Šo trešdien, 1.oktobrī, sāksies "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) jaunā sezona.

Portāls "Delfi" sadarbībā ar Latvijas Basketbola savienību piedāvā ieskatu par komandu jaunumiem pirms jaunās sezonas. Šoreiz - intervija ar basketbola kluba "Jūrmala" valdes priekšsēdētāju Jāni Drulli.

Pagājušo basketbola sezonu jūrmalnieki pamatoti  dēvēja par izcili veiksmīgu. Kādā noskaņojumā sagaidāt jauno sezonu, kura sāksies jau 1.oktobrī?

 Ar nedaudz dīvainām izjūtām. Pagājušā sezonā izcīnītā ceturtā vietā Latvijas elites divīzijā ir būtiski mainījusi mūsu komandas statusu.  
Trīs gadus atpakaļ mēs vēl bijām augstākās līgas debitanti. Debijas gadā un faktiski arī abās nākošajās sezonās, kad jau īstenībā bijām nostabilizējušies tabulas vidusdaļā, mēs tomēr esam vienmēr tikuši uztverti kā pusprofesionāla, gandrīz amatieru komanda, kuras panākumi atsevišķās labi nospēlētās spēlēs allaž izsauca vispārēju smaidu un arī nelielu ironiju par tām pirmā sešinieka komandām, ko mums izdevās pieveikt. Taču pagājušā sezona, kad vēsturiskā mačā Dubultos mums izdevās pieveikt Latvijas basketbola grandu "VEF Rīga" komandu, gan play-off posms, kur ar to pašu VEF cīnījāmies kā līdzīgs ar līdzīgu, divās no trijām spēlēm zaudējot tikai ar divu punktu starpību, un čempionāta beigās aiz sevis atstājot spēcīgās BK "Valmiera", "Liepāja/Triobet" un "Barons kvartāls" komandas, šo attieksmi ir mainījusi. Uz mums jau skatās kā uz nopietnu, bīstamu sāncensi, cīņā ar kuru jāsakopo visi spēki. Kā pirmā bezdelīga jāuztver "Barons kvartāls" komandas principiālā atteikšanās spēlēt mūsu mājas spēļu zālē "Taurenītis" Dubultos, jo spēlētāju soliņa tuvums laukuma apmalei neatbilstot FIBA standartiem. Tādu pašu atteikumu, ar šo pašu iemeslu, atsūtījusi arī "Latvijas Universitātes" komanda. Tas nekas, ka trīs sezonas visas LBL 1.divīzijas spēles bez kādām problēmām Dubultos ir aizvadītas, un arī šīs abas komandas tur bez kādām problēmām spēlējušas. Taču, kā redzams, karā visi līdzekļi labi.

Jā, mazliet dīvaina situācija. Kā atrisināsiet šo problēmu?

Ar šīm divām komandām spēlēsim Lapmežciema zālē, kur prasīto divu metru attālums ir. Esam pateicīgi sporta kompleksa vadītājam Normundam Velpam par atbalstu. Lapmežciemā notiks arī visas mūsu Baltijas basketbola līgas mājas spēles.

Tātad tomēr esat pieņēmuši vēl vienu izaicinājumu un sagādājuši iespēju jūrmalniekiem vērot augstas klases starptautisku turnīru.  

Dzīvē un sportā tā ir iekārtots, ka stāvēšana uz vietas faktiski ir solis atpakaļ. Pirms pagājušās sezonas ceturtā vieta Latvijas čempionātā varēja likties sapņu kalngals. Šogad piektā vieta būs jau nu tā... un tā.. Varbūt galvenā nav pat ieņemamā vieta, bet komandas spēles kvalitāte, kuru pēc Ainara Zvirgzdiņa spožās benefices pacelt vēl augstākā līmenī nebūs viegls uzdevums nevienam trenerim. Šajā sakarā ceram, ka jaunas meistarības virsotnes palīdzēs sasniegt starptautisko cīņu rūdījums. Izcīnītā ceturtā vieta garantēja Jūrmalas komandai tiesības startēt starptautiskajā Baltijas Basketbola līgā, kuras arī nolēmām izmantot. Paldies Jūrmalas pilsētas domei, kas atrada iespējas palīdzēt ar papildus finansējumu, pieteicāmies, un spēles notiks. Mūsu grupā ir Igaunijas čempioni Tallinas "Kalev Cramo", Somijas čempions Tamperes "Pirinto", Lietuvas piektā labākā komanda "Pieno Žvaigždes", Pērnavas komanda un mūsu "Barons kvartāls". Kā redzams, garlaicīgi nebūs, ceram, ka izdosies nospēlēt puslīdz cienījami.

Basketbola draugus sezonas sākumā vienmēr interesē, kādus spēlētājus ir izdevies iesaistīt komandā. Tātad?

Svarīgākais ir tas, ka izdevās saglabāt pagājušā gada "sapņu komandas" mugurkaulu. Komandā gan vairs nebūs viens no mūsu galvenajiem balstiem - Aigars Šķēle, kam  veiksmīgais starts Jūrmalā piešķīra biļeti uz Latvijas izlasi un "VEF Rīga" komandu. Nebūs arī galvenā trenera Ainara Zvirgzdiņa, kas kā pirmais no Latvijas treneriem vadīs kādu no Eirolīgas komandām - Beļģijas sieviešu čempionvienību "Royal Castors Braine". Nebūs ilggadējā komandas kapteiņa, Jūrmalas domes nominācijas "Paraugs sportā" pirmā laureāta Ata Ozola, kas tagad ir komandas "Jūrmala/Fēnikss" ģenerālmenedžeris. Toties atkal ierindā ir lieliskie Ervīns Jonāts, Uģis Pinete, Jānis Dilevka, Mārtiņš Rozenbergs, Iļja Gromovs, Kristaps Mediss un Artūrs Ausējs. Pēc gada pārtraukuma komandā atgriezies centra uzbrucējs Roberts Mednis un Jūrmalas Valsts ģimnāzijas audzēknis Uldis Feldmanis juniors. Ceram, ka vajadzīgo azartu un jaunības maksimālismu komandā ienesīs Latvijas jaunatnes izlasēs startējušie Roberts Pāže un Kārlis Lasmanis, kā arī Latvijas U-18 izlases līderis pēdējā Eiropas čempionātā Rihards Lomažs, kurš šogad mācās Pumpuru vidusskolā. Ar komandu trenējas un tās sastāvā ir arī "BA Turība" spēlētājs 204 cm garais Guntis Sīpoliņš. ''BATurība", kura šogad startē LBL otrajā divīzijā, būs mūsu oficiālais farmklubs, kas ir izdevīgs pasākums abām komandām. Otrs farmklubs paliek "Jūrmalas sporta skola", ko atkal vadīs Mārtiņš Liepa. Un visbeidzot titulētākais šī gada Jūrmalas komandas papildinājums - no BK "Ventspils" pārnākušais Mārtiņš Laksa un jaunievēlētais "Jūrmala/Fēnikss" komandas kapteinis Edgars Jeromanovs, kas pagājušā sezonā spēlēja Norčepingas klubā  Zviedrijā. Kā redzams, ir labi spēlētāji visās līnijās, treneriem ir no kā veidot sabalansētu komandu.

Jā, sastāvs labs un cerīgs. Kuri treneri tad veidos sabalansētu komandu?

Komandas galvenais treneris šosezon būs ilggadējais Latvijas izlases spēlētājs Arnis Vecvagars, otrais treneris atkal būs Mārtiņš Liepa, fizioterapeits Santa Matroze, fiziskās sagatavotības treneris Jānis Ozols. Organizatoriskie un mārketinga jautājumi uzticēti Diānai Drullei.

Jauno cerību sezonu tātad sāksiet 1.oktobrī. Turpmākās spēles?

Jā, mūsu pirmā LBL čempionāta spēle notiks 1.oktobrī plkst. 19:00 Dubultos. Atklāšanas spēlē cīnīsimies  ar šobrīd ļoti spēcīgo Liepājas komandu, kura nesen uzvarēja visai respektablā turnīrā, finālā pieveicot Ventspili.  Savukārt jau 10.oktobrī "Taurenītī" cīņa ar Latvijas pagājušās sezonas čempionu BK "Ventspils" komandu. 5.oktobra spēle ar "Barons kvartāls" komandu, kā jau iepriekš minēju, notiks Lapmežciema sporta hallē. Ļoti gaidām visus mūsu līdzjutējus klātienē atbalstīt Jūrmalas komandu un just līdzi spēlēs.

Iepriekšējās sezonas pierādījušas, ka par līdzjutēju atbalstu grēks būtu sūdzēties. Atmosfēra "Taurenītī" bija lieliska, uzticamākie basketbola draugi pavadīja komandu arī izbraukumos.

Šogad īpaši domājam par līdzjutējiem, būs daudz jaunumu šajā sakarā. Pirmkārt, gribam panākt, lai spēles redzētu tie daudzie jaunie basketbolisti-puiši un meitenes, kuri trenējas Jūrmalas sporta skolas sekcijās. Reiz ar tādām pūlēm un tēriņiem esam atveduši uz Jūrmalu augstākās raudzes basketbolu, tam kā lokomotīvei būtu jāvelk uz augstāku līmeni visu Jūrmalas jaunatnes basketbola saimniecību. Pašlaik tas diemžēl nenotiek. Piramīdas virsotne ir, bet apakšgals stagnē jau kuro gadu, nav pat elementāra skolu čempionāta! Gribētos, lai vismaz puse no komandas sastāvētu no jūrmalniekiem, bet bez Ulda Feldmaņa šobrīd nav pat citu pretendentu.

Atzīšos, man patīk mūsu karsējmeitenes, kuras aktīvi atbalsta un uzmundrina puišus arī tad, ja spēle nevedas.

Paldies viņām! Skatītājus katru spēli atkal priecēs mūsu Jūrmalas lieliskās karsējmeitenes: Lāsma, Elīna, Alina, Linda, Anastasija un Iliāna, kurām šogad prognozēju vēl labākus panākumus Latvijas karsējmeiteņu konkursā.

Katras komandas balsts neapšaubāmi ir arī sponsori un reklāmdevēji. Kā šogad sokas ar to piesaisti?

Protams, tāpēc īpašs paldies  visiem Jūrmalas komandas šīs sezonas atbalstītājiem un reklāmdevējiem, kuru šogad ir vairāk nekā citus gadus: "Līvu akvaparkam" un Veltai Lasmanei, JLD un Jānim Lasim, "Elmeko" un Jēkabam Kamparzālem, "Eko Ostai" un Andrejam Laškovam, "Jūrmalas namsaimniekam" un Jānim Daugavvanagam, Jurim Muceniekam, Jurim Kursītim, Valdim Garozam, veikalam "BALL" un, protams, galvenajiem atbalstītājiem Jūrmalas pilsētas domei un AS "Fēnikss" valdei.

Mūsu sarunas noslēgumābūtu interesanti uzzināt, kā veicās pārbaudes spēlēs.

Tikko visai veiksmīgi nocīnījāmies Raimonda Sargūnas  kausa izcīņā Lietuvā. Ar 62:72 pusfinālā zaudējums "Lietkabelim", bet cīņā par trešo vietu tika pieveikti pagājušās sezonas Latvijas čempionāta bronzas medaļu ieguvēji Jēkabpils komanda. Pārbaudes spēlē Dubultos tika uzvarēta Saldus komanda, bet Rīgā visai pārliecinošs zaudējums Eirolīgas komandai no Ņižņijnovgorodas. Nu šos rezultātus gan īpaši nevar ņemt vērā, jo pirmsezonas pārbaudes spēlēm tomēr ir cits uzdevums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!