Foto: AP/Scanpix/LETA
Argentīnas vīriešu basketbola izlase piektdien Pekinā iekļuva Pasaules kausa finālā, titula maču sasniedzot otro reizi vēsturē.

Argentīnas basketbolisti pusfinālā ar rezultātu 80:66 (21:18, 18:14, 21:16, 20:18) pārspēja Franciju.

Argentīna finālā tiksies ar Spāniju, kas pirms tam pusfinālā ar 95:88 otrajā pagarinājumā pārspēja Austrāliju.

Argentīna 1950.gadā kļuva par pirmo pasaules čempioni, bet turpinājumā līdz šim čempionātam pie medaļām tika tikai vienu reizi - 2002.gadā, kad tika izcīnīts sudrabs. Pusfinālā Argentīna spēlēja arī 2006.gadā, taču toreiz cieta divus zaudējumus un palika ceturtā.

Uzvarētājiem rezultatīvākais ar 28 punktiem un 13 atlēkušajām bumbām bija 2002.gada pasaules vicečempions Luiss Skola, 13 punktus guva Gavriels Deks, 12 punkti, septiņas bumbas zem groziem un sešas rezultatīvas piespēles bija Fakundo Kampaco, bet desmit punktus guva Luka Vildosa.

Skola šajā mačā kļuva par visu laiku rezultatīvāko spēlētāju Pasaules kausa izslēgšanas turnīra spēlēs.

Tikmēr Francijas rindās pa 16 punktiem guva Evans Furnjē un Franks Nilikinā, 11 punktus iemeta Nando de Kolo, bet 11 bumbas zem groziem izcīnīja Rūdijs Gobērs.

Pirmo grozu šajā mačā iemeta francūži, uz ko Argentīna atbildēja ar desmit punktiem pēc kārtas. Pirmajās minūtēs neapturams abos laukuma galos bija Skola, kā arī svarīgus punktus guva Kampaco. Lielākoties ar Furnjē un de Kolo gādību pārsvars tika atspēlēts, Argentīnai pirmo ceturtdaļu uzvarot ar 21:18.

Otrās ceturtdaļas pirmajās minūtēs Francija pārņēma vadību, taču pretinieki iemeta astoņus bezatbildes punktus un panāca 31:24. Turpinājumā Argentīna saglabāja nelielu pārsvaru, turklāt ar sarežģītu tālmetienu pirmo puslaiku noslēdza Kampaco - 39:32.

Leģendārā Manu Džinobili iedvesmoti, Argentīnas basketbolisti otrajā puslaikā laukumā devās vēl vairāk mobilizēti un trešās ceturtdaļas vidū panāca 14 punktu pārsvaru (52:38), bet pāris minūtes vēlāk pēc Deka tālmetiena dienvidamerikāņi bija vadībā jau ar 15 punktiem. Pirms pēdējās desmitminūtes Argentīna bija vadībā ar 12 punktiem, bet francūži pāris reizes pietuvojās līdz astoņiem punktiem. Lielākā daļa no ceturtā ceturkšņa bija saraustīta un kļūdām bagāta, Argentīnai nosargājot vadību un svinot uzvaru.

Francija un Argentīna iepriekšējo reizi Pasaules kausā tikās 2006.gadā, kad, tāpat kā pārējās trīs reizēs, uzvaras laurus plūca dienvidamerikāņi. Tiesa, Francija Argentīnu uzvarēja 2012.gada olimpiskajās spēlēs.

Vensāna Kolē vadītā Francijas komanda iepriekšējā Pasaules kausā pirmo reizi iekļuva pusfinālā un tika pie bronzas medaļas.

Francūži pirmajā posmā uzvarēja Vāciju, Jordānu un Dominikānas Republiku, otrajā posmā uzvarēja Lietuvu un zaudēja Austrālijai, bet ceturtdaļfinālā ar 89:79 sarūgtināja ASV.

Serhio Ernandesa stūrētā Argentīna pirmajā posmā uzvarēja Dienvidkoreju, Krieviju un Nigēriju, otrajā posmā tika galā ar Venecuēlu un Poliju, bet ceturtdaļfinālā ar 97:87 pieveica Serbiju.

Sestdien par piekto vietu cīnīsies Serbija un Čehija, bet par septīto pozīciju duelēsies ASV un Polija.

Šī ir pirmā Pasaules kausa izcīņa, kurā piedalās 32 izlases. Visas komandas bija sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm, kuras aizvadīja viena apļa turnīru, pēc kura katras grupas divas labākās valstsvienības turpināja cīņu par medaļām.

Iepriekšējā Pasaules kausa izcīņā, kas notika 2014.gadā, uzvaru otro turnīru pēc kārtas izcīnīja ASV izlase.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!