu divu apļu turnīru. Grupu četras spēcīgākās vienības iekļūs izslēgšanas turnīrā, bet piekto un sesto vietu ieguvējas iegūs tiesības sezonu turpināt FIBA Eiropas kausa "play-off" sacensībās.

"Ventspils" pirmā apļa septiņās spēlēs izcīnīja trīs uzvaras, tajā skaitā ar 78:77 pārspējot "Elan" vienību. Savukārt otrā apļa ievadā ventspilnieki ar 71:65 viesos uzvarēja "Iberostar", Spānijas klubu sarūgtinot otro reizi šajā sezonā. Sešas dienas vēlāk, 19.decembrī, pērnā gada pēdējā FIBA Čempionu līgā savā laukumā tika ciests zaudējums 69:84 Lietuvas komandai "Neptūnas".

Neskatoties uz katastrofālo sniegumu Francijas čempionātā, "Elan" basketbolistiem FIBA Čempionu līgā klājās labāk. Iepriekšējā FIBA Čempionu līgas duelī "Elan" viesos ar 79:69 pārspēja "SikeliArchivi".

Divi mači šajā apakšgrupā tika aizvadīti otrdien, Vācijas komandai Ludvigsburgas "MHP Riesen" ar rezultātu 87:71 viesos pārspējot "Neptūnas" komandu, bet Grieķijas klubam Saloniku PAOK savu skatītāju priekšā ar 79:61 uzvarot "SikeliArchivi" vienību.

Savukārt vēl vienā trešdienas B apakšgrupas cīņā 12 punktus sametušā Freimaņa pārstāvētā "Gaziantep" vienība izbraukumā ar 53:72 (13:15, 21:19, 14:21, 5:17) piekāpās "Iberostar" basketbolistiem.

Abas komandas savos čempionātos atrodas pretpolos - "Ventspils" ar 14 uzvarām 14 spēlēs ir "Olybet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) līdere, kamēr "Elan" ar vien trim panākumiem 15 cīņās atrodas pēdējā vietā Francijas čempionātā, kur regulārajā turnīrā spēlē 18 vienības.

Pēc uzvaras pār "SikeliArchivi" "Elan" pērnā gada divās pēdējās cīņās cieta zaudējumus, bet šogad vēl nav spēlējusi. Savukārt "Ventspils" Jaunā gada pirmajā mačā piektdien ar 75:68 pārspēja "Ogri".

"Ventspils" pagājušajā nedēļā no sastāva atbrīvoja horvātu uzbrucēju Tomislavu Gabriču, kura vietā piesaistīts Roberts Freimanis, kurš iepriekš pārstāvēja LBL komandu "Valka"/"Valga". Viņš ar vienību noslēdzis divu sezonu līgumu.

Zīmīgi, ka "Elan" vienību iepriekšējās sezonas pirmajā daļā pārstāvēja Mareks Mejeris, taču aizpērn decembrī viņš atgriezās "VEF Rīga" komandā.

Pagājušajā sezonā regulārajā čempionātā Francijā "Elan" palika otrā, bet izslēgšanas turnīrā aizkļuva līdz finālam, kurā ar 3-2 pārspēja Strasbūras SIG.

Starpsezonā no dalības FIBA Čempionu līgas turnīrā atteicās Latvijas čempione "VEF Rīga", tāpēc tiesības sacensties tajā ieguva "Ventspils", kas šo iespēju izmantoja. Zīmīgi, ka arī pērn "Ventspils" bija līdzīgā situācijā, jo startēt FIBA Čempionu līgā atteicās tā brīža Latvijas čempioni "Valmiera"/ORDO un sudraba godalgas ieguvusī "VEF Rīga".

Šosezon FIBA Čempionu līgas pamatturnīrā komandu skaits no 40 samazināts uz 32, lai veicinātu turnīra kvalitāti. Novembra beigās turnīrā bija pārtraukums, kāds būs arī februārī, lai basketbolisti varētu palīdzēt valstsvienībām FIBA Pasaules kausa kvalifikācijas spēlēs.

FIBA Čempionu līgas balvu fondā šajā sezonā paredzēts miljons eiro uzvarētājiem. Rīkotāji sedz tiesnešu izdevumus, piedevām katra pamatturnīra dalībniece saņems 50 000 eiro prēmiju. Papildus prēmijas paredzētas arī par iekļūšanu katrā nākamajā kārtā - astotdaļfinālā 70 000 eiro, ceturtdaļfinālā 100 000, par ceturto vietu 140 000 eiro, trešo vietu - 200 000, otro vietu - 400 000 eiro, bet turnīra čempioni saņems miljonu.

Pagājušajā sezonā "Ventspils" nepārvarēja šī turnīra izslēgšanas sacensību pirmo kārtu, divu spēļu summā ar 135:137 piekāpjoties Itālijas klubam Venēcijas "Umana Reyer".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!