Foto: F64

Valstsvienības kolorītu bijušo līderu atgriešanās pēc 10 un pat 19 gadu pārtraukuma, pamatīga sastāvu rekonstrukcija abos lielklubos, sešu komandu priekšgalā jauni galvenie treneri, pārsteidzoši un intriģējošu turpinājumu sološi rezultāti pārbaudes spēlēs – spriedzes temperatūra Aldaris LBL 24.sezonas priekšvakarā ir krietni augstāka, nekā pēdējos gados bija ierasts.

Trešdien, 1.oktobrī, ies vaļā lielās cīņas: plkst.18:30  BK "Valmiera" - BK "Jēkabpils" (Best4sport TV tiešraide Lattelecom interaktīvās televīzijas 184.kanālā un portālos basket.lv un delfi.lv) un "Barons kvartāls" - "Latvijas Universitāte", plkst.19 "Jūrmala/Fēnikss" - "Liepāja/Triobet" un BK "Jelgava" - "VEF Rīga". Čempionvienība BK "Ventspils" pirmo spēli aizvadīs piektdien, BK "Saldus" - svētdien, bet U18 izlase turnīrā iesaistīsies pēc Jaungada.

BK "Ventspils". Čempionvienības sastāvā palikuši tikai pieci 2014.gada sezonas čempioni. Gandrīz katram vietā nākušajam spēlētājam ir interesants un daudzsološs CV, tiesa, kā parādīja arī klupieni pārbaudes mačos, pat vistalantīgākajām individualitātēm nepieciešams laiks, lai saliedētos stiprā komandā.

Jautājums: cik ātri un precīzi izvēlētie  "fragmentiņi" savietosies galvenā trenera Roberta Štelmahera koncepcijai atbilstošai komandas "puzlē"?

 "VEF Rīga". Lielākoties no "jauniem un izsalkušiem" basketbolistiem veidotajam spēlētāju un treneru sastāvam paralēli trijās frontēs cīnīties par nopietniem mērķiem - 1.vieta Latvijas čempionātā, 2.posms Eiropas kausa izcīņā, pirmais astoņnieks VTB Vienotajā līgā - ir ļoti nopietns izaicinājums. Turklāt diemžēl atvērta arī "ceturtā fronte" - plānus un iespējas būtiski koriģē savainojumi.

Jautājums: vai līdz pavasarim, kad vicečempionus gaida izšķirošās cīņas Aldaris LBL čempionātā, sezonas laikā piedzīvotās grūtības komandu būs norūdījušas vai iedragājušas?

BK "Jēkabpils". Divi pirmie soļi - debija ar 5.vietu un otrajā sezonā izcīnīta Latvijas bronza - bijuši iespaidīgi, uzreiz sasniedzot šā līmeņa komandu ierastos iespēju griestus. Sastāvā notikušās pārmaiņas liecina, ka jēkabpilieši palikuši tajā pašā "svaru kategorijā".

Jautājums:  vai jēkabpiliešiem izdosies atspēkot teoriju, ka virsotnē noturētie ir grūtāk, nekā tajā uzkāpt?

 "Jūrmala/Fēnikss". Atraktīvā Aigara Šķēles aiziešana nevarēja palikt nepamanīta, tomēr izskatās, ka "kompensācija" būs ar plus zīmi - pieredzējušais saspēles vadītājs Edgars Jeromanovs, Jūrmalā jau spēlējušais centrs Roberts Mednis, ambiciozu spēlētāju desants no Ventspils (Mārtiņš Laksa, Rihards Lomažs, Roberts Pāže). Turklāt nopietnas pārmaiņas ir labs profilaktiskais līdzeklis pret risku ieslīgt eiforijā, kas draudēja pēc pērn negaidīti sasniegtās 4.vietas.

Jautājums: vai Arnim Vecvagaram galvenā trenera amatā izdosies aizēnot sava priekšteča Ainara Zvirgzdiņa pērno veikumu?

BK "Valmiera". Krasi atjaunināts sastāvs - vecākajam basketbolistam tikai 24 gadi - bez skaļiem vārdiem, toties gana iespaidīgiem augumiem (garākais centru duets AldarisLBL - Dāvis Rozītis un Viktors Iļjins), labām izaugsmes iespējām un ambicioziem treneriem priekšgalā. Nebūs viegli atkārtot divās iepriekšējās sezonās sasniegto 3.vietu pamatturnīrā, tomēr ir pilnīgi iespējams labāko kondīciju sasniegt uz izslēgšanas turnīru.

Jautājums: vai pietiks pacietības konsekventi sekot izraudzītajam kursam sagaidīt darba augļus?

"Liepāja/Triobet". Sezona sākta sprinta tempā, ja ņem vērā ar kādu intensitāti un enerģiju spēlēts pārbaudes mačos. Ierobežotā spēlētāju rotācija gan liek piesardzīgi izturēties pret liepājnieku spēku šādu ritmu noturēt sezonas maratona distancē.

Jautājums: vai izdosies sezonas grafiku saplānot tik precīzi, lai emociju paisumam kādā sezonas fragmentā neizbēgami sekojošais bēgums nesabojātu komandas izredzes sasniegt sezonas galvenos mērķus?

"Barons kvartāls". Kaspara Kambalas, Kristapa Valtera un Gata Jahoviča pieteikšana ar uzviju likvidējusi uzmanības deficītu, liekot atcerēties kluba labākos gadus, kas tradicionāli bijuši gana skaļi. Tiesa, laiks rādīs, cik ilgi (skat. K.Valtera līgumu ar "Panathinaikos"!) šie vīri ietekmēs komandas sniegumu laukumā un bilanci tabulā, kāda būs komandas veidošanas taktika sezonas turpinājumā un cik lielā mērā attaisnosies cerības uz jauno spēlētāju progresu.

Jautājums: cik bieza būs meistarības un punktu "vilna", kad brēka pieklusīs?

"Latvijas Universitāte". Pērnās sezonas otrā puse apliecināja, ka studentu komanda ir vērā ņemama vērtība arī bez tik spilgtiem līderiem, kādi iepriekš bija Žanis Peiners un Kristaps Dārgais. Starpsezonā klāt nākuši Eiropas jaunatnes čempionāta medaļnieki Renārs Magone un Roberts Krūmiņš, ir iekšējā konkurence un motivācija.

Jautājums: vai komandas enerģija kompensēs spožu līderu trūkumu?

BK "Jelgava". Komanda kārtējo reizi restartēta, par 90% izmainot personālijas. Sastāvs izskatās sabalansēts gan augumu/pozīciju, gan pieredzes/jaunības ziņā - ne gluži favorītu līmenī, tomēr pietiekami kvalitatīvs, lai sataisītu troksni. Ar motivācijas trūkumu nesirgst ne spēlētāji, ne galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

Jautājums: vai jaunais modelis spēs mainīt negatīvo auru, kas pēdējos gados apvijusi Zemgales metropoles komandu?

BK "Saldus". Pērno debitantu skaļākais jaunieguvums - galvenais treneris Guntis Endzels, kuram ir ne tikai pieredze darbā ar Latvijas labākajiem klubiem, bet arī nostiprināta jauno talantu attīstītāja reputāciju. Tādi ir gan starp dzimušajiem, gan "ievestajiem" saldeniekiem, tāpēc var gaidīt kā atsevišķu spēlētāju, tā arī komandas progresu sezonas laikā.

Jautājums: vai sniegums būs pietiekami stabils, lai ne tikai sarūpētu atsevišķus pārsteigumus, bet arī iesaistītos cīņā par tiesībām spēlēt izslēgšanas turnīrā?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!