Foto: DELFI

Šovasar oficiāli atjaunota Valtera Basketbola skolas (VBS) darbība, portālam "Sportacentrs.com" apstiprināja skolas dibinātājs Valdis Valters.

Kā portālam norādījis 65 gadus vecais Valters, viņš kopā ar savu dēlu Kristapu Valteru vēlas sagatavot spēcīgus un inteliģentus jaunos Latvijas basketbolistus, un, ka VBS komanda nākamsezon gatavojas dalībai Latvijas otrajā līgā, bet pēc tam tālākā nākotnē arī tēmē uz vietu augstākajā līgā.

"Šovasar, pēc vairāk nekā 15 gadiem, Valtera basketbola skola tikusi atjaunota, "portālā citēts bijušais basketbolists. Tā esot bijusi Kristapa Valtera iniciatīva, kurš arī pats būs atbildīgs par sportisko daļu - trenēšanu. VBS sevi piesaka kā sociālu projektu, kurā nekādu maksu no saviem audzēkņiem neprasīs, bet gan piedāvās jauno basketbolistu sagatavošanu lielajam basketbolam un arī lielajai dzīvei. Tiek plānots likt uzsvaru uz fizisko sagatavotību, zinātnisko komandu, kurā piesaistīts sporta medicīnas profesors Viesturs Lāriņš, kā arī uz audzēkņu intelektuālo attīstību.

"Bija tā, ka pie manis atnāca Kristaps un teica, ka nepieciešams atjaunot basketbola skolu," pastāstīja Valdis Valters. "Mazdēls man spēlē basketbolu, Kristaps pats bija gatavs trenēt, un viņš teica, ka Latvijas basketbolā ir problēmas ar jauno spēlētāju sagatavošanu un ka šajā ziņā tiek iets pa nepareizu ceļu. Tāpat arī rezultāti Latvijas jauniešu izlasēm par to liecina. Apspriedos ar cilvēkiem, un visi teica, ka šobrīd situācija nav laba, tad nu es nolēmu atjaunot savu basketbola skolu."

Valdis Valters gan uzsvēra, ka pats jauno audzēkņu trenēšanā neiesaistīsies, jo viņa spēcīgā puse ir organizatoriskā, proti, kolektīva, sistēmas un identitātes izveidošana, kā arī darbs ar mārketingu un medijiem. VBS galvenais treneris būs Kristaps Valters, kura ziņā būs visa basketbola stratēģija, kā arī piesaistīti divi fiziskās sagatavotības treneri. "Tiks piesaistīti vēl jaunatnes treneri, kurus gan nosaukšu vēlāk, taču mums būs spēcīgs treneru kolektīvs. Taču tam visam klāt būs vēl Latvijas jaunatnes sportam unikāla lieta – zinātniskā grupa, kas ļoti padziļināti pārbaudīs jauno sportistu veselību, ģenētiku un visu pārējo. Šie dati tiks uzkrāti ilgākā laika posmā, kas mums ļaus salīdzināt tendences un atrast vājās vietas, pie kuru novēršanas tad strādāt. Es ļoti vēlos izmantot jaunās tehnoloģijas un to sniegtās priekšrocības."

"Tā ka principā sākts apjomīgs projekts, taču vēlos uzsvērt, ka visiem mūsu audzēkņiem tas būs pilnīgi par brīvu. Citur privātajās skolās ir jāmaksā lielas naudas, bet pie mums būs par brīvu. Tas ir sociāls projekts," citēts Valters. Viņš pārliecinoši norādīja, ka ir saņēmis vairāku sponsoru atbalstu VBS darbībai, tāpat saņemts principiāls atbalsts no valsts iestādēm un Latvijas Basketbola savienības(LBS), taču VBS jebkurā gadījumā ir privāts projekts un Valters visas finanses piesaistīs pats, tiesa, nākotnē varētu tēmēt uz pieteikšanos kādā sabiedriskā programmā. Konkrētus sponsorus Valters pagaidām nevēlējās nosaukt, sakot, ka daži reklāmu pat īsti nevēlas, jo, vēlreiz uzsverot, šis tiek uzskatīts par sociālu projektu. Ir izveidota sadarbība ar "Basketbola klasi", lai varētu piesaistīt un sagatavot arī nākamo gadu spēlētājus. "Šis ir ilgtermiņa plāns ar savu bāzi apakšā, nebūs tā, ka mēs plānojam kaut kur no debesīm spēlētājus izraut."

"Esam tik tālu tikuši, ka VBS ir oficiāli dibināta, ir pirmie treniņi," turpināja Valters. "Plāns ir sekojošs - šogad sākam ar 2006., 2007. un 2008.gadā dzimušiem spēlētājiem, kuri vēlas trenēties augstā līmenī un kurus vēlamies pārbaudīt. Rezultātā nonāksim pie 10-12 spēlētājiem, vienas komandas, ko gada garumā trenēt un gatavot. Bet pēc tam nākamajā sezonā ar šo komandu plānojam piedalīties LBL2. Bija arī ideja arī par spēlēšanu jau šosezon, taču vasarā nepietika laika, lai visu sakārtotu, un 2007. un 2008. gada spēlētājiem tas arī būtu bijis par ātru. Bet līdz nākamajai sezonai viņi jau būs gatavi. Un, ja viņi pēc pāris gadiem būs tam gatavi, mērķējam arī uz spēlēšanu LBL. Kāpēc ne? Kādreiz jau 16-17 gadus veci čaļi mierīgi spēlēja LBL ar večiem. Taču kopējais mērķis nākotnē ir tāds, ka mēs izliekam U19 komandu, kurā spēlē labākie Latvijā no tiem, kas to vēlas."

Leģendārais basketbolists Valdis Valters aktīvi piedalījās neatkarīgās Latvijas basketbola sistēmas izveidē un bija Latvijas Jaunatnes basketbola līgas iniciators, kā arī dibināja savā vārdā nosaukto basketbola skolu. Tās audzēkņu vidū bija gan viņa dēli Sandis un Kristaps, kuri abi kļuva par nozīmīgiem spēlētājiem Latvijas izlasē, kā arī vēl vairāki nākamie augsta līmeņa basketbolisti, ieskaitot vairākus gadus NBA aizvadījušo Andri Biedriņu un Eirolīgā spēlējošo Kasparu Kambalu, kā arī vēlākie basketbola funkcionāri (ieskaitot pašreizējo LBS vadību Kasparu Ciprusu un Kristapu Janičenoku), bet 2005. gadā tā savu darbību oficiāli beidza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!