Foto: FIBA

Jekaterinburgas UGMK kluba zvaigzne Britnija Grainere joprojām nav atgriezusies ASV, vairākiem medijiem vēršot uzmanību uz Krievijā aizturētās spēlētājas neskaidro situāciju.

Divkārtējā olimpisko spēļu čempione ASV izlases sastāvā un septiņkārtējā Sieviešu Nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) Visu zvaigžņu spēles dalībniece jau kopš profesionālās karjeras sākuma pēc WNBA sezonas beigām devusies spēlēt uz ārzemēm. Grainere septīto sezonu pēc kārtas pārstāvēja meistarīgu spēlētāju pārbagāto UGMK komandu.

WNBA publiski atklājusi, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā valsti līdz sestdienai bija pametušas visas līgas pārstāves, izņemot Graineri. Maz zināms par notikušā apstākļiem un datumu, bet Krievijas varas iestādes sestdien paziņoja, ka "Šeremetjevo" lidostā aizturēta sportiste no ASV, kuras bagāžā bijusi veipos izmantojami kārtridži ar hašiša eļļu.

Krievijas ziņu aģentūra TASS vēlāk, atsaucoties uz kādu avotu tiesībsargājošās iestādēs, ziņoja, ka aizturētā sportiste ir tieši Britnija Grainere. Savukārt Krievijas Federālais muitas dienests publicēja video, kurā Grainerei pēc izskata līdzīgai personai "Šeremetjevo" lidostā tiek pārbaudīta soma.

Grainerei notiesāšanas gadījumā draud desmit gadu ilgs cietumsods, ziņo mediji CNN un "New York Times". CNN informē, ka Kremļa kontrolētā televīzijas kanālā otrdien parādīta fotogrāfija ar Graineri policijas iecirknī. Nav gan zināms, kad fotogrāfija tika uzņemta.

Pret basketbolisti uzsākta krimināllieta par lielu narkotiku daudzuma kontrabandu, bet ASV Valsts departaments cenšas palīdzēt sportistei izkļūt no valsts. Medijs CNN arī uzsver, ka Kremlis centīsies izmantot Graineri politiskiem nolūkiem.

ASV Valsts departaments jau nedēļām ilgi bija brīdinājis ASV pilsoņus nedoties uz Krieviju, raksta "New York Times". Šo paziņojumu sestdien papildināja ieteikums nekavējoties pamest valsti. Institūcija uzsvēra, ka Krievijas valdības pārstāvji varētu izdarīt spiedienu uz ASV pilsoņiem, bet ASV vēstniecībai Maskavā būs ierobežotas iespējas palīdzēt.

"New York Times" uzrunāja arī Balto namu, bet tā pārstāvji uzsvēra, ka privātuma likums tam neļauj publiski apspriest cilvēka aizturēšanu bez viņa rakstiskas piekrišanas. Savukārt Graineres pārstāvji atteicās sniegt komentāru, bet apstiprināja, ka cenšas palīdzēt sportistei atgriezties dzimtenē.

ASV mediji uzsver, ka šobrīd ļoti maz zināms par Graineres gaitām pēc viņas aizturēšanas. Atbalstu viņai paudušas vairākas WNBA spēlētājas, kuras sociālajos tīklos ierakstījušas frāzi "atbrīvojat Britniju!", bet uztraukumu par situāciju publiski izteikuši NBA leģenda Redžijs Millers, slavenais sporta žurnālists Stīvens E. Smits un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!