Foto: DELFI.lt
Viļņas basketbola kluba "Lietuvos rytas" ilggadējais prezidents Ģedvīds Vainausks, kurš pagājušajā nedēļā iekļuva rasisma skandālā, no otrdienas oficiāli atstāj šo amatu, ziņu aģentūrai BNS apliecinājusi kluba jaunā īpašnieka - uzņēmēja un Eiropas Parlamenta deputāta Antana Guogas pārstāve Džuljeta Rainīte.

Vainausks, kas ir arī mediju grupas "Lietuvos rytas" vadītājs, nesen saņēma asu nosodījumu par rasistiskiem izteikumiem. Intervijā "Lietuvos rytas" televīzijai viņš paziņoja, ka nevienā komandā "nedrīkstētu būt vairāk par diviem melnādainajiem spēlētājiem".

"Bija tāds viedoklis, ka vairāk par diviem melnajiem, melnādainajiem basketbolistiem komandā nedrīkstētu būt. Notika tā, ka [bijušajam] trenerim Tomam Pačesam patīk spēlēt ar melnajiem spēlētājiem, viņus kontrolēt, viņus mācīt, audzināt, un komandā parādījās četri melnie spēlētāji. Tad viņi apvienojās tādā kā bandā," izteicās Vainausks. "Nedrīkst. Augstākais, divi melnādainie spēlētāji, varu to teikt no savas 20 gadu pieredzes - vairāk nedrīkst būt. Un visās komandās - nekad neturiet vairāk par diviem melnādainajiem spēlētājiem."

"Lietuvos rytas" vadība maija nogalē izslēdza no komandas trīs melnādainos amerikāņus, pamatojot to ar kluba disciplīnas pārkāpumiem, bet vēl vienam atļauts doties uz ASV ārstēt kājas traumu.

Vainauska izteikumus nosodīja gan Eirolīga, gan Viļņas mērs Remiģijs Šimašus, gan vairāki pazīstami sportisti, turklāt ažiotāža izraisījās pat Ziemeļamerikā.

Pats toreizējais kluba prezidents vēlāk skaidroja, ka runājis tikai par leģionāru parādīto sniegumu, un atvainojās par "nepareizi izraudzītiem vārdiem".

"Runājot par šai sezonā gūstamo mācību, es novērtēju situāciju attiecībā uz leģionāriem," viņš rakstīja kluba vietnē. "Diemžēl šajā sezonā daži ārvalstnieki neattaisnoja kluba cerības, jo pirms izšķirošās spēles izturējās bezatbildīgi, un tam bija izšķiroša ietekme uz komandas neapmierinošajiem rezultātiem."

Kā ziņots, Antans Guoga pirmdien pārņēma nodibinājuma "Krepšinio rytas" divu kapitāla daļu turētāja tiesības no diviem līdzšinējiem īpašniekiem - kluba darbinieka Remiģija Kaziļoņa un advokāta Sigita Židoņa. Vēl divas "Krepšinio rytas" daļas pieder Viļņas pašvaldībai un sabiedrisko attiecību speciālistam Darjum Gudelim.

Viļņas klubam šī sezona jau tā bija neveiksmīga, jo tas otro gadu pēc kārtas un trešo reizi pēdējo četru sezonu laikā nespēja sasniegt Lietuvas Basketbola līgas (LKL) finālu. Turklāt pēc Vainauska izteikumiem Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB) sāka disciplināro procedūru, ierosinot izbeigt kluba pārstāvību Eirokausa turnīra padomē.

Mēneša sākumā "Krepšinio rytas" saskārās ar finansiāliem izaicinājumiem - tika arestēta "Lietuvos rytas" arēna. Kā tobrīd izteicās kluba direktors Martīns Purlis, norisinās procesuālas darbības, lai atrisinātu šo situāciju, kam neesot ietekmes uz kluba tiešo darbību.

43 gadus vecais Guoga savulaik ir bijis Lietuvas basketbola federācijas (LKF) viceprezidents, atbalstījis federāciju un vairākus Lietuvas klubus. 2010.gadā viņš samaksāja lielāko daļu no summas, kas bija nepieciešams, lai Lietuva saņemtu "wild card" dalībai pasaules čempionātā, kur pēc tam lietuvieši izcīnīja bronzu.

Kopš 2014.gada Gouga ir Lietuvas Airēšanas federācijas prezidents. Viņš bijis pazīstams arī kā Pasaules pokera tūres spēlētājs.

Kā raksta "Krepsinis.net" Guoga pērn pārdeva savu plaši pazīstamo azartspēļu uzņēmumu "Lošimu strategine grupe", kas darbojās ar zīmolu "TonyBet". 2013./2014.gadā "TonyBet" bija Prienu kluba (tagad - Prieņu-Birštonas "Vytautas") ģenerālsponsors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!