Foto: LETA

Lietuvas basketbola izlase trešdien pārbaudes maču iesāka ļoti fiziski, kam Latvijas valstsvienība nebija līdz galam gatava, pēc cīņas norādīja komandas aizsargs Artūrs Kurucs. Puslaika pārtraukumā izlases galvenais treneris Luka Banki esot komandu samotivējis, un basketbolisti šādai spēlei esot bijuši gatavāki.

Latvijas basketbola izlase Jāņu svētku noskaņās trešdien "Arēnā Rīga" ar 70:52 uzvarēja kaimiņieni Lietuvu, izšķirošo pārsvaru iegūstot tieši spēles otrajā pusē.

"Lietuvieši sākumā spēlēja ļoti fiziski, nebijām līdz galam tam gatavi. Puslaika pārtraukumā treneris mūs vairāk samotivēja, bijām gatavāki fiziskai spēlei, un klājās nedaudz vieglāk," teica Kurucs, kurš trešdienas mačā teju 15 minūtēs iemeta trīs punktus un izpildīja trīs rezultatīvas piespēles. "Arī man sākums nebija labs. Galvenais bija noturēt emocijas. Izlase nav laiks, lai pārdzīvotu par kļūdām."

Kurucam sezona Spānijas līgā beidzās 7. jūnijā, bet pēc tam viņam desmit dienas esot bijušas brīvas, un tad ar dubulto sesiju treniņā sācies darbs Latvijas izlasē, kas ļāvis nedaudz atbrīvoties no "rūsas". "Riktīgs kauls no paša sākuma."

Basketbolists akcentēja, ka Lietuvas izlase šajā mačā neesot bijusi optimālā sastāvā, turklāt mājinieki parūpējušies, lai tās uzbrukuma un aizsardzības sistēmas tiktu izjauktas.

"Kopumā viņi spēlēja savu tipisko spēli – fizisks un ne ātrs basketbols. Mēs to apstādinājām," apmierinātību pauda Kurucs.

Latvijas un Lietuvas spēles, lai arī kādā līmenī tās būtu, vienmēr izsaukušas papildus ažiotāžu un principialitāti. Pats Kurucs šo maču uztvēris kā parastu spēli, kaut gan pirms dueļa realizētais mārketings, atmosfēra arēnā un šovs radījis nelielu mandrāžu.

Šajā spēlē uz izlases soliņa bija arī valsts lielākā basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis, kurš bija ieradies atbalstīt savējos. Kurucs uzskata, ka tas bija vērtīgi. "Kad Jānis Blūms teica, ka Kristapam jābūt ar izlasi, sapratām, ka droši vien Porziņģis arī atnāks. Baigi forši, ka ģērbtuvē varam visi kopā salasīties. Gan Kristaps, gan Dāvis [Bertāns] dalās ar daudziem ieteikumiem, tā kā viņu klātbūtne noteikti palīdz."

Kurucs uzsvēra, ka Latvijas izlasei jāpiestrādā pie spēļu sākuma, jo diezgan bieži gadoties, ka mača pirmās minūtes ir diezgan vājas, bet ieskrieties izdodas vien uz otro puslaiku. Komandai 30. jūnijā Rīgā paredzēts 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas mačs pret Serbiju, kurā vienības cīnīsies par pirmo vietu grupā. Līdz tam svētdien Šauļos gan iecerēta vēl viena pārbaude pret lietuviešiem.

"Ceru, ka pret serbiem nebūs tik lielu punktu spēle kā iepriekšējā. Izskatījās, ka neviena izlase nespēlēja aizsardzībā. Līdzīgi mums serbi arī ir uzbrukuma komanda. Daudz uzbrūk, arī garais gals ir ļoti labs. Kopumā diezgan laba izlase," sprieda Kurucs.

Latvijas un Serbijas pirmajā cīņā rudenī Belgradā ar 101:100 dramatiski uzvarēja mājinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!