Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA
Anglijas futbola premjerlīgas klubi ar 1,9 miljardiem sterliņu mārciņu (2,2 miljardi eiro) ir sasnieguši jaunu vasaras perioda tēriņu rekordu.

"Deloitte's Sports Business Group" aplēsusi, ka 20 Anglijas augstākās līgas klubu bruto izdevumi transfēru periodā, kas beidzās ceturtdien, ir bijuši augstākie sacensību vēsturē.

Neskatoties uz dzīves dārdzības krīzi, kas pārņēmusi Lielbritāniju, premjerlīgas komandas tikai vienā transfēru logā pārvarēja 1,86 miljardu mārciņu (2,15 miljardi eiro) robežu, kas 2017./2018.gada sezonā tika sasniegta vasaras un ziemas transfēru periodos kopā.

Saskaņā ar "Deloitte" datiem bruto izdevumi par 169 spēlētājiem bija arī par 34 procentiem lielāki nekā iepriekšējais rekords par vienu transfēru logu 2017.gada vasarā, kad futbolistu pirkumiem tika atvēlēti 1,4 miljardi mārciņu (1,6 miljardi eiro).

Tāpat šā gada pirkumu summa bija par 67 procentiem lielāka nekā pagājušā gada premjerlīgas vasaras perioda izdevumi 1,1 miljarda mārciņu (1,3 miljardi eiro) apmērā.

Deviņi premjerlīgas klubi katrs iztērēja vairāk nekā 100 miljonus sterliņu mārciņu (116 miljoni eiro), jo izdevumi tika ievērojami kāpināti pēc divu sezonu lejupslīdes, ko izraisīja Covid-19 izraisītās finansiālās problēmas.

Kopumā premjerlīgā tika iztērēts vairāk nekā Spānijas "La Liga," Itālijas A sērijā un Vācijas bundeslīga kopā.

"Rekordlielais tēriņu līmenis šajā transfēru periodā skaidri liecina par premjerlīgas klubu pārliecību, ka līdzjutēji atgriežas stadionos un sākas jauns sacensību translāciju cikls," skaidro "Deloitte Sports Business Group" vadošais partneris Tims Bridžs.

"Tagad tas ir kļuvis par premjerlīgas neatņemamu sastāvdaļu, ka klubi ir gatavi maksāt ievērojamas summas, lai uzlabotu sniegumu," viņš stāsta. "Šajā sezonā vēlme iegūt talantus ir sasniegusi jaunus līmeņus, jo spiediens uz klubiem saglabāt konkurētspēju ir lielāks nekā jebkad agrāk."

Pēc Londonas "Chelsea" kluba īpašumtiesību iegūšanas Toda Bolija vadītais konsorcijs pēc Romāna Abramoviča pienākumu pārņemšanas ir sekmējis izdevumus.

Ar 255 miljonu sterliņu mārciņu (295 miljoni eiro) iepludināšanu "Chelsea" sastāva uzlabošanā vienā transfēru logā ir iztērēts vairāk, nekā jebkura komanda ir spējusi visā premjerlīgas vēsturē.

"Chelsea" tēriņi bija par 53 miljoniem sterliņu mārciņu (61 miljons eiro) lielāki nekā Mančestras "United", kas ar 202 miljoniem mārciņu (234 miljoni eiro) bija nākamā lielākā tērētāja šajā periodā.

"United" 82 miljonu sterliņu mārciņu (95 miljoni eiro) vērtā Amsterdamas "Ajax" uzbrucēja Antonija pāreja bija ceturtais lielākais transfērs premjerlīgas vēsturē.

"Liverpool" veiktā Lisabonas "Benfica" uzbrucēja Darvina Nunjesa piesaiste galu galā var pat pārspēt šo skaitli. Sākotnējie izdevumi 67 miljonu mārciņu (78 miljoni eiro) apmērā pēc līguma nosacījumiem var pieaugt līdz 85 miljoniem mārciņu (98 miljoni eiro).

"Chelsea" lielākais darījums šī perioda laikā bija franču aizsarga Veslija Fofanā iegāde no Lesteras "City" par 70 miljoniem mārciņu (81 miljons eiro).

Bolijs finansēja arī Marka Kukureljas (60 miljoni sterliņu mārciņu - 69 miljoni eiro), Rahīma Stērlinga (50 miljoni sterliņu mārciņu - 58 miljoni eiro), Kalidū Kulibalī (33 miljoni sterliņu mārciņu - 38 miljoni eiro) un Pjēra Emerika Obamejanga (10,3 miljoni mārciņu - 11,9 miljoni eiro) piesaisti.

"Old Trafford" stadionā Antonijam kā kluba visu laiku dārgāko pirkumu desmitnieka dalībnieki pievienojās Kazemiru (60 miljoni mārciņu - 69 miljoni eiro) un Lisandro Martiness (51 miljons mārciņu - 59 miljoni eiro).

Čempione Mančestras "City" pastiprināja savu sastāvu ar 50 miljonu sterliņu mārciņu (58 miljoni eiro) vērto Dortmundes "Borussia" uzbrucēju Ērlingu Holannu, kurš jau ir sācis atmaksāt miljonus ar deviņiem gūtiem vārtiem piecās spēlēs.

Ņūkāslas "United" uzbrucējs Aleksanders Īsaks un Vesthemas "United" pussargs Lukašs Paketa bija to septiņu spēlētāju vidū, kuru piesaistīšana šovasar izmaksāja vairāk nekā 50 miljoni mārciņu. Savukārt 19 spēlētāji tika piesaistīti par vismaz 30 miljoniem mārciņu (35 miljoni eiro).

Pat "Nottingham Forest", kas atgriezās premjerlīgā pirmo reizi kopš 1999.gada, bruto izdevumi par 21 spēlētāju sasniedza 126 miljonus mārciņu (146 miljoni eiro).

Tā bija tikai trešā reize, kad "Deloitte" ir ziņojusi par kāda kluba vairāk nekā 100 miljonu mārciņu (116 miljoni eiro) tēriņiem tūlīt pēc iekļūšanas premjerlīgā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!