Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV ir izteikušas Krievijai "būtisku priekšlikumu" par Krievijā aizturēto amerikāņu Britnijas Graineres un Pola Vīlana atbrīvošanu, trešdien paziņoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Ziņu par šādu "būtisku piedāvājumu" Krievijai apstiprināja arī ASV Nacionālās drošības padomes preses sekretārs Džons Kērbijs, kurš tomēr piebilda, ka ASV neatklās šī piedāvājuma detaļas.

ASV telekanāls CNN un vairāki citi mediji iepriekš ziņoja, ka prezidenta Džo Baidena administrācija piedāvājusi atbrīvot ASV ieslodzīto Krievijas ieroču tirgoni Viktoru Butu, lai viņu apmainītu pret Graineri un Vīlanu. Blinkens tomēr atteicās apstiprināt vai noliegt šo ziņu.

Bijušais padomju virsnieks Buts 2011.gadā ASV tika atzīts par vainīgu ieroču kontrabandā un tagad izcieš 25 gadu cietumsodu. Maskava jau gadiem ilgi ir pieprasījusi viņa atbrīvošanu.

Blinkens trešdien paziņoja, ka viņam "tuvākajās dienās" ir gaidāma telefonsaruna ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu par Graineres un Vīlana atbrīvošanu. Tā būs Blinkena pirmā saruna ar Lavrovu kopš 15.februāra, kad ASV valsts sekretārs brīdināja Krieviju neiebrukt Ukrainā.

Grainere un Vīlans "ir netaisni aizturēti, un ir jāļauj viņiem doties mājās", Blinkens sacīja reportieriem. "Mēs pirms vairākām nedēļām izteicām būtisku priekšlikumu, lai atvieglotu viņu atbrīvošanu. Mūsu valdības ir atkārtoti un tieši sazinājušās par šo priekšlikumu, un es izmantošu šo sarunu, lai to personīgi sasniegtu," teica Blinkens.

Blinkens arī sacīja reportieriem, ka viņa telefonsaruna ar Lavrovu "nebūs sarunas par Ukrainu". "Jebkādas sarunas par Ukrainu ir jānosaka tās tautai," teica Blinkens.

Pašlaik notiekošā Ukrainas kara laikā ASV un Krievija jau ir veikušas vienu šādu apmaiņu, kad aprīlī bijušais ASV jūras kājnieks Trevors Rīds tika apmainīts pret notiesātu narkotiku kontrabandistu Konstantīnu Jarošenko.

Auto daļu uzņēmuma apsardzes darbinieks Vīlans, kurš ir bijušais ASV jūras kājnieks, 2018.gada decembrī tika aizturēts Maskavā. 2020.gadā viņam tika piespriests 16 gadu cietumsods par spiegošanu, bet viņš savu vainu noliedz.

Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) zvaigzne Grainere 17.februārī tika aizturēta saistībā ar apsūdzībām par Krievijā nelegālo elektronisko cigarešu kārtridžu ar marihuānas eļļu pārvadāšanu savā bagāžā. Krievijā par šo pārkāpumu draud līdz pat desmit gadiem cietumā.

ASV Arizonas štata veselības dienests bija atļāvis Grainerei lietot marihuānu medicīniskos nolūkos, un viņa ir atzinusi savu vainu elektronisko cigarešu kārtridžu ar marihuānas eļļu glabāšanā.

Grainere trešdien tiesā Maskavas piepilsētā Himkos sacīja, ka nezinot, kā šie kārtridži nonākuši viņas bagāžā un ka viņai neesot bijis nodoma tos lietot.

"Es nebiju domājusi vai plānojusi ievest aizliegtas vielas Krievijā," teica Grainere. "Man nebija nodoma pārkāpt Krievijas likumu," viņa piebilda, sakot, ka bija kravājusi savu bagāžu steigā un bija nogurusi pēc atveseļošanās no Covid-19.

"Es nedarītu neko, kas kaitētu manai komandai," sacīja Grainere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!