Foto: LETA

Viena no pasaulē vadošajām 3x3 basketbola komandām "Rīga" (Agnis Čavars, Artūrs Strēlnieks, Edgars Krūmiņš, Kārlis Lasmanis, Nauris Miezis) pēcolimpiskajā sezonā tieksies pēc kārtējiem sasniegumiem, pirms tās pastiprinoties ar basketbola kluba "Ventspils" aizsargu Artūru Ausēju, otrdien preses konferencē klāstīja vienības pārstāvji.

"Rīgas" basketbolisti, pārstāvot Latvijas izlasi, pagājušogad triumfēja Tokijas olimpiskajās spēlēs. Komandas menedžeris Edgars Buļs, uzrunājot medijus, norādīja, ka tas palīdzējis piesaistīt atbalstītājus – komandu atbalsta uzņēmumi "Rimi", "Sportland", ""Virši" un "William Hill". Tiesa, olimpiskais triumfs atstājis arī emocionālas sekas, neslēpa komandas treneris Raimonds Feldmanis.

"Gatavošanās ir mazliet citāda nekā iepriekšējos gados. Olimpiskajās spēlēs iztērējām daudz emociju. Puiši gan ir diezgan mobilizējušies un gatavi turpināt darbu," uzsvēra speciālists. Komandu šajā nedēļas nogalē sagaida starts tradīcijām bagātajā turnīrā "Saulkrastu kokteilis". Savukārt no 21. līdz 26. jūnijam norisināsies Pasaules kauss 3x3 basketbolā, pirms kura gaidāma "spridzeklīga" nometne Ventspilī, tēlaini izteicās Feldmanis.

Edgars Krūmiņš atklāja, ka pārdzīvotā elkoņa savainojuma dēļ Pasaules kausā nepiedalīsies. Taču viņš tieši otrdien atgriezies treniņos. "Pateicoties fizoterapijai un procedūrām, katru dienu ir labāk. Pirms divām nedēļām uztaisīju magnētisko rezonansi, un man vēl neatļāva darboties. Iekšējās saites ir dzīšanas procesā. Šopiektdien būs atkārtota pārbaude. Ja viss būs labi, atsākšu [pilnvērtīgi] darboties."

Tālab gaidāmajā turnīrā Saulkrastos – tā organizators Renārs Buivids noteica, ka pirmo reizi 30 gados 3x3 basketbols pulcēs lielāku intrigu nekā pludmales volejbols – "Rīgu" pārstāvēs Čavars, Lasmanis, Miezis un Strēlnieks. Savukārt nedēļu vēlāk (18. un 19. jūlijā), iespējams, gaidāma Lasmaņa debija "Big3" līgā ASV, kur viņš pārstāvēs "Aliens" komandu.

"Būs uz kādu laiciņu jāaizstāj Kārli," izteicās Miezis, kurš neslēpa, ka, iztiekot bez Lasmaņa, komandai ir citāds spēles zīmējums. "Mēs esam pierādījuši, ka arī bez Kārļa varam labi spēlēt. Vienkārši jāturpina strādāt pēc trenera plāna. Cīnīsimies, kā varēsim."

Gaidāmā Pasaules kausa saistībā Feldmanis atzina, ka visiem 3x3 basketbolistiem būs iespēja cīnīties par vietu sastāvā. Tieši uz šo Beļģijas pilsētā Antverpenē gaidāmo turnīru atpakaļ no ASV steigs Lasmanis, kuru sagaida "karsta vasara", izteicās ventspilnieks.

"Esmu ļoti gandarīts, ka būs iespēja uzspēlēt pret dažādiem NBA spēlētājiem. Ja man pieci pret pieci basketbolā neizdevās piepildīt sapni spēlēt NBA, šis būs mana veida NBA. Tās ir jaunas virsotnes! Jāsāk viss no nulles un jāpierāda sevi," klāstīja basketbolists.

Buļs arī atklāja, ka šobrīd Lasmaņa debiju vēl var ietekmēt ASV darba vīzas nepieciešamība. Ja tā netiks laikus sagatavota, ventspilnieks "Big3" līgā pirmoreiz atzīmēsies čempionāta trešajā posmā. Tāpat vienība uzrunājusi Starptautisko Basketbola federāciju (FIBA), lai sportists varētu apvienot spēlēšanu "Big3" ar Latvijas izlases pārstāvēšanu.

"Uzreiz vērsāmies pie FIBA, jo bija informācija, ka [Serbijas izlases spēlētājs] Dušans Buluts pēc pievienošanās "Big3" nonāca konfliktā ar FIBA un izlasei varēja pievienoties tikai olimpiskajās spēlēs. Runājām ar FIBA 3x3 departamenta vadītāju. Viņi atļāva Kārlim tur spēlēt, bet neļāva viņu iekļaut Pasaules tūres pieteikumā, lai viņš ar savu augsto reitingu neietekmētu "Rīgas" reitingu," stāstīja Buļs.

Lasmaņa pārstāvētās "Aliens" komandas sekmes ietekmēs to, cik ātri kurzemnieks nonāks "Rīgas" vienības rīcībā. Šobrīd tiek plānots, ka viņš tiks pieteikts kā sestais spēlētājs. Pagaidām pieteikumā iekļauti Čavars, Krūmiņš, Miezis, Strēlnieks, kā arī Artūrs Ausējs, kurš komandu jau pārstāvēja aizvadītajā nedēļas nogalē turnīrā Novi Sadā.

"Artūrs Ausējs ir iesaistīts komandas treniņprocesā, jau piedalījies Pasaules tūrē. Mēģinām viņu integrēt mūsu vidē. Tik ātri pārslēgties nav viegli," uzsvēra Feldmanis, kurš, taujāts par Ausēja vietu komandā, nodēvēja viņu par "rotācijas spēlētāju".

Jautrajā gaisotnē aizvadītajā preses konferencē izskanēja arī jautājums, vai Ausējs klausa par "Fāteri" iesaukto Agni Čavaru, kurš uzsvēra, ka Ausējam posmā Serbijā padevusies arī viena izcila spēle. "Pagaidām viņš mani klausa," nosmēja Čavars. "Kopumā mēs viņu ziņām – viņš ir spēlējis "Ghetto Basket", pagājušajā gadā spēlēja kopā ar izlases kandidātu loku. Mēs analizējām viņa spēli. Pēc treneru un komandas domām viņš labi iekļautos sastāvā."

Savukārt Feldmanis pieminēja, ka treniņu vadīšana šogad bijis izaicinājums, jo reizēm uz to tiek pulcēti pat 11 spēlētāji. Nodarbībām pievienojušies arī pagaidām klasiskajā basketbolā labāk zināmie Arnolds Helmanis, Francis Lācis un Oskars Hlebovickis.

Pēc olimpiskā triumfa 3x3 basketbolisti nesteidzās ar paziņojumiem par nākotni, norādot, ka viņi vispirms vēlas noslēgt 2021. gada sezonu, pēc kuras kopīgi pārspriedīs tālākos soļus. Portāls "Delfi" vaicāja, kādus tad mērķus vienība sev izvirzījusi ziemas pārtraukumā ieturētajās sarunās.

"Mēs gribam to Parīzi," gaidāmās 2024. gada olimpiskās spēles piesauca Miezis. "Bet, kā jau treneris teica, mums plāns salikts pēc punktiem. Virzāmies uz Pasaules kausu, tad sekos nākamais turnīrs. Negribu neko teikt par aiznākamo vai, nedod Dievs, par nākamajām trim sezonām."

"Mums ar Edgaru gan jau būs vienādas atbildes – ja veselība ļaus, tad viss notiks," neslēpa Čavars. "Pagaidām esam mazliet citādākā gultnē. Pirms tam strādājām tīri uz gribasspēku un vienu [Latvijas Olimpiskās komitejas] atbalstu. Tagad paskatāties – kāds plakāts mums aiz muguras. Jāskatās, kur tā upīte aizplūdīs. Solīti pa solīti iesim uz priekšu. Pagaidām turamies kopā, un tad jau redzēs, kā būs."

Krūmiņš piebalsoja, pieminot veselības faktoru, kā arī norādīja – pirms olimpiskā panākuma trenerim Feldmanim bijis krietni grūtāk atrast klasiskā basketbola spēlētājus, kuri būtu gatavi pievienoties "Rīgas" vienības treniņprocesam. "Tagad ir vieglāk," atzina Feldmanis. "Mums ir vairāk instrumentu. Piekritīšu tam, ko Nauris teica. Latvijas izlasei uzdevums ir Pasaules kauss. "Rīgas" mērķis ir tikt [Pasaules tūres] superfinālā un uzvarēt superfinālā."

Lai gan neviens no komandas pārstāvjiem skaļi nesprieda par tālākā nākotnē gaidāmiem uzdevumiem, arī Raimondam Feldmanim vismaz šī vasara būs īpaša. Speciālists pievienojies Ainara Bagatska vadītās Ukrainas basketbola izlases treneru štābam. 3x3 basketbola labad viņš ar ukraiņiem nedosies uz treniņnometnēm Itālijā un Portugālē, taču zināmos brīžos pienākumus apvienos.

"Ainārs uzaicināja mani asistēt Ukrainas izlasē. Es uzreiz priecīgs biju, bet ieturēju pauzi līdz paskatījos datorā kalendāru. Sakrita tā, ka Ukrainas izlases treniņi netraucē pamatdarbā. Vajag tikai disciplīnu un sakārtot loģistiku," atzina Feldmanis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!