Foto: LETA
Latvijā gaidāmās 2019./2020. gada sezonas laikā 14 pašvaldībās norisināsies profesionāla 3x3 basketbola līga "Top Gun", kuras pirmais kvalifikācijas turnīrs 18. jūlijā notiks Ventspilī. Līgas mērķis – sagatavot Latvijas 3x3 basketbola vīriešu izlasi 2021. gada olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, kā arī veicināt sporta veida popularitāti, trešdien tika atklāts Latvijas Basketbola savienības (LBS) preses konferencē.

Sezonas ievadā Ventspilī, Saldū, Rēzeknē, Liepājā, Ogrē un Jelgavā notiks seši atlases turnīri vīriešiem un sievietēm. Katra posma divi finālisti kvalificēsies pamatturnīram, kas 26. un 27. septembrī sāksies iepirkšanās centrā "Akropole", atklāja LBS 3x3 basketbola koordinators Nauris Metnieks.

Savukārt sezona, sākoties tās pamatturnīram, turpināsies Kandavā, Tukumā, Ādažos, Cēsīs, Valkā, Jēkabpilī un Gulbenē. Šo posmu norises vietas vēl gan vajag apstiprināt. Taču zināms, ka "Top Gun" pēdējais pamatturnīra posms 22. maijā risināsies "Akropolē".

"Pamatturnīrā piedalīsies 12 labākās Latvijas komandas, kas būs kvalificējušās no sešiem atlases turnīriem," stāstīja Latvijas Basketbola savienības 3x3 basketbola koordinators Nauris Metnieks. "Plānots, ka pamatturnīrā kopā piedalīsies 16 komandas – ir doma piesaistīt arī Latvijas, Igaunijas un, iespējams, Zviedrijas labākās komandas, lai šo turnīru padarītu vēl interesantāku, lai spēlētāju mainība būtu lielāka un lai Latvijas 3x3 basketbols sasniegtu vēl lielāku auditoriju."

Turnīrs nodēvēts angļu valodā par "Top Gun" basketbola līgu, tieši paredzot, ka tajā piedalīsies arī ārzemju komandas.

"Jāsaka, ka 3x3 basketbols kopumā tieši bija viens no pirmajiem, kas sajuta pandēmijas ietekmi," atzina LBS prezidents Raimonds Vējonis. "Mūsu olimpiskās cerības komanda [Latvijas vīriešu 3x3 basketbola izlase] diemžēl nevarēja doties uz Indiju, lai piedalītos olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā."

Šobrīd kvalifikācijas turnīrs uz Tokijas spēlēm pārcelts uz Austrijas pilsētu Grācu, kas labākos 3x3 basketbolistus uzņems no 2021. gada 26. līdz 31. maijam. Pašmāju basketbola līga tieši palīdzēs Latvijas izlasei sagatavoties šim turnīram. Šo gadu valstsvienība sāka, mērķtiecīgi trenējoties pirms martā gaidāmā kvalifikācijas turnīra Indijā. Pandēmijas dēļ sezona gan pārsvarā sastāvējusi no treniņiem, nevis spēlēm.

"Skaidri redzam, ka mūsu vadošajām komandām – gan vīriešiem, gan sievietēm – nepieciešams ne tikai trenēties, bet arī iespējas regulārai spēļu praksei," turpināja Vējonis.

Līgā varētu piedalīties Latvijas basketbola līgu klubi, sporta organizācijas, kā arī sporta skolu veidotas komandas, atzina Metnieks. "Top Gun" līgai atbalstu paudis arī Latvijas basketbola līgu direktors Kristaps Janičenoks.

"Protams, ka piedalīties vai nepiedalīties ir brīva klubu izvēle. Tajā pašā laikā skaidrs, ka jebkuram Latvijas basketbola klubam būtu jādomā par šādas vienības izveidi," sprieda Metnieks.

Komandām būs iespējams savā sastāvā pieteikt līdz septiņiem spēlētājiem. Posmiem pārklājoties ar klasiskā basketbola sezonu, Latvijas basketbola līgu vienības varēs izvēlēties savas prioritātes, veicot sastāva rotāciju. Turnīra pirmajām spēlēm tiks uzstādīts 3x3 basketbola laukums, kura uzstādīšanu attiecīgajā pilsētā nodrošinās LBS. Savukārt ziemas laikā posmi varētu arī notikt uz parastās basketbola zāles grīdas, minēja 3x3 basketbola koordinators.

3x3 basketbola līgas šovasar organizētas tiek arī kaimiņvalstīs Igaunijā un Lietuvā. Igaunijā jau paviesojusies Latvijas 3x3 basketbola izlase, bet sezonas laikā Covid-19 seku dēļ, iespējams, ka tā pārsvarā uzturēsies mājās, atzina viens no izlases līderiem Nauris Miezis.

"Bijām Igaunijas posmos, lai izjustu spēles garšu. Vai dosimies tālāk? To man grūti teikt. Paši gaidām no Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) paziņojumu, vai turnīri notiks. Klīst baumas, ka no visām pasaules tūrēm, kam vajadzēja notikt, norisināsies četras vai piecas. Iespējams, ka Latvijas līga būs vienīgais turnīrs, kurā piedalīsimies," atzina Miezis.

Mazliet citādā situācijā ir Latvijas 3x3 basketbola sieviešu izlase, kas nav iekļuvusi olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā. Tāpēc tai izveidotā līga palīdz gatavoties Eiropas čempionātam, atklāja tās spēlētāja Baiba Eglīte.

"Ļoti ceram, ka varbūt izdosies tomēr aizbraukt uz ārzemēm, lai paplašinātu redzes loku vai varētu vairāk kādas spēles uzspēlēt pret augstāka līmeņa Eiropas komandām. Ļoti ceru, ka turnīrs izdosies un līmenis būs audzis. Mēs varēsim sagatavot puišu izlasi olimpiskajai kvalifikācijai, kā arī no savas puses ceru, ka šis turnīrs būs ļoti labs sākuma punkts sieviešu 3x3 basketbola izaugsmei Latvijā," klāstīja Eglīte.

"Top Gun" finālturnīrā tiks izspēlēts Latvijas čempionu tituls, apmaksāts brauciens uz starptautisku FIBA 3x3 turnīru un tehniskā finansējuma balva, ko komanda varēs izmantot starptautiskajiem braucieniem. Finālturnīra laikā tiks noskaidrots labākais tālmetienu izpildītājs un izmanīgākais spēlētājs, uzsver LBS.

"Top Gun" atlases posmi

18.-19.07. Ventspils
25.-26.07. Saldus
01.-02.08. Rēzekne
15.-16.08. Liepāja
22.-23.08. Ogre
29.-30.08. Jelgava

"Top Gun" pamatturnīrs posmi

26.-27.09. Rīga, "Akropole"
17.-18.10. Kandava
21.-22.11. Tukums*
19.-.20.12. Ādaži*
16.-17.01. Cēsis*
20.-21.02. Valka*
20.-21.03. Jēkabpils*
17.-18.04. Gulbene*
22.-23.05. Rīga, "Akropole"

*Informācija tiks precizēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!