Foto: FIBA

Latvijas izlases basketbolists Artūrs Kurucs, kurš pieteicās 2020. gada Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) draftam, izpelnījies interesi no vairākām līgas komandām, kuras veikušas izpētes zvanus Kurucam tuviem cilvēkiem, cēsnieks atklāja raidījumā "Basketstudija 2+1".

20 gadus vecais "Saski Baskonia" vienības basketbolists, kurš aizvadītajā sezonā tika izīrēts uz Latvijas čempionvienību "VEF Rīga", pirmo reizi pieteicies jauno spēlētāju draftam. Vidzemnieks atzīst, ka šādu soli iedvesmojusi veikt veiksmīgā sezona, kurā Kurucs bija viens no VEF komandas līderiem, vidēji spēlē izceļoties ar 13,0 punktiem.

"Šī bija laba sezona, man bija tiešām liela uzmanība no daudz komandām," klāsta aizsargs. "Tas bija liels pārsteigums – iepriekš komandas pārsvarā nepievērsa tik lielu uzmanību. Sākot tādā augstā līmenī labi spēlēt, viņi arī sāka pievērst uzmanību. Kāpēc lai gan nepieteikties draftam, ja vēlāk ir iespēja atteikties?"

Līdzīgu soli pērn jau veica Kuruca komandas biedrs Latvijas U-18 basketbola izlasē Artūrs Žagars, kurš kopā ar Kurucu 2018. gadā Eiropas čempionātā izcīnīja sudraba medaļas. Šogad Žagars gan draftam nepieteicās.

"Ideja ir tāda, lai komandas vairāk sadzird manu vārdu, redz mani jau nopietnāk, ka esmu mērķtiecīgs un gatavs iet uz draftu. Visām komandām tiks aizsūtīti mani skautinga video – kā es spēlēju, kādas ir manas stiprās un vājās puses. Ja ir divas iespējas pieteikties un atteikties, kāpēc, lai neizveidotu tādu mazu reklāmiņu par sevi, lai komandas vēl vairāk par tevi dzird? Varbūt kādam iepatikšos," spriež talantīgais basketbolists.

Šogad nedēļās pirms drafta NBA komandas pandēmijas dēļ nevarēs jaunos spēlētājus aicināt uz individuāliem treniņiem. To galvenā iespēja būs aicināt draftam pieteiktos basketbolistus uz video intervijām, kurām Kurucs jau ticis gatavots. Vairākas NBA komandas arī sazinājušās ar viņam tuviem cilvēkiem.

"Pagaidām nevaru pateikt, kurām komandām ir lielāka interese. Zinu, ka pāris komandas zvanījušas gan ["VEF Rīga"] trenerim [Jānim Gailītim], gan aģentam [Artūram Kalnītim], gan uz "Baskonia" komandu. Varu vienu komandu nosaukt konkrēti – trenerim Jānim Gailītim zvanīja Maiami "Heat" pārstāvis. Pārējās nezinu. Zinu, ka bijis kontakts, bet nezinu, ar kurām komandām tieši," stāsta Kurucs, kurš pauda, ka labprāt spēlēt un dzīvotu Maiami.

Sezonas laikā NBA skauti galvenokārt apmeklējuši "VEF Rīga" vienības spēles Starptautiskās basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas turnīrā. Kurucs zināja arī teikt, ka Losandželosas "Lakers" vienības skauts redzējis Latvijas-Igaunijas basketbola līgas maču pret "Liepājas" vienību, savukārt uz maču pret Bambergas "Brose Baskets" bijuši visu NBA komandu skauti, jo tuvumā esot notikusi jauno spēlētāju nometne.

"Kaut vai negribas apliecināt, ka psiholoģiski nebiju tam gatavs, noteikti labāk nospēlēju tās spēles, kad nezināju par skautu klātbūtni. Taču visam ir pirmā reize. Tas ir ļoti forši, ka varu redzēt savu vājo pusi. Tobrīd domāju, ka viss kārtībā, bet psiholoģiski man bija grūti tās spēles nospēlēt. Esmu jauns, no tā nekautrējos. Tagad zinu savu vājo vietu, pie kuras man jāpiestrādā," atzina Kurucs.

Basketbolists kopš 15 gadu vecuma skolojies "Baskonia" kluba sistēmā. Vienība ar spēlētāju 2015. gadā noslēdza līgumu uz astoņiem gadiem. Ja basketbolistam būtu iespēja doties uz ASV, NBA klubs varētu samaksāt Spānijas vienībai līguma izpirkuma summu.

"Skatīsimies, cik liela interese būs no komandām un cik nopietni apsvērsim domu palikt draftā. Pēc tā visa – atšķirībā, kā beigsies drafts – skatīsimies, vai palieku Eiropā vai braucu uz Ameriku, vai mani izīrēs uz citu vietu. Pagaidām nav ne jausmas. Situācija pasaulē tāda, ka neviens nezina, kas notiks," izteicās Cēsu un DSN sporta skolu audzēknis.

Kurucam zināms, ka "Baskonia" vienība nākamsezon labprāt redzētu viņu kluba pirmajā komandā. Tās rindās cēsnieks debitēja jau 2018./2019. gada sezonā, izejot laukumā vienā Spānijas augstākās līgas (ACB) spēlē. Savukārt spēļu prakses iegūšanas nolūkos Kurucs arī pieļauj iespēju tikt izīrēts uz kādu citu Spānijas vienību.

Basketbolists bijis Latvijas jauniešu izlašu līderis, kā arī 2020. gadā debitēja Latvijas vīriešu valstsvienības rindās, divos 2022. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla mačos vidēji atzīmējoties ar 6,0 punktiem.

Līdz šim NBA draftā izvēlēti seši Latvijas basketbolisti – Andris Biedriņš, Dāvis Bertāns, Jānis Timma, Kristaps Porziņģis, Anžejs Pasečņiks un Rodions Kurucs. Artūra Kuruca vecākais brālis Rodions Kurucs jau divas sezonas nospēlējis NBA vienības Bruklinas "Nets" rindās.

2020. gada NBA draftu bija paredzēts aizvadīt 25. jūnijā, tomēr Ziemeļamerikas mediji ziņojuši, ka tas, visticamāk, tiks pārcelts uz vēlāku laiku. Iespējams, ka pasākums tiks aizvadīts pēc pagaidām pārtrauktās sezonas atsākšanas un izspēlēšanas.

Interviju ar Artūru Kurucu var noklausīties portāla "Delfi" podkāstu sadaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!