Foto: LETA

Latvijas basketbolista Kristapa Valtera diskvalifikācijas atcelšana būtu negodīgs solis attiecībā pret pārējiem savulaik sodītajiem izlases spēlētājiem, tāpēc Latvijas Basketbola savienības (LBS) valde lēmusi pret šādu soli, izteicās savienības prezidents Valdis Voins.

Kā ziņots, LBS Treneru komisija ceturtdien apstiprināja valstsvienības galvenā trenera Ainara Bagatska iesniegto kandidātu sarakstu startam gaidāmajā 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā. Kandidātos iekļauti 19 spēlētāji, no viņiem tiks izraudzīti 16 līdz 18 basketbolisti, kuri jūlija sākumā sāks gatavoties spēlēm.

Sarakstā nav Valtera, par kura iepriekš piešķirtās diskvalifikācija atcelšanu LBS lēma ceturtdien, nospiežot atstāt spēkā piemēroto soda mēru līdz šā gada 25.septembrim.

"Valde tā lēma. Neko tur vairs nevar darīt," izdarīto lēmumu komentēja Voins. "Sarunās piedalījās arī izlases galvenais treneris Bagatskis, kopīgi visiem nolemjot, ka tas nebūtu īsti korekti pret citiem spēlētājiem, kuri ir izcietuši savus sodus. Kad Valtera diskvalifikācijas termiņš beigsies, viņš droši varēs palīdzēt izlasei, ja vien treneris to uzskatīs par vajadzīgu."

Kā ziņots, pēc iepriekšējā Eiropas čempionāta LBS komandas iekšējā režīma neievērošanas dēļ pieņēma kardinālus lēmumus - uz trijiem gadiem tika diskvalificēts Valters, bet Armands Šķēle - uz diviem gadiem. Savukārt Kaspars Bērziņš, Andris Biedriņš un Kaspars Kambala saņēma nosacītas viena gada diskvalifikāciju.

"Bagatskis, kurš pats ierosināja runāt par Valtera amnestiju, šajā jautājumā nebija ārkārtīgi uzstājīgs. Viņš uzskatīja, ka šāda iespēja ir jāizskata, pamatojot to ar šī laukuma pozīcijas spēlētāju nepietiekamību," piebilda Voins.

No minētajiem spēlētājiem kandidātu sastāvā iekļauts Bērziņš un Šķēle, kamēr Biedriņš, kā arī Kristaps Janičenoks nav atsaukušies trenera uzaicinājumam spēlēt izlasē.

"Sastāvs šobrīd ir pietiekami plašs. Kad nāks tuvāk konkrētas tā aprises, redzēsim, uz kādu rezultātu varam cerēt," savās pārdomās par kandidātu sarakstu dalījās Voins. "Treneris kontaktējas ar visiem, kuri ir sarakstā, kā arī ar basketbolistiem, kuri ir ārpus tā. Vēl mazliet jāpagaida, jo arī vairums spēlētāju pašlaik ir zināmā brīvsolī. Daudzus spēlētājus ietekmē klubu maiņas un veselība, tāpēc nav skaidrs, ar ko varam rēķināties. Bez saraksta iekļautajiem spēlētājiem vēl ir vairāki, kurus Bagatskis patur savā redzeslokā."

Voins gan nevarēja precizēt, vai minētajā papildu spēlētāju lokā atrodas arī Kambala, vien piebilstot, ka valdes sarunās viņa uzvārds nav ticis cilāts.

Latvijas izlasei plānots kopā sanākt jūlija pašā sākumā, lai sāktu gatavošanos 2013.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīram.

Kā ziņots, Latvijas izlases kvalifikācijas sacensībās spēkosies ar Gruzijas, Bosnijas un Hercegovinas, Nīderlandes un Rumānijas vienībām.

Finālturnīrā iekļūs katras grupas pirmo divu vietu ieguvēji, kā arī četri no trešo vietu ieguvējiem.

Kvalifikācijas turnīra spēles notiks no 15.augusta līdz 11.septembrim.

Savukārt finālturnīrs, kurā piedalīsies 24 komandas, no 2013.gada 4. līdz 22.septembrim notiks Slovēnijā.

Starptautiskās Basketbola federācijas Eiropas nodaļa ("FIBA Europe") atcēlusi papildu kvalifikācijas turnīrus, kas tika rīkoti pirms 2005., 2007., 2009. un 2011.gada čempionātiem.

Vīriešu valstsvienība, spēlējot ar atjauninātu sastāvu, kaut rādīja atzīstamu sniegumu, pagājušā gada Eiropas čempionāta pirmajā posmā zaudēja visās piecās apakšgrupas spēlēs, ieņemot pēdējo, sesto, vietu grupā un neiekļūstot turnīra nākamajā kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!