Foto: DELFI
Latviešu basketbolists Kristers Zeidaks, kurš šomēnes atzinās marihuānas lietošanā, varētu nesaņemt diskvalifikāciju un viņam varētu tikt izteikts tikai brīdinājums, atklāja Valsts sporta medicīnas centra (VSMC) Antidopinga nodaļas vadītāja vietas izpildītājs Gatis Berķis.

Zeidaks, kurš šosezon no "Ventspils" komandas izīrēts Igaunijas klubam Raplas TYCO, marihuānas lietošanā atzinās novembra vidū. Klubs pēc šāda notikumu pavērsiena uz laiku apturējis ar viņu noslēgtā līguma darbību, gaidot oficiālu apstiprinājumu par aizliegto vielu lietošanu. Sportistam novembrī tika veiktas dopinga pārbaudes, bet komandas galvenais treneris Aivars Kūsmā viņa uzvedībā pamanījis ko jocīgu. Viņš aicinājis Zeidaku uz sarunu, kurā latvietis atzinies marihuānas lietošanā.

Kā pastāstīja Berķis, basketbolista analīžu rezultāti vēl nav zināmi, tāpēc oficiāli apstiprinājumu par aizliegto vielu lietošanu vēl nevar sniegt. "Zeidakam var draudēt diskvalifikācija līdz diviem gadiem, bet tā kā marihuāna atrodas īpašo vielu sarakstā, sods var tikt samazināts līdz brīdinājumam. Tiesa, tas ir atkarīgs no vairākiem apstākļiem, arī no vielas koncentrācijas sportista organismā."

Berķis prognozēja, ka analīžu rezultātiem, kas tiek iegūti Igaunijā, vajadzētu būt tuvāko nedēļu laikā. Ja tajās aizliegto vielu lietošana apstiprināsies, TYCO klubs sola nekavējoties lauzt ar Zeidaku līgumu.

Pašlaik 24 gadus vecais Zeidaks oktobrī tika atzīts par vērtīgāko spēlētāju gan Igaunijas čempionātā, gan Baltijas Basketbola līgā (BBL).

Kā ziņots, iepriekš šogad Latvijas sportā fiksēti četri oficiāli dopinga lietošanas gadījumi. Šogad Soču olimpisko spēļu laikā pozitīvas analīzes bija hokejistiem Vitālijam Pavlovam un Ralfam Freibergam, bet iepriekš šomēnes publiskota tika biatlonista Edgara Piksona pieķeršana aizliegto vielu lietošanā. Pavlovs un Freibergs savas karjeras turpina Ziemeļamerikā, kur Eiropā piemērotās diskvalifikācijas nav spēkā, bet Piksons, kuram draud divu gadu liegums piedalīties sacensībās, paziņojis par karjeras beigām.

Savukārt nupat divu gadu diskvalifikāciju saņēmis Latvijas pauerliftinga sportists Austris Šaicāns, kurš atteicies veikt dopinga analīzes.

Pēc Latvijas Antidopinga nodaļas datiem, pērn dopinga lietošanā pozitīvas analīzes bijušas četriem Latvijas sportistiem - diskvalifikācijas saņēmuši spēka trīscīņas sportisti Gints Šķenders, Viesturs Eidemanis un Artis Šteins, kā arī brīvās cīņas pārstāve Kristīne Odriņa-Urbova.

Citā pērnā gada dopinga lietošanas lietā joprojām ir iesaistīts motokrosa sportists Lauris Daiders, kura liktenis pagaidām gan vēl nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!