Foto: Reuters/Scanpix /LETA

Nacionālā basketbola asociācija (NBA) pēdējo desmitgažu laikā bijis profesionālisma kalngals. Šajā līgā spēlē pasaules spējīgākie atlēti, kuriem par sevis finansiālu nodrošināšanu nav jāuztraucas. Tomēr tās vēsturē laukumā kaut īslaicīgi devušies arī cilvēki, kuri basketbolam bija jau atmetuši ar roku vai kurus tobrīd nevarēja gluži dēvēt par profesionāliem sportistiem.

Akordeona koncerts puslaika pārtraukumā

Profesionālajam sportam esot tā pirmsākumos, NBA vidē vien 1970. gados populāra kļuva līdz šai dienai dzirdamā retorika par izlutinātajiem sportistiem, kuri pelna nesamērīgas summas par nenopietnu bumbošanu. Līga pēc tās izveides 1946. gadā ne vienmēr tika pie sporta veida lielākajiem talantiem, kuri lielāku atalgojumu varēja izpelnīties citās jomās. 

Daži izvēlējās apbraukāt pasauli ar paraugspēļu vienību Hārlemas "Globetrotters". Citi karjeras apvienoja, spēlējot Nacionālajā industriālajā basketbola līgā (NIBL). Tās veiksmīgākās komandas uzturēja naftas kompānija "Phillips", autoriepu ražotājs "Goodyear", kā arī dažādi citi uzņēmumi, kuros basketbolisti varēja nodoties amatam ārpus sporta.

NBA spēlētāji sezonas laikā pārsvarā nodarbojās vien ar basketbolu. Taču basketbolistu vasaras aizņēma dažādas nodarbes. Astoņkārtējais NBA čempions Toms Hainsons vairāk par 28 tūkstošiem ASV dolāru sezonā karjeras laikā nepelnīja, bet vasarās pārdeva apdrošināšanas polises, uzsvērts medija "Los Angeles Times" rakstā. Tas pats attiecas uz citiem teju nepārspējamās Bostonas "Celtics" komandas pārstāvjiem – Bobs Kūzijs naudu pelnīja, vadot basketbola nometnes bērniem, Džīns Konlijs profesionāli spēlēja beisbolu, bet Larijs Sigfrīds strādāja celtniecībā, kas pēdējo gadu laikā bijis risinājums arī dažiem Latvijas basketbolistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!