Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Latvijas basketbola izlase pirmajā 2023. gada Pasaules kausa atlases turnīra spēļu "logā" pierādīja, ka tā spēj triju dienu laikā iepazīt vismaz daļai basketbolistu praksē neizmēģinātas sadarbības un spēles manieri, kas raksturīga galvenajam trenerim Luka Banki.

Serbija sedz, bet ielaiž 100

Latvijas izlase atlases ciklu uzsākusi ar vienu uzvaru divās spēlēs, tomēr mājās gūtajam panākumam publiskajā telpā sekojušas atziņas ar vieglu vilšanās piegaršu. Nesagaidot cerēto pārsvaru pār Slovākiju, virsroku savā ziņā ņem sava veida spriešana pēc rezultāta, nevis pēc spēles kvalitātes. Tas ir tikai cilvēcīgi. Iznākums mūs mēdz padarīt neobjektīvus attiecībā uz to, kas būtu notikušajā jāizceļ vai jāmeklē.

Iespējams, tāpēc arī man pēc ne tik pārliecinošās uzvaras pār Slovākijas izlasi valstsvienības pārstāvjiem bija jautājums, kāpēc vienība nav tik raiti dalījusies ar bumbu kā dramatiskajā zaudējumā Belgradā. Daļēja taisnība noteikti bija Dairim Bertānam, kurš norādīja, ka Slovākijas izlase piekopa citādu aizsardzību, tik bieži nepieļaujot caurgājienus. Slovāku "garais gals" gan nāca līdz aizsega līmenim, gan spēles izskaņā pie aizsegiem bieži mainījās, kas ir ierastākais risinājums, lai apslāpētu aizsargu darbības un uzbrukuma kustību kā tādu. Tas patiešām varēja uzspiest mazliet individuālāku spēli mājinieku izpildījumā.

Taču, analizējot situāciju ar vēsāku galvu, šāds vērtējums noteikti nebija viennozīmīgs. Lai gan tā nav galējā atbilde uz jautājumu par bumbas kustību kā tādu, rezultatīvas piespēles proporcionāli vairāk tika atdotas mājās (20 piespēles, gūstot 82 punktus, bet Belgradā – 23 piespēles un 100 punkti). Atmiņā arī, visticamāk, iespiedās atsevišķas epizodes, kurās risinājums tika meklēts pēc dribla. Tādas noteikti vairāk bija novērojamas mājās, taču nebija pārlieku daudz.

Visbeidzot, sava veida atbildi sniedza arī Luka Banki un Kristers Zoriks, kuri preses konferencē norādīja, ka izlase tika pie labiem metieniem, bet bumba vienkārši neiekrita grozā. Pārfrāzējot trenera teikto, katru spēli ar rezultātu 200:0 nenoslēgsi.

Šajā apgalvojumā ir statistisks pamats. Latvijas izlase maču pret Slovākiju uzsāka, pirmajā ceturtdaļā izpildot sešus tālmetienus, kuri portāla "Delfi" ieskatos saucami par "brīviem", bet vēl trīs dēvējami par "pusbrīviem", jo metiena fāzē pretinieks spēja piesteigt un pretī izsliet roku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!